Милан Мартић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Милан Мартић
Биографија
Датум рођења (1954-11-18)18. новембар 1954.(64 год.)
Место рођења Жагровић код Книна
Социјалистичка Република Хрватска НР Хрватска  ФНР Југославија
Религија Православље
Професија полицијски инспектор
Политичка
партија
Српска партија социјалиста
Списак председника Републике Српске Крајине
Министар унутрашњих послова у Влади САО Крајине/Републике Српске Крајине
19. децембар 1990. — 26. јануар 1994.
26. јануар 1994. — 7. август 1995.
Претходник Горан Хаџић
Наследник Укинуто

Милан Мартић (Жагровић, код Книна, 18. новембар 1954) је српски политичар и председник Републике Српске Крајине од 1994. до 1995. године.

Године 2007. је осуђен пред Хашким трибуналом на 35 година затвора за „прогон, убиства, притварање, мучење, нехумана дела, окрутно поступање, нападе на цивиле, депортације и присилно премештање несрпског становништва, безобзирно разарање насеља и верских објеката и пљачку имовине Хрвата и Бошњака у РСК, Цазинској крајини и Загребу“.[тражи се извор] Тренутно је у затвору у Естонији.

Биографија[уреди]

Завршио је вишу полицијску школу у Загребу и у почетку радио као полицајац у Шибенику, а после као млађи полицијски инспектор у Книну. После неког времена постао је шеф полицијске станице у Книну.

Године 1990. постао је вођа српске цивилне милиције која се називала и Мартићева полиција.

Од 1991. до августа 1995. године Милан Мартић је имао неколико важних позиција у САО Крајини и влади РСК. Међу важнијим позицијама које је имао истичу се: министар одбране САО Крајина, замник команданта територијалне одбране, министар унутрашњих послова, а ране 1994. године постао је председник РСК.

Године 2002. предао се Хашком трибуналу, који га је оптужио за злочине почињене током постојања Републике Српске Крајине.

12. јуна 2007. Хашки трибунал осудио на Милана Мартића на 35 година затвора. Мартић је проглашен кривим за „прогон, убиства, притварање, мучење, нехумана дела, окрутно поступање, нападе на цивиле, депортације и присилно премештање несрпског становништва, безобзирно разарање насеља и верских објеката и пљачку имовине Хрвата и Бошњака у РСК, Цазинској крајини и Загребу“.

Спољашње везе[уреди]