Милан Кучан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Милан Кучан
Milan Kučan 2011.jpg
Милан Кучан
Датум рођења (1941-01-14)14. јануар 1941.(77 год.)
Место рођења Крижевци
Краљевина Југославија Краљевина Југославија
Супруга Штефка Кучан
Професија правник
Члан КПЈ од 1968.
Председник ЦК СК Словеније
Период мај 198610. мај 1990.
Претходник Јанез Становник
Наследник нико
Председник Председништва
СР Словеније
Период 10. мај 199023. децембар 1991.
Претходник Јанез Становник
Наследник нико
Председник Словеније
Период 23. децембар 19911. децембар 2002.
Претходник нико
Наследник Јанез Дрновшек

Милан Кучан (Крижевци, 14. јануар 1941) је словеначки политичар и државник, бивши лидер Савеза комуниста Словеније и први председник Словеније.

Биографија[уреди]

Кучан је рођен у Крижевцима, селу у Прекмурју, у североисточној Словенији (тада делу Краљевине Југославије).

Изабран је за председника Савеза комуниста Словеније 1986. Под његовим вођством, почело је постепено слабљење комунистичког режима у Словенији и истовремено јачање либерализма и плурализма, нарочито након пада Берлинског зида 1989. У том периоду, Кучан је унутар СФРЈ представљао најснажнију опозицију режиму Слободана Милошевића у Србији.

Тензије и стална међусобна оптуживања државних и партијских руководстава Србије и Словеније довела су до одржавања 14. ванредног конгреса Савеза комуниста Југославије у јануару 1990. На том конгресу, делегација СК Словеније (предвођена Кучаном и Цирилом Рибичичем) одлучила је да напусти рад конгреса, што је довело и до распада СКЈ. Априла исте године, Милан Кучан је на првим вишестраначким изборима у Словенији изабран за председника председништва Словеније, унутар још увек постојеће Југославије.

Касније, током 1990, Кучан је почео да подржава независност Словеније. Познат је по својој политици мирног преговарања, које је довело до Брионског споразума. Након стицања независности 1991, изабран је за председника Словеније као независни кандидат, са подршком некадашње Лиге комуниста. Освојио је нови петогодишњи мандат 1997, такмичећи се као независни кандидат, и добивши већину гласова у првом кругу, у коме је учествовало седам кандидата.

Завршио је председниковање 2002. Док је био председник, није био члан ниједне политичке странке. Наследио га је Јанез Дрновшек.

Милан Кучан је ожењен Штефком Кучан.

Спољашње везе[уреди]


Литература[уреди]