Битка за Босански Брод

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка за Босански Брод
Део рата у Босни и Херцеговини
Map 12 - Bosnia - Bosanski Brod - July-October 1992.jpg
Ослобођење Босанског Брода (6. октобар 1992)
Време:27. септембар6. октобар 1992.
Место:Босански Брод
Акција:Операција Коридор 92
Исход: Војска Републике Српске ослободила Босански Брод
Сукобљене стране
 Република Српска
Република Српска Крајина
 Хрватска
 Херцег-Босна
 Република Босна и Херцеговина
Укључене јединице
Република Српска Војска Републике Српске
Јединице МУП-а РСК
Хрватска Хрватска војска
Хрватска Хрватско вијеће одбране
Хрватске одбрамбене снаге
Јачина
око 20.000 војника око 2.500 војника

Битка за Босански Брод је вођена од 30. септембра до 6. октобра 1992. године између Војске Републике Српске и јединица полиције Републике Српске Крајине, с једне стране и Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и Хрватских одбрамбених снага, с друге стране, у завршном делу операције Коридор 92.

Претходни догађаји[уреди | уреди извор]

Марта 1992. године, у Босански Брод су ушле хрватске паравојне снаге и отпочеле злочине над српским цивилима. Према сведочењима генерала Бошка Келечевића, начелника Штаба 1. крајишког корпуса Војске Републике Српске, само у селу Сијековац је првог месеца убијен 51 цивил.[1] Ово је био први организовани злочин над српским становништвом у рату у Босни и Херцеговини.[2] Између марта и октобра 1992. године, припадници Хрватских одбрамбених снага и Армије Републике Босне и Херцеговине су у Босанском Броду извршили више злочина над цивилним становништвом српске националности. На простору града је деловало неколико концентрационих логора, а процењује се да је кроз њих прошло око 2.000 српских цивила.[3]

Са простора Брода и околних места, пописано је 76 српских цивила који су убијени, док се многи воде као нестали.

У селу Лијешће је срушена сеоска црква Силаска Светог Духа из 1869. године.

Код Срба у Босанској Посавини је још увек била јака свест о усташком геноциду из Другог светског рата, нарочито ојачана чињеницом да су бригаде Хрватског вијећа одбране користиће усташке симболе на својим амблемима, попут латиничког слова "U".

Ситуација на терену[уреди | уреди извор]

Током августа и септембра 1992. године, Војска Републике Српске је у више наврата покушала да пресече мостобран код Босанског Брода, али без успеха. Хрватско вијеће одбране и Армија Републике Босне и Херцеговине су константно вршиле притисак на делове пута који је био под контролом ВРС.

Ангажоване снаге[уреди | уреди извор]

Војска Републике Српске је за ову битку ангажовала:

На хрватској страни су биле ангажоване:

Битка[уреди | уреди извор]

Главнина хрватских снага се током 6. октобра извукла преко Саве у Славонски Брод, а наредног дана су минирали мост како би онемогућили прелазак српских снага у Славонију. Тако је 7. октобра окончана битка за Брод.

Епилог[уреди | уреди извор]

Ослобођењем Босанског Брода, окончана је операција Коридор 92. Хрватски извори помињу да је у завршници битке око 8.000 избеглица прешло из Босанског у Славонски Брод, али како су битке трајале око моста на Сави, који су потом и минирале хрватске снаге, биће да је овај број преувеличан.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Келечевић: Живио сам за коридор и умријећу сјећајући га се”. Радио телевизија Републике Српске. 3. 7. 2020. 
  2. ^ „Сијековац код Босанског Брода: Први организовани масовни злочин у БиХ” (PDF). Српски борац - лист бораца Републике Српске. 118/119: 12—13. март/април 2009. 
  3. ^ „Босански Брод 1992.”.