Списак добитника Иг Нобелове награде

С Википедије, слободне енциклопедије

Ова листа представља добитнике Иг Нобелове награде и њихов изузетан рад.

Преглед садржаја
1991199219931994199519961997199819992000
2001200220032004200520062007200820092010
2011201220132014201520162017201820192020
202120222023
Веб линковиРеференце

1991[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Образовање Ден Квејл  САД Потпредседник Сједињених Држава, јавно је оптужен за недостатак језичких и интелектуалних способности. Образложење жирија је било: „потрошач времена и заузимач простора, за демонстрирање, боље од било кога другог, потребе за научним образовањем“. Dan Quayle (1989)</img>
Биологија Роберт Кларк Грахам  САД за његово стварање Репозиторија за Germinal Choice, банке семена која прихвата донације само од добитника Нобелове награде и учесника Олимпијаде .
Хемија Jacques Benveniste  Француска за његово откриће да је вода интелигентна течност; и за демонстрацију, на његово задовољство, да је вода способна да памти догађаје - чак и дуго након што су сви трагови тих догађаја нестали. [1]
Мир Едвард Телер  Мађарска
 САД
Отац хидрогенске бомбе и први заговорник система наоружања из Ратова звезда, за његову доживотну посвећеност промени значења речи "мир". Edward Teller (1987)</img>
Књижевност Ерих фон Деникен   Швајцарска визионарски приповедач и аутор Мемоара будућности, за своја објашњења о томе како су на људску цивилизацију утицали астронаути из свемира (погледајте Пре-астронаутика). Erich von Däniken (2009)</img>
Лек Алан Е. Клигерман  САД Девелопер дигестиве ­ сродни спас, спаситељ у случају испарења и проналазач Беана за његов пионирски рад са течностима против гасова који спречавају надимање, мучнину и иритацију.
Посао Мајкл Милкен  САД Титан са Волстрита – и отац јунк везе, којој свет много дугује. Michael Milken (2006)</img>
Цене лажних услуга измишљених људи који више нису званично наведени
Пешачка технологија Паул ДеФанти (фиктивно) за измишљање „Бакибонета“, Бакминстерске фулереске коју носе пешаци да би заштитили своје главе и сачували свој мир.
Интердисциплинарна истраживања Josiah S. Carberry  САД(измишљено) измишљеног професора на Универзитету Браун, „храброг истраживача и еклектичног трагача за знањем, за његов револуционарни рад у области психокерамике, проучавања лудих људи“.
Стање Томас Кајл (псеудоним William DeBuvitz)  САД(измишљено) Детектор атома и оригинални човек знања, за његово откриће најинертнијег елемента у универзуму, Администратиума.

1992[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Археологија Извиђачи Француске  Француска француско удружење извиђача чија је локална група оштетила два праисторијска мурала у Grotte de Mayrière supérieure у близини Бруникела у акцији против модерних графита.
Биологија Cecil Jacobson  САД немилосрдно великодушни донатор сперме и богати патријарх банака сперме, за осмишљавање једноставне, једном руком методе контроле квалитета.
Хемија Ivette Bassa  САД Дизајнер шарених колоида, за њену улогу у крунским достигнућима хемије 20. века. Век, синтеза светлоплавог желеа.
Исхрана Потрошачи СПАМ-а широм света храбри конзументи конзервиране хране, за 54 године незахтевног варења.
Мир Daryl Gates  САД Бивши начелник полиције града Лос Анђелеса, због његових јединствено убедљивих метода окупљања људи. Daryl Gates (vor 1992)
Уметност Jim Knowlton  САД модерни полиматичар, за његов класични постер из анатомијеПениси животињског царства“
Национална задужбина за уметност  САД јер је подстакао Нолтона да прошири свој рад искачућом књигом. Logo der National Endowment for the Arts
Књижевност Juri Strutschkow  Русија неуморни аутор са Института за органска једињења у Москви, за 948 научних радова које је објавио од 1981. до 1990. године – у просеку по један сваких 3,9 дана. [2][3]
Лек Фујихиро Канда, Еићиро Јаги, Минору Фукуда, Кеисуке Накаџима, Тадао Охта и Окицугу Наката Јапан из истраживачког центра Схисеидо у Јокохами, за њену револуционарну студију „Објашњавање хемијских једињења одговорних за мирис стопала“, посебно за њен закључак да људи који мисле да имају мирис стопала га имају, а они који не мисле тако. [4]
Стање Дејвид Чорли и Даг Бауер  Уједињено Краљевство Лавови физике дубоке енергије, за њихов кружни допринос теорији поља геометријског уништавања енглеских кукурузних поља. Kornkreis in der Schweiz (2007)
Посао Инвеститори из Лојда из Лондона  Уједињено Краљевство Наследници 300 година пажљивог управљања, јер су храбро покушавали да осигурају катастрофу одбијањем да плате губитке компаније. Logo von Lloyd’s of London

1993[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Биологија Leslie P. Williams, Jr. и Kenneth W. Newell  САД смели биолошки детективи, за њихову револуционарну студију излучивања салмонеле код свиња током вожње.
Хемија James Campbell и Gaines Campbell  САД посвећени ослобађачи мириса, за измишљање мирисних трака, метод који се користи за дистрибуцију парфема у часописима.
Мир Компанија Пепси-Цола са Филипина  Филипини за промовисање такмичења (Number Fever) за избор милионера и објављивање погрешног победничког броја, инспиришући и уједињујући на тај начин 800.000 раздраганих и ишчекиваних победника и окупљајући многе различите партије по први пут у историји земље.
Књижевност Eric Topol, Robert M. Califf, Frans Van de Werf, Paul W. Armstrong и њихова 972 коаутора  Аустралија
 Белгија
 Немачка
 Француска
Ирска
Израел
 Канада
Луксембург
Нови Зеланд
 Холандија
 Пољска
  Швајцарска
 Шпанија
 Уједињено Краљевство
 САД
за објављивање медицинског истраживачког рада који има стотине пута више аутора него страница.
Математика Robert W. Faid  САД далековид и поуздан пророк статистике, за израчунавање тачне вероватноће (710.609.175.188.282.000 на 1) да је Михаил Горбачов Антихрист.
Лек James F. Nolan, Thomas J. Stillwell и John P. Sands, Jr.  САД врсним лекарима, за њихов детаљан извештај о истраживању, „Акутни третман заглављивања пениса рајфлешусом“.
Стање Corentin Louis Kervran  Француска страствени поштовалац алхемије, због његовог закључка да се калцијум може произвести у љусци пилећег јајета хладном фузијом.
Психологија John E. Mack и David M. Jacobs  САД за њен закључак да људи који верују да су их отели ванземаљци вероватно јесу – а посебно за њен закључак: „Главни разлог отмице је производња деце“.
Потрошачка технологија Ron Popeil  САД неуморни проналазач и страствени продавац касноноћне телевизије, за редефинисање индустријске револуције са уређајима као што су Veg-O-Matic, dem Pocket Fisherman, Mr. Microphone и dem Inside-the-Shell Egg Scrambler.
Визионарска технологија Jay Schiffman  САД Изумитељ АутоВисион-а, уређаја за пројекцију слике који омогућава вожњу аутомобила и гледање телевизије у исто време, и законодавног тела Мичигена који је то исто легализовао.
Посао Ravi Batra Индија
 САД
софистицирани научник и аутор бестселера „Велика депресија 1990.“ и „Преживљавање Велике депресије 1990. године“, јер је продао довољно примерака своје књиге да спречи светски економски колапс малопродаје.

1994[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Биологија В. Брајан Свини, Брајан Крафте-Џејкобс, Џефри В. Бритон и Вејн Хансен за њену револуционарну студију Распрострањеност међу америчким трупама у иностранству; а посебно за нумеричку анализу фреквенције кретања њихових црева[5]
Хемија Боб Гласгов  САД Сенатор из Тексаса, за увођење закона против производње дрога 1989. који би захтевао одобрење за све куповине чаша, тиквица, епрувета и другог лабораторијског стакленог посуђа.
Мир John Hagelin са Махариши универзитета за менаџмент, Ферфилд, САД, и Института за науку, технологију и јавност, оба заговорника мирољубиве мисли, за њихове експерименталне процене да је 4.000 обучених медитатора спречило насилне злочине у Вашингтону, био би смањен за 18 одсто[6]
Купац инсеката Роберт А. Лопез Ветеринар и пријатељ свих великих и малих створења, за његове експерименте у уклањању ушних гриња са мачака, уношење у своје ухо и затим посматрање резултата. [7]
Књижевност Л. Рон Хабард  САД Аутор научнофантастичних романа и оснивач сајентологије, за књигу под насловом Дијанетика, која човечанству (или његовом делу) доноси веома велике зараде. L. Ron Hubbard (1950)
Математика Јужна баптистичка црква Алабаме  САД веома педантној цркви за њен труд да израчуна за сваки округ у држави колики ће проценат људи отићи у пакао ако не окају своје грехе.
Лек Пацијент Кс бивши припадник америчких маринаца, часна жртва уједа звечарке, за његов нови метод лечења повезивања каблова за паљење на усне и покретање мотора аутомобила на 3000 обртаја у минути пет минута.
Ричхард А. Густафсон са Центра здравствених наука Универзитета у Аризони, за његов добро утемељен рад под називом Неуспех лечења електричним ударом у случају угриза звечарке. [8]
Психологија Ли Гуангјао Сингапур бивши премијер Сингапура, заговорник психологије негативног поткрепљења, за тридесетогодишње истраживање ефеката кажњавања три милиона грађана због пљувања, жвакања или храњења голубова.
Посао Хуан Пабло Давила Чиле из Чилеа, неуморног трговца финансијским производима и бившег радника компаније Codelco у државном власништву, јер је преварио свој рачунар да купи хартије од вредности када би требало да их продаје и што је покушао да надокнади губитке који су претрпели повећањем компјутерских трансакција. Сам је изгубио 0,5 одсто чилеанског бруто домаћег производа.
Цена за лажне услуге, више није званично наведена
Стање Јапанска метеоролошка агенција за њихову седмогодишњу студију о томе да ли земљотресе изазивају сомови који мичу репом. (Победник више није званично наведен јер је његова победа заснована на ономе што се испоставило као погрешан новински извештај.)

1995[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
хемија Бијан Пакзад са Беверли Хилса за креирање ДНС колоњске воде и ДНС парфема – оба не садрже деоксирибонуклеинску киселину – али се оба продају у бочици са троструком спиралом (сиц!)
Исхрана Џон Мартинез  САД Ј. Мартинез и Co. in Atlanta, Џорџија, Џорџија, за развој Копи Лувак - најскупље кафе на свету - која се прави од зрна кафе које су претходно јели и излучивали пегави мусанги (месне мачке).
Мир Тајвански национални парламент Тајван јер су показали да политичари више добијају боксом, ударцима и премлаћивањем једни других него вођењем ратова против других нација.
Књижевност David B. Busch и James R. Starling из Медисона, Висконсин, за њихов убедљив извештај, Страна тела у ректуму: студије случаја и свеобухватни преглед светске књижевности. У прилогу се, између осталог, помиње: Седам сијалица; камен за оштрење ножа; два трепћућа светла; жичана опруга; конзерва за дуван; конзерва за уље са љуштењем кромпира; једанаест различитих облика воћа, поврћа и друге хране; драгуљарска тестера; смрзнути свињски реп, калајисана кригла, чаша за пиво и такође изузетна колекција пацијента, која се састојала од пара чаша, кључа, кесице за дуван и часописа. [9]
Лек Marcia E. Buebel, David S. Shannahoff-Khalsa и Michael R. Boyle за њихову оснажујућу студију под називом Ефекти принудног једностраног дисања носом на свест. [10]
Здравство Марта Колд Бакевиг и Рут Нилсен Данска
Норвешка
за њихову исцрпну студију под називом Утицај влажног доњег веша на терморегулацију и топлотну удобност на хладноћи. [11]
Стање Dominique M. R. Georget, R. Parker uи Andrew C. Smith са Института за истраживање хране у Норичу, Енглеска, за њихову ригорозну анализу влажних житарица за доручак, објављену у њиховом извештају под насловом Студија утицаја садржаја воде на понашање згушњавања житарица за доручак. [12]
Психологија Shigeru Watanabe, Junko Sakamoto и Masumi Wakita Универзитет Кеио за њихов успех у обуци голубова да праве разлику између Пикасових и Монеових слика. [13]
Посао Ник Лисон и његов шеф у Барингс банци за њихову употребу деривата да недвосмислено покажу да свака финансијска институција има своја ограничења. Оригинал на енглеском језику алудира на математику: „… за коришћење рачуна изведеница за демонстрацију…“, немачки: „für den Gebrauch der Analysis der Ableitungen“; такође "границе"
Роберт Цитрон  САД
Стоматологија Роберт Х. Беаумонт из Схоревиева, Минесота, за његову револуционарну студију Да ли пацијенти више воле воштане или невоштане зубне конце? [14]

1996[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Врсте разноликости Chonosuke Okamura из Фосилне лабораторије Окамура у Нагоји за откривање фосила диносауруса, коња, змајева, принцеза и преко хиљаду других изумрлих „мини врста“, све величине само неколико милиметара. [15]
Биологија Андерс Бархајм и Хогне Сандвик са Универзитета у Бергену за њихов укусан извештај Утицај пива, белог лука и павлаке на апетит пијавица. [16]
Хемија Џорџ Гобл са Универзитета Пурдуе за његов светски рекорд у паљењу роштиља - три секунде користећи дрвени угаљ и течни кисеоник. [17]
Мир Жак Ширак  Француска који је извршио нуклеарне тестове на Пацифику у знак сећања на педесету годишњицу Хирошиме . Jacques Chirac (1997)
Уметност Don Featherstone из Фичбурга, Масачусетс, за његов украсни, еволуциони изум ружичастог баштенског фламинга. Gartenflamingo. Gewinner im Bereich Kunst 1996
Књижевност Уреднички тим Друштвеног текста за жељно објављивање истраживања које нису разумели, које је аутор назвао бесмисленим, а који су тврдили да стварност не постоји. [18]
Лек James Johnston из R.J. Reynolds Tobacco Company, Joseph Taddeo изU.S. Tobacco, Andrew Tisch из Lorillard, William Campbell из Филип Морриса, Edward A. Horrigan из Liggett Group, Donald S. Johnston из American Tobacco, Thomas E. Sandefur, Jr. покојни председник компаније Brown and Williamson Tobacco. за њено откриће, представљено америчком Конгресу, да никотин не изазива зависност. [19]
Здравство Елен Клајст и Харалд Мои Гренланд
Норвешка
за њихов упозоравајући медицински извештај о преношењу гонореје преко гумених лутака. [20]
Стање Robert Matthews са Универзитета Астон у Бирмингему за студије Марфијевог закона, посебно за демонстрацију да кришке тоста имају инхерентну тенденцију да падају на страну премазану путером. [21]
Посао Robert J. Genco са Универзитета у Бафалу, за његово откриће да су финансијски проблеми фактор ризика за пародонталну болест.

1997[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Астрономија Richard C. Hoagland  САД Њу Џерсија за идентификацију вештачких структура на Месецу и Марсу, укључујући људско лице на Марсу и зграде високе 10 миља на Месецу. [22]
Биологија Т. Иагиу и његове колеге са Универзитетске болнице у Цириху, са Медицинског универзитета Кансаи у Осаки и из Neuroscience Technology Research у Прагу Јапан
  Швајцарска
Чешка
за мерење можданих таласа својих испитаника док су жвакали различите укусе жвакаће гуме. [23]
Мир Харолд Хиллман  Уједињено Краљевство са Универзитета у Сарију за његову љубазно састављену и на крају мирну студију „Могући бол који се доживљава током погубљења различитим методама“. [24]
Ентомологија Марк Хостетлер  САД са Универзитета Флорида за његову едукативну књигу (That Gunk on Your Car), која помаже у идентификацији разних остатака инсеката на ветробранским стаклима.[25]
Комуникација Sanford Wallace  САД Председник сајбер промоција у Филаделфији - ни киша ни снег ни мрак нису могли да спрече овог самопроглашеног поштара да своје електронске поште испоручује широм света.
Књижевност Doron Witztum, Eliyahu Rips и Yoav Rosenberg из Израела и Michael Drosnin из САД Израел
 САД
за њихово задивљујуће статистичко откриће да Библија садржи тајну, скривену шифру. [26]
Лек Carl J. Charnetski и Francis X. Brennan, Jr. са Wilkes University и James F. Harrison са Muzak Ltd. у Сијетлу  САД за њихово откриће да слушање музике у лифту стимулише производњу имуноглобулина А (ИгА), потенцијално спречавајући прехладе.
Метеорологија Бернард Вонегут  САД са Универзитета у Албанију за његов откривајући извештај „Чупање пилића као мера брзине ветра у торнадима“. [27]
Стање Џон Бокрис  Јужна Африка
 САД
са Тексашког А&М универзитета за његова обимна достигнућа у области истраживања хладне фузије, синтезе злата и електрохемијског паљења кућног отпада..
Посао Akihiro Yokoi из Виз у Чиби и Аки Маита из Бандаија у Токију  Јужна Африка Отац и мајка Тамагочија, за преусмеравање милиона сати рада на бригу о виртуелним кућним љубимцима.

1998[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Образовање Dolores Krieger  САД Професор емеритус на Универзитету Њујорк за њену демонстрацију предности терапеутског додира, методе у којој медицинске сестре утичу на енергетска поља својих пацијената тако што пажљиво избегавају сваки контакт са њима.
Биологија Петер Фонг  САД са Gettysburg College за његов допринос виталности дагњи ​​дајући им антидепресиве. [28]
Хемија Jacques Benveniste  Француска своје хомеопатско откриће да вода не само да има способност памћења, већ и да се ове информације могу пренети путем телефонских линија или интернета (видети такође Бенвенистеову част из 1991.) [29]
Мир Премијери Индије, Атал Бихари Ваџпаји, и Пакистана, Наваз Шариф Индија
Пакистан
за њихово милитантно мирно нуклеарно оружје Kernwaffe.
Књижевност Мара Сидоли  САД из Вашингтона за њихов просветљујући извештај „Прдети као одбрана од неизрецивог страха“. [30]
Лек Пацијент И и његови доктори, Caroline Mills, Meirion Llewelyn, David Kelly и Peter Holt из болнице Royal Gwent у Невпорту, Валес  Уједињено Краљевство за њен упозоравајући медицински извештај, „Човек који је боцкао прст и смрдео пет година“. [31]
Стање Дипак Чопра Индија
 САД
из Chopra Center for Well Being у La Jolla-у за његову јединствену интерпретацију квантне физике и њеног утицаја на живот, слободу и економски успех.
Сигурносна технологија Troy Hurtubise  Канада из Норт Беја (Онтарио) за развој и тестирање (самотестирање) оклопа који може да издржи медведе гризлија.
Статистика Џералд Бејн из болнице Mt. Sinai у Торонту и Кери Симиноски са Универзитета Алберта  Канада за њихов умерен извештај „Однос између висине, дужине пениса и величине ципела“. [32]
Посао Richard Seed  САД Чикага за његове напоре да подстакне глобалну економију кроз клонове себе и других.

1999[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Апарат медицине Џорџ и Шарлот Блонски из Њујорка и Сан Хозеа  САД за проналазак акушерског уређаја (патент САД #3,216,423) у коме је жена везана за округли сто који се затим ротира великом брзином.
Образовање Државни одбори за образовање Канзаса и Колорада  САД због њихове политике да студенти не треба да дају више поверења Дарвиновој теорији еволуције него Њутновој теорији гравитације, Фарадејевој и Максвеловој теорији електромагнетизма или Пастеровој теорији да бактерије изазивају болести.
Биологија Паул Босланд  САД Директор чилеанског института за паприке на Државном универзитету у Новом Мексику за узгој јалапењо паприке без топлоте.
Хемија Такесхи Макино, председник Детективске агенције за безбедност у Осаки Јапан за његов допринос развоју S-Check-а, спреја за откривање неверства који жене могу да користе на доњем вешу својих партнера.
Мир Шарл Фури и Мишел Вонг  Јужна Африка из Јоханесбурга за проналазак ауто алармног система који се састоји од кола за детекцију и бацача пламена.
Књижевност Британска институција за стандарде  Уједињено Краљевство за њихов стандард на шест страница БС-6008 о томе како правилно скувати шољу чаја.
Лек Арвид Ватле Норвешка из Сторда за пажљиво прикупљање, класификацију и посматрање контејнера у којима су му пацијенти давали узорке урина. [33]
Стање Len Fisher  Уједињено Краљевство
 Аустралија
из Бата и Сиднеја за израчунавање оптималног начина умакања кекса и
Професор Jean-Marc Vanden-Broeck са UУниверзитета East Anglia (Енглеска) из Белгије и Joseph B. Keller из САД  Уједињено Краљевство
 Белгија
 САД
за израчунавање чајника чији излив не капље.
Социологија Стеве Пенфолд  Канада са Универзитета Јорк у Торонту, за докторску тезу о социологији канадских продавница крофни. [34]
Заштита животне средине Хиук-хо Квон Јужна Кореја од сеулске компаније Колон за проналазак самопарфимирајућег уличног одела.

2000[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Биологија Richard Wassersug са Универзитета Dalhousie, за његов приказ из прве руке „О упоредном укусу неких пуноглаваца у сушној сезони у Костарики.“ [35]
Хемија Донатела Маразити, Алесандра Роси и Ђовани Б. Касано са Универзитета у Пизи, Италија, и Хагоп С. Акискал са Универзитета Калифорније, Сан Дијего  Италија
 САД
за њено откриће да се романтична љубав биохемијски не разликује од опсесивно-компулзивног поремећаја. [36]
Мир Британска краљевска морнарица  Уједињено Краљевство јер су наредили својим војницима да престану да користе бојеву муницију и уместо тога само вичу „Банг!“
Здравље Jonathan Wyatt, Gordon McNaughton и William Tullet из Глазгова  Уједињено Краљевство за њихов алармантан извештај „Урушавање тоалета у Глазгову.“ [37]
Информатика Chris Niswander  САД из Тусона, Аризона, за изум PawSense, софтвер који детектује када мачка хода по тастатури.
Књижевност Џасмухин (раније Елен Грев)  Аустралија Изумитељица светлосног поста, за своју књигу Живети на светлости, која објашњава да неки људи једу храну коју не морају да једу.
Лек Willibrord Weijmar Schultz, Pek van Andel и Eduard Mooyaart из Гронингена, Холандија и Ida Sabelis из Амстердама  Холандија за њен блистав извештај „Магнетна резонанца мушких и женских гениталија током коитуса и женског сексуалног узбуђења.“ [38]
Стање Андреј Гејм са Radboud University Nijmegen, Холандија, и Michael Berry са Универзитета у Бристолу, Енглеска за коришћење магнета да жаба левитира.[39]
Психологија Дејвид Данинг са Универзитета Корнел и Џастин Кругер са Универзитета Илиноис за студију „Необразовани и без знања о томе. Како тешкоће у сагледавању сопствене неспособности доводе до претераног самооцењивања.“ [40] ( Данинг-Кругеров ефекат )
Посао Велечасни Сан Мјунг Мун за промовисање ефикасности и стабилног раста индустрије масовних венчања, са, према једном извештају, венчање од 36 пута 1960, венчање од 430 пута 1968, венчање од 1.800 пута 1975. године, венчање од 6.000 пута у 1982, венчање 30.000 пута 1992, венчање 360.000 пута 1995. и венчање 36.000.000 пута 1997. године.

2001[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Астрофизика Jack и Rexella Van Impe од Jack Van Impe Ministries Рочестер Хилс, Мичиген, за њихово откриће да црне рупе испуњавају све услове да буду место пакла.
Биологија Buck Weimer из Пуебла, Колорадо, за изум Under-Ease, херметички затворен доњи веш са заменљивим филтером са активним угљем који уклања непријатне мирисе пре него што могу да оду.
Мир Viliumas Malinauskas из Друскининкаја (Литванија), за оснивање забавног парка под називом „Стаљинов свет “.
Здравље Chittaranjan Andrade и B. S. Srihari са Националног института за менталне болести и неуронауке у Бенгалуру за њихово откриће да је чачкање у носу широко распрострањено међу адолесцентима.
Књижевност John Richards из Бостона (Енглеска), оснивача Друштва за заштиту апострофа, за његове напоре да заштити, промовише и одбрани разлику између множине и генитива (на енглеском).
Лек Peter Barss са Универзитет Макгил за његов релевантни извештај „Повреде изазване падањем кокоса“. [41]
Стање David Schmidt са Универзитета у Масачусетсу за његово делимично решење питања зашто завесе за туш сукљају унутра.
Психологије Lawrence W. Sherman са Универзитета у Мајамију (Охајо) за његов утицајни истраживачки извештај „Еколошка студија о злурадости међу малим групама деце предшколског узраста.[42]
Технологија John Keogh из Хавторна, Викторија (Аустралија)  Аустралија подједнако за патентну пријаву бицикла 2001. и
аустралијски завод за патенте  Аустралија који му је издао патент #2001100012.
Посао Joel Slemrod са пословне школе у Мичигену и Wojciech Kopczuk са Универзитета Британске Колумбије за њихов закључак да људи одлажу своју смрт ако то значи мањи порез на наследство.[43]

2002[уреди | уреди извор]

категорија Добитник награде земљи Разлог Слика
биологија Норма Е. Бубиер, Цхарлес ГМ Пактон, Пхил Боверс и Д. Цхарлес Дееминг  Уједињено Краљевство</img> за њихов извештај Удварачко понашање ноја према људима у руралним условима у Великој Британији. [44]
хемија Теодор Греј из Волфрам истраживачке лабораторије у Шампејну, Илиноис, за колекцију многих елемената из периодног система и конструкцију „четвороног“ периодног система. [45]
Мир Кеита Сато, председник Такара Цо., Матсуми Сузуки, председник Јапанске акустичне лабораторије и Норио Когуре, извршни директор ветеринарске болнице Когуре за њену посвећеност миру и хармонији међу врстама кроз развој језика Бов-Лингуал, компјутерски заснованог помагала за превођење пасјег језика .
Хигијена Едуардо Сегура  Шпанија</img> из Тарагоне у Каталонији ( Шпанија ) за развој машине за прање веша за псе и мачке.
између ­ дисциплинарно истраживање Карл Крушелницки са Универзитета у Сиднеју за његову свеобухватну студију пупка .
књижевност Вицки Л. Силверс са Универзитета Невада, Рено и Давид С. Креинер са Универзитета Централ Миссоури Стате за њихов извештај у боји Ефекти претходног неприкладног истицања на разумевање читања. [46]
математика КП Среекумар и Г Нирмалан са Пољопривредног универзитета Керала у Индији за њену аналитичку презентацију процене укупне површине индијских слонова . [47]
лек Цхрис МцМанус са Универзитета у Лондону за његов уравнотежен извештај о асиметрији тестиса код људи и древној скулптури . [48]
стање Арнд Леике  Немачка</img> са Универзитета Лудвиг Максимилијан у Минхену за демонстрацију да пена пива подлеже законима експоненцијалног распадања . [49]
Посао Извршиоци, корпоративни директори и ревизори Енрон, Лерноут & Хауспие ( Белгија ), Аделпхиа, Банк оф Цредит анд Цоммерце Интернатионал (БЦЦИ) ( Пакистан ), Цендант, ЦМС Енерги, Дуке Енерги, Динеги, Газпром, Глобал Цроссинг, ХИХ Инсуранце ( Аустралија ), Информик, Кмарт, Маквелл Цоммуницатионс, МцКессонХБОЦ, Меррилл Линцх, Мерцк & Цо., Перегрине Системс, Квест Цоммуницатионс, Релиант Ресоурцес, Рент-Ваи, Рите Аид, Сунбеам Продуцтс, Тицо Интернатионал, Управљање отпадом, Ксерок Ворлд и Артхур Андерсен  Белгија</img>



 САД</img>



Pakistan</img>



 Русија</img>



 Бермуди</img>



 Аустралија</img>



 Уједињено Краљевство</img>



Irland</img>
за употребу имагинарних бројева у економском свету.

2003[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Биологија C. W. Moeliker  Холандија из Природњачког музеја у Ротердаму, за први научно документовани случај хомосексуалне некрофилије код патке патке (Анас платирхинцхос).
Хемија Yukio Hirose Јапан са Универзитета Каназава за истраживање статуе у центру Каназаве и развој заснован на резултатима легуре бронзе која одвраћа голубове због високог [[Арсен|садржаја арсена].
Мир Lal Bihari Индија из Утар Прадеша (Индија) за троструко достигнуће.

1. За активан живот упркос томе што је званично проглашен мртвим, 2. За његову живу и постхумну кампању против бирократске индолентности и похлепе и родбине, 3. за оснивање Mritak Sangh (Удружење за мртве људе).

Инжењеринг Џон Пол Стап, Едвард А. Марфи и Џорџ Николс за развој Марфијевог закона: Ако постоје два или више начина да се нешто уради, а један од тих начина може довести до катастрофе, неко ће то учинити.
Интердисциплинарна истраживања Стефано Гиланда, Лизелот Јансон и Магнус Енквист са Универзитета у Стокхолму за њихов извештај Пилићи више воле лепе људе. [50]
Књижевност Џон Тринкаус са Пословне школе Зиклин у Њујорку за прикупљање и објављивање више од 80 поремећаја и аномалија у свакодневном животу. Као примере, објавио је проценат тинејџера који стављају бејзбол капе уназад, који проценат пливача скреће на погрешном крају базена и који проценат возача не успева да се потпуно заустави на одређеном знаку за заустављање.
Лек Eleanor Maguire, David Gadian, Ingrid Johnsrude, Catriona Good, John Ashburner, Richard Frackowiak и Christopher Frith из Лондона за пружање доказа да су мозгови лондонских таксиста боље развијени од мозга њихових колега таксиста. [51]
Стање Џек Харви, Џон Калвенор, Ворен Пејн, Стив Каули, Мајкл Лоренс, Дејвид Стјуарт и Робин Вилијамс  Аустралија за њихов невероватан извештај Анализа сила потребних за превлачење оваца преко различитих површина. [52]
Психологија Gian Vittorio Caprara и Claudio Barbaranelli са Римски универзитет Сапијенца у Риму и Пхилип Зимбардо са Универзитета Станфорд  Италија
 САД
за њен извештај Јединствено једноставна личност политичара. [53]
Посао Карл Шверцлер и земља Лихтенштајн Лихтенштајн за омогућавање изнајмљивања целе земље за догађаје као што су рођендани, венчања или бар мицве.

2004[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Биологија Бен Вилсон са Универзитета Британске Колумбије, Лоренс Дил са Универзитета Сајмон Фрејзер, Канада, Роберт Бати из Шкотске асоцијације за науку о мору, Магнус Волберг са Универзитета Архус, Данска, и Хакан Вестерберг из Националног одбора за рибарство Шведске јер показује да харинге очигледно комуницирају једна са другом прдењем. [54]
Хемија Компанија Кока-кола Велика Британија за коришћење високе технологије за претварање течности из Темзе у провидни облик воде, која је морала да буде повучена са тржишта из предострожности јер је садржала бромате.
Мир Daisuke Inoue Јапан из префектуре Хјого, Јапан, за измишљање караока, истовремено стварајући потпуно нов начин да људи науче да толеришу једни друге.
Књижевност Америчка Нудистичка истраживачка библиотека у Кисимију, Флорида  САД за очување историје нудиста да сви виде.
Лек Steven Stack са Универзитета Wayne State, Детроит, САД и James Gundlach са Универзитета Auburn, САД за њен извештај о ефектима кантри музике на самоубиство. [55]
Здравство Jillian Clarke са Високе школе за пољопривредне науке у Чикагу, касније Универзитета Хауард, за експериментално оповргавање правила 5 секунди, које каже да и даље можете јести ствари које нису биле на земљи пет секунди. [56]
Стање Ramesh Balasubramaniam са Универзитета у Отави и Michael Turvey са Универзитета Конектикат и Хаскинс Лабораторија за објашњење и истраживање различитих фактора укључених у хула хуп.
Психологија Daniel Simons са Универзитета Илиноис и Christopher Chabris са Универзитета Харвард за демонстрацију да људима може недостајати скоро све ако на нешто обрате велику пажњу - чак и човек у костиму гориле. [57]
Технологија Donald J. Smith и његов отац, покојни Frank J. Smith за патент за технику која прикрива полућелавост са вишеструким губитком косе, касније названу Comb-Over.
Посао Ватикан за преношење молитви у Индију.

2005[уреди | уреди извор]

категорија Добитник награде Ѕемља Разлог Слика
Биологија Benjamin Smith са Универзитета Аделаиде и Универзитета у Торонту и произвођачи парфема Firmenich, Генева, и ChemComm Enterprises, Аршан (Француска); Крејг Вилијамс са Универзитета Џејмс Кук и Универзитета Јужне Аустралије; Мајкл Тајлер са Универзитета у Аделаиди; Брајан Вилијамс са Универзитета Аделаиде; и Иоји Хаиасака из Аустралијског института за истраживање вина  Канада
  Швајцарска
 Француска
 Аустралија
за проучавање мириса 131 различите врсте жаба под стресом.
Хемија Едвард Каслер са Универзитета у Минесоти и Brian Gettelfinger са Универзитета у Минесоти и Универзитета Висконсин-Медисон за серију експеримената упоређујући брзину људског пливања у води и сирупу. [58]
Исхрана Nakamatsu Yoshirō Јапан из Токија за идеју да свакодневно фотографише и анализира његове оброке и како се они спроводе већ 34 године.
Мир Клер Ринд и Питер Симонс  Уједињено Краљевство са Универзитета Њукасл за истраживање можданих таласа скакаваца који гледају Ратове звезда. [59]
Историја пољопривреде Јамес Ватсон Нови Зеланд са Massey University (Нови Зеланд) за истраживање значаја експлодирајућих панталона господина Richardа Buckley.
Књижевност Група нигеријских предузетника Нигерија за писање срцепарајућих прича чијим главним ликовима треба само мала количина новца да потврде своје тврдње о невероватном богатству и дистрибуцију ових прича путем е-поште. [60]
Лек Gregg A. Miller  САД из Oak Grove, Мисури, за проналазак неутикула, тј. Х. Протезе за псеће тестисе у три величине и три степена тврдоће.[61]
Стање Џон Мејнстон и Томас Парнел са Универзитета Квинсленд за континуирано посматрање капања катрана од 1927 – једна кап сваких девет година, девет капи до сада, последња је падала 2014. [62] John Mainstone mit dem Pechtropfenexperiment (1990)</img>
Механика флуида Виктор Бено Мејер-Рохов са Универзитета Џејкобс у Бремену (бивши Међународни универзитет у Бремену) и Универзитета у Оулуу ; и Јозсеф Гал са Универзитета Лоранд Еотвос, Мађарска  Немачка
Финска
Мађарска
за примену физичких закона за израчунавање услова притиска код пингвина који врше нужду. [63]
Посао Гаури Нанда са Технолошког института у Масачусетсу, за проналазак котрљајућег и стално самоскривајућег будилника. ( Цлоцки )

2006[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Акустика D. Lynn Halpern са Harvard Vanguard Medical Associates, Brandeis University и Северозападни универзитет, Randolph Blake са Универзитет Вандербилт и Северозападниог универзитета и James Hillenbrand са Western Michigan University и Северозападниог универзитета за експерименте који би расветлили разлоге зашто људи не воле звук гребања ноктима по табли.[64]
Биологија Bart Knols са Универзитета Wageningen, Холандија и Националног института за медицинска истраживања у Ифакари, Танзанија и Међународне агенције за атомску енергију у Бечу, као и Ruurd de Jong са Универзитета Wageningen и Santa Maria degli Angeli, Италија за демонстрацију да женке комараца које носе маларију (Anopheles gambiae) привлаче Лимбургер сир на исти начин као што их привлачи мирис људских стопала.[65][66][67][68]
Хемија Antonio Mulet, José Javier Benedito и José Bon са Polytechnischen University, Валенсија, Шпанија и Carmen Rosselló са University of the Balearic из Палма де Маљорке, Шпанија  Шпанија за њихово проучавање брзине ултразвучних таласа у сиру чедар под утицајем температуре.[69]
Исхрана Wasmia Al-Houty са Kuwait University и Faten Al-Mussalam са Kuwait Environment Public Authority за доказивање да су балегари гурмани.[70]
Мир Howard Stapleton Мертир Тидфил, Велс, за проналазак уређаја који емитује високофреквентне звукове које чују само тинејџери, али не и одрасли, и за касније коришћење ове технологије за креирање телефонских мелодија звона, које такође чују само тинејџери, а не и њихови наставници.
Књижевност Daniel Oppenheimer са Универзитета Принстон за његов извештај Последице коришћеног ерудитског вернакулума без обзира на неопходност: Проблеми са непотребним коришћењем дугих речи.[71]
Математика Nic Svenson и Piers Barnes од Организације за науку и истраживање Аустралијског комонвелта, за израчунавање броја фотографија које је потребно направити како би се осигурало да (скоро) нико у групи нема затворене очи.[72]
Медицина Francis M. Fesmire са Медицинског факултета Универзитета у Тенесију, за његов извештај о медицинском случају Прекидање тешког штуцања ректалним масажом прстију и Majed Odeh, Harry Bassan и Arie Oliven из Bnai Zion Medical Center, Хаифа, Израел, за њихов каснији извештај о случају објављен под појавио се исти наслов.[73]
Орнитологија Ivan R. Schwab са University of California, Davis und Philip R.A. May са Универзитет Калифорније за одговор на важно питање зашто детлићи не добијају главобоље.[74]
Стање Basile Audoly и Sebastien Neukirch са Универзитета Пјер и Марија Кири у Паризу, за њен увид у феномен да суви шпагети имају тенденцију да се распадну на више од два дела када се савијају.[75]

2007[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Биологија Johanna van Bronswijk  Холандија за попис свих гриња, инсеката, паукова, псеудошкорпиона, ракова, бактерија, алги, папрати и гљивица са којима сваке ноћи делимо кревет. [76] [77]
Хемија Mayu Yamamoto Јапан за развој методе за екстракцију мириса ваниле из крављег измета. [78]
Исхрана Brian Wansink са Универзитета Корнел за истраживање граница људског апетита храњењем волонтера користећи чинију за супу без дна која се сама пуни. [79]
Мир Лабораторија Америчког ратног ваздухопловства јер је стимулисало истраживање хемијског оружја које би непријатељске трупе претворило у хомосексуалце (види и Секс бомбу).
Лингвистике Тим са Универзитета у Барселони за демонстрацију да пацови нису у стању да разликују особу која говори јапански уназад од особе која говори холандски уназад. [80]
Књижевност Glenda Browne из Блаксленда (Плаве планине, Аустралија), за њено истраживање речи „the“ и како стављање ствари по абецедном реду збуњује људе.
Авијација Тим са Универзитета Килмес, Аргентина за откриће да Виагра помаже хрчцима да се опораве од млазног застоја.
Лек Brian Witcombe из Gloucestershire Royal NHS Foundation Trus и Dan Meyer за њихов истраживачки рад на здравственим последицама гутања сабље. [81]
Стање Америчко-чилеански тим који је испитивао проблем како се листови наборају. [82]
Посао Kuo Cheng Hsieh Тајван за развој уређаја који пљачкаше банака хвата бацајући мрежу преко њих.

2008[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Археологија Astolfo Gomes de Mello Araujo и Jose Carlos Marcelino за њихове експерименталне доказе да оклопници могу збунити археолошка налазишта. [83]
Биологија Мари-Кристин Кадијерг, Кристел Жубер и Мишел Фран за откриће да псеће буве скачу више од бува које живе на мачкама. [84]
хемија Sheree Umpierre, Joseph Hill и Deborah Anderson за њихово откриће да је Кока-кола ефикасан спермицид, и
C. Y. Hong, C. C. Shieh, P. Wu und B. N. Chiang за доказивање да није. [85]
Исхрана Масимилијано Зампини и Чарлс Спенс јер истиче да чипс изгледа свежији и хрскавији ако звучи гласно или гласније када се жваће. [86]
Мир Швајцарска етичка комисија за биотехнологију и швајцарске грађане   Швајцарска за правни концепт достојанства створења, који укључује биљке. [87]
Когнитивна наука Тошијуки Накагаки, Хиројасу Јамада, Рјо Кобајаши, Атсуши Теро, Акио Ишигуро и Агота Тот за указивање на то да калупи за слуз могу да пређу лавиринт. [88]
Књижевност Давид Симс за његову студију: You Bastard: A Narrative Exploration of Outrage in Organizations.
Лек Дан Ариели Израел
 САД
за његову демонстрацију да скупи плацебо раде боље од јефтиних. [89]
Стање Dorian Raymer и Douglas Smith за њихов доказ да се гомиле нити или длака на овај или онај начин запетљају. [90]
Посао Џефри Милер, Џошуа Тибур и Брент Џордан јер су показали да врхови еротских плесачица зависе од менструалног циклуса и да су највећи када је плесачица најплоднија. [91]

2009[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Биологија Fumiaki Taguchi, Song Guofu и Zhang Guanglei Јапан са Универзитета Китасато у Сагамихари (Јапан) за демонстрацију да се маса кухињског отпада може смањити за више од 90% коришћењем бактерија из измета џиновске панде.
Хемија Хавијер Моралес, Мигел Апатига и Виктор М. Кастано са Националног аутомног уневирзитета Мексика (Мексико) за производњу дијаманата из течности, посебно од текиле.
Мир Stephan Bolliger, Steffen Ross, Lars Oesterhelweg, Michael Thali и Beat P. Kneubuehl са Универзитета у Берну (Швајцарска) за експериментално истраживање питања да ли је боље имати пуну или празну флашу пива разбијену о главу. Резултат: У оба случаја добијате трауму главе, али пуна боца је мање озбиљна за ваше здравље јер се раније ломи.[92]
Здравље Elena N. Bodnar, Raphael C. Lee и Sandra Marijan  САД из Чикага (САД) за развој грудњака који се у хитним случајевима може претворити у две респираторне маске како би увек биле при руци.
Књижевност Ирска полиција Ирска за издавање више од 50 саобраћајних карата господину Праву Јаздију, највећем саобраћајном преступнику у земљи, чије име је пољски израз за „возачку дозволу“.
Математика Гидеон Гоно  Зимбабве директора Централне банке Зимбабвеа, за „једноставан и свакодневни начин“ вежбања рада са бројевима из широког спектра бројева, кроз издавање новчаница у апоенима у распону од једног цента (0,01 долара) до сто трилиона зимбабвеских долара (100.000.000.000.000 долара).
Лек Donald L. Unger  САД из Калифорније (САД) да истражи да ли свакодневно пуцање прстију преко 60 година узрокује артритис на шаци. 60 година редовно је ломио прсте леве руке, али не и десне. Није развио артритис ни на једној руци. [93]
Стање Katherine K. Whitcome са Универзитета у Синсинатију, Daniel E. Lieberman са Универзитета Харвард и Liza J. Shapiro са Универзитета Тексас  САД из математичког разлога зашто се труднице не преврћу.
Ветерина Catherine Douglas и Peter Rowlinson  Уједињено Краљевство са Универзитета Њукасл (Уједињено Краљевство) за демонстрацију да краве са појединачним именима дају у просеку 250 литара више млека годишње од крава без имена.
Посао Менаџмент четири исландске банке (Kaupthing Bank, Landsbanki, Glitnir и Централна банка Исланда) Исланд за демонстрацију да се мале финансијске институције могу врло брзо трансформисати у велике финансијске институције, да је овај процес реверзибилан и да исто важи за читаве привреде.

2010[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Биологија Libiao Zhang, Min Tan, Guangjian Zhu, Jianping Ye, Tiyu Hong, Shanyi Zhou и Shuyi Zhang из Кине и Gareth Jones са Универзитета у Бристолу (УК) за научну документацију оралног секса код воћних слепих мишева.
Хемија Eric Adams са МИТ-а, Scott Socolofsky са Тексашког универзитета, Stephen Masutani са Универзитета Хаваји и БП за побијање древног веровања да се уље и вода не мешају.
Мир Ричард Стивенс, Џон Аткинс и Ендру Кингстон са Keele University (Велика Британија) за потврђивање популарног веровања да псовање ублажава бол.
Здравље Мануел Барбеито, Чарлс Метјуз и Лари Тејлор из Канцеларије за индустријско здравље и безбедност, Fort Detrick, Мериленд (САД) за експериментално доказивање да се микроби држе брадатих научника.
Инжењеринг Karina Acevedo-Whitehouse и Agnes Rocha-Gosselin из Зоолошког друштва Лондона (Уједињено Краљевство) и Diane Gendron из Instituto Politécnico Nacional, Јужна Доња Калифорнија (Мексико) за усавршавање методе сакупљања китових шмрцова помоћу хеликоптера на даљинско управљање.
Менаџмент Alessandro Pluchino, Andrea Rapisarda и Cesare Garofalo са Универзитета у Катанији (Италија) за математичко доказивање да би организације биле ефикасније ако би насумично унапредиле запослене.
Лек Simon Rietveld са Универзитета у Амстердаму (Холандија) и Ilja van Beest са Универзитета Тилбург (Холандија) за откриће да се симптоми астме могу лечити вожњом ролеркостером.
Економија Извршни и директори Goldman Sachs, AIG, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch и Magnetar Capital за стварање и промовисање нових начина улагања новца – начина да се максимизира финансијска добит и минимизира финансијски ризик за глобалну економију или било који њен део.
Стање Lianne Parkin, Sheila Williams и Patricia Priest са Универзитета Отаго (Нови Зеланд) за демонстрацију да је мање вероватно да ће се људи оклизнути и пасти на залеђеним тротоарима зими ако носе чарапе преко ципела.
Планирање транспорта Toshiyuki Nakagaki, Atsushi Tero, Seiji Takagi, Tetsu Saigusa, Kentaro Ito, Kenji Yumiki, Ryo Kobayashi из Јапана, као и Dan Bebber и Mark Fricker из Велике Британије. за коришћење калупа за одређивање оптималне трасе за железничке пруге.

2011[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Биологија Daryll Gwynne и David Rentz за откриће да мужјаци врсте Julodimorpha bakewelli у Аустралији желе да се паре само са смеђим пивским флашама. Мисле да су велике женке и неће их пустити док не падну мртве.[94] [95]
Хемија Makoto Imai, Naoki Urushihata, Hideki Tanemura, Yukinobu Tajima, Hideaki Goto, Koichiro Mizoguchi и Junichi Murakami Јапан за одређивање идеалне густине мириса васабија (зачинског рена) за буђење људи који спавају у случају пожара или друге ванредне ситуације и за примену овог знања за развој васаби аларма.
Мир Artūras Zuokas Литванија градоначелника Вилњуса, Литванија, јер је показао да се проблем непрописно паркираних луксузних аутомобила може решити гажењем по њима тенковима.
Књижевност John Perry  САД са Универзитета Стенфорд за његову теорију „Структурисаног одлагања“, која каже: „Да бисте били успешни, увек радите на нечем важном како бисте избегли да радите нешто још важније“.
Математика Дороти Мартин (САД) (предвидела је смак света 1954.), Пет Робертсон (САД) (предвидио је да ће смак света 1982.), Елизабет Клер Профет (САД) (предвидела је смак света 1990.), Ли Јанг Рим из Јужне Кореје (предвидио је смак света 1992.), Кредонија Мверинде из Уганде (предвидела је крај света 1999. године) и Харолд Кампинг (САД) (предвидио је да ће смак света 6. септембра 1994. и касније предвидео да ће смак света 21. октобра 2011.)  САД
Јужна Кореја
Уганда
за поучавање света да буде опрезан при прављењу математичких претпоставки и прорачуна.
Лек Mirjam Tuk, Debra Trampe и Luk Warlop и заједно Matthew Lewis, Peter Snyder, Robert Feldman, Robert Pietrzak, David Darby и Paul Maruff за показивање да људи доносе боље одлуке о неким врстама ствари – али лошије одлуке о другим стварима – када имају јаку потребу за мокрењем.
Јавна безбедност Џон Сендерс  Канада за показивање да људи доносе боље одлуке о неким врстама ствари - али лошије одлуке о другим стварима - када имају јаку потребу за мокрењем.
Стање Philippe Perrin, Cyril Perrot, Dominique Deviterne, Bruno Ragaru и Herman Kingma јер покушавају да открију зашто бацање диска изазива вртоглавицу, а бацање кладива не, у њиховом раду: „Вртоглавица код бацача диска је повезана са мучнином кретања, која је узрокована окретањем“.
физиологија Anna Wilkinson, Natalie Sebanz, Isabella Mandl и Ludwig Huber  Уједињено Краљевство
 Аустрија
 САД
за њихову студију на Универзитету Харвард, „Нема доказа о заразном зевању код црвеноноге џиновске корњаче Geochelone carbonaria.
Психологија Karl Halvor Teigen Норвешка са Универзитета у Ослу, Норвешка, за покушај да разуме зашто људи уздишу у свакодневном животу.

2012[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Акустика Kazutaka Kurihara и Koji Tsukada Јапан за развој SpeechJammer-а - машине која ућуткава људе пуштајући им властиту изговорену реч са малим закашњењем.
Анатомија Frans de Waal и Jennifer Pokorny  Холандија
 САД
за доказ да шимпанзе могу препознати своје колеге шимпанзе на фотографијама њихових стражњих крајева.
Хемија Јохан Петтерссон Шведска
Руанда
за решавање мистерије зашто је коса људи постала зелена у одређеним кућама у Андерслову у Шведској.[96]
Мир Руска компанија СКН  Русија за њихову трансформацију старе руске муниције у нове дијаманте.
Књижевност Канцеларија за општу одговорност владе САД  САД за објављивање извештаја о извештајима о извештајима са препоруком да се припреми извештај о извештајима о извештајима[97]
Лек Emmanuel Ben-Soussan и Michel Antonietti  Француска за њихова упутства о томе како да се изврши колоноскопија како би се смањиле шансе да пацијент пукне током ње. [98] [99]
Неуронауке Крејг Бенет, Абигејл Берд, Мајкл Милер и Џорџ Волфорд  САД за демонстрацију да истраживачи мозга могу да користе компликоване инструменте и једноставне статистике да покажу релевантну функцију мозга било где - чак и код мртвог лососа.[100]
Стање Џозеф Б. Келер, Рејмонд Голдштајн, Патрик Ворен и Робин Бол  САД
 Уједињено Краљевство
за њихово израчунавање равнотеже сила које одређују облик и кретање људског репа.
Психологија Анита Ерланд, Ролф Зван и Тулио Гвадалупе  Холандија
Перу
 Русија
за њихову студију „Ајфелова кула изгледа мања ако се нагнете улево.“
Механика флуида Руслан Кречетников и Ханс Мајер  САД
 Русија
 Канада
за њихов рад на пљуску. Открили су шта се дешава када неко хода са шољицом кафе у руци. [101] [102]

2013[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Археологија Брајан Крендал и Питер Стал који су скували мртве ровке, прогутали их без жвакања и сопственим изметом утврдили које се кости растварају у људском систему за варење, а које не.
Астрономија и Биологија Marie Dacke, Emily Baird, Marcus Byrne, Clarke Scholtz и Eric Warrant за експеримент који је показао да изгубљене балеге могу користити Млечни пут да се оријентишу на путу кући.
Хемија Shinsuke Imai, Nobuaki Tsuge, Muneaki Tomotake, Yoshiaki Nagatome, Toshiyuki Nagata и Hidehiko Kumgai за њихово откриће да су биохемијски процеси због којих људи плачу док сецкају лук још компликованији него што је наука раније веровала.
Мир Белорусија и њен председник за забрану аплауза у јавности и белоруска полиција која је ухапсила једноруког човека због аплаудирања у јавности.
Лек Masateru Uchiyama, Xiangyuan Jin, Qi Zhang, Toshihito Hirai, Atsushi Amano, Hisashi Bashuda и Masanori Niimi за њихову студију мерења ефеката класичне музике на мишеве са пресађеним срцем.
Служба јавног здравља Kasian Bhanganada, Tu Chayavatana, Chumporn Pongnumkul, Anunt Tonmukayakul, Piyasakol Sakolsatayadorn, Krit Komaratal и Henry Wilde за хируршке технике објављене у раду „Хируршко управљање епидемијом ампутација пениса у Сијаму“. Препоручили су различите технике - осим у случајевима када је пенис делимично појела патка.
Стање Alberto Minetti, Yuri Ivanenko, Germana Cappellini, Nadia Dominici и Francesco Lacquaniti за њено откриће да неки људи могу да ходају по води ако су они и вода на месецу.
Психологија Laurent Bègue, Oulmann Zerhouni, Baptiste Subra, Medhi Ourabah и Brad Bushman за експеримент који је показао да људи који верују да су пијани такође верују да су привлачни.
Сигурносна технологија Gustano Pizzo († 2006.) за свој електромеханички систем, којим отмичари падају кроз замку у кутију, која се потом падобраном спушта на земљу, где би требало да чека полиција.
Теорија вероватноће Bert Tolkamp, Marie Haskell, Fritha Langford, David Roberts и Colin Morgan за њихово откриће да, с једне стране, вероватноћа да ће крава устати расте са дужином времена које је лежала, али с друге стране, не може се лако предвидети када ће поново лећи

2014[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Истраживање Арктика Eigil Reimers, Sindre Eftestøl Норвешка за проучавање реакције ирваса на људе који се маскирају у поларне медведе.
Биологија Vlastimil Hart, Petra Nováková, Erich Pascal Malkemper, Sabine Begall, Vladimír Hanzal, Miloš Ježek, Tomáš Kušta, Veronika Němcová, Jana Adámková, Kateřina Benediktová, Jaroslav Červený и Hynek Burda за њихову темељну демонстрацију да пси радије да се поравнају дуж магнетног поља Земље када мокре и врше нужду.
Исхрана Raquel Rubio, Anna Jofré, Belén Martín, Teresa Aymerich и Margarita Garriga за њихову студију под називом „Карактеризација бактерија млечне киселине изолованих из фецеса новорођенчади као потенцијалних пробиотичких стартер култура за ферментисане кобасице“. („Карактеризација бактерија млечне киселине из столице новорођенчади као потенцијалних пробиотичких стартер култура за ферментисане кобасице“).
Уметност Marina de Tommaso, Michele Sardaro, Paolo Livrea за мерење осећаја бола док субјекти гледају ружне слике (или лепе) и истовремено се моћан ласер усмерава на длан.
Лек Ian Humphreys, Sonal Saraiya, Walter Belenky и James Dworkin за њену тампонаду неконтролисаног крварења из носа тракама слане свињетине.
Неуроанакуа Jiangang Liu, Jun Li, Lu Feng, Ling Li, Jie Tian, Kang Lee за њене покушаје да разуме шта се дешава у мозговима људи који виде Исусово лице на тосту.
Служба јавног здравља Jaroslav Flegr, Jan Havlíček, Jitka Hanušova-Lindova, David Hanauer, Naren Ramakrishnan, Lisa Seyfried за њихову истрагу о томе да ли је поседовање мачке штетно за ум.
Стање Kiyoshi Mabuchi, Kensei Tanaka, Daichi Uchijima, Rina Sakai за мерење трења између ђона ципеле и коре банане или између коре банане и пода када неко стане на кору банане на поду.
Психологија Peter K. Jonason, Amy Jones, Minna Lyons за прикупљање доказа да су људи који остају будни до касно у просеку умишљенији, манипулативнији и психопатичнији од оних који рано устају.
Посао ISTAT  Италија за демонстрацију да је Италија лидер у испуњавању европских циљева економског раста - када се узму у обзир приходи од проституције, трговине дрогом, кријумчарења и незаконитих финансијских трансакција.

2015[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Биологија Bruno Grossi, Omar Larach, Mauricio Canals, Rodrigo A. Vasquez, Jose Iriarte-Diaz  Чиле
 САД
за њихово запажање да кокошке ходају на сличан начин као Диносауруси када им је отегнут штап причвршћен за задњицу.
Хемија Callum Ormond, Colin Raston, Tom Yuan, Stephan Kudlacek, Sameeran Kunche, Joshua N. Smith, William A. Brown, Kaitlin Pugliese, Tivoli Olsen, Mariam Iftikhar и Gregory Weiss  Аустралија
 САД
за измишљање хемијског рецепта за делимично скување јаја. → Денатурација
Дијагностичка медицина Diallah Karim, Anthony Harnden, Nigel D'Souza, Andrew Huang, Abdel Kader Allouni, Helen Ashdown, Richard J. Stevens и Simon Kreckler  Канада
 Уједињено Краљевство
 Нови Зеланд
 САД
 Бахреин
 Белгија
 УАЕ
 Индија
 Јужна Африка
 Кина
 Сирија
за њихову демонстрацију да се акутни упалу слепог црева може поуздано дијагностиковати на основу интензитета бола који пацијент осећа када се вози преко неравнине.
Књижевност Mark Dingemanse, Francisco Torreira и Nick J. Enfield  Холандија
 САД
 Шпанија
 Белгија
 Канада
 Аустралија
због њиховог открића да реч „Ха?“ (или њен еквивалент) изгледа да постоји у сваком људском језику – и због тога што нису сигурни зашто је то тако.
Менанџмент Gennaro Bernile, Vineet Bhagwat, P. Raghavendra Rau  Италија
 Сингапур
 САД
 Индија
 Француска
 Луксембург
 Немачка
 Јапан
за њихов увид у чињеницу да многи пословни лидери стичу спремност да ризикују у детињству када доживе природне катастрофе (као што су земљотреси, вулканске ерупције, цунами и шумски пожари) које немају озбиљне личне последице по њих.
Математика Elisabeth Oberzaucher, Karl Grammer  Аустрија
 Немачка
 Уједињено Краљевство
за њен покушај да користи математичке методе да утврди да ли је и како Moulai Ismael, крвожедни, марокански цар Схариф, успео да роди 888 деце од 1697. до 1727. године. Elisabeth Oberzaucher (2017)
Лек Hajime Kimata, Jaroslava Durdiakova, Peter Celec, Natalia Kamodyova, Tatiana Sedlackova, Gabriela Repiska, Barbara Sviezena, Gabriel Minarik  Јапан
 Кина
 Словачка
 САД
 Уједињено Краљевство
 Немачка
за експерименте који истражују биомедицинске користи и последице интензивног љубљења (и других интимних међуљудских активности).
Стање Patricia Yang, David Hu, Jonathan Pham, Jerome Cho  САД
 Република Кина
за истраживање биолошког принципа да скоро сви сисари испразне бешику у року од 21 секунде – плус или минус 13 секунди.
Физиологија и ентомологија Justin O. Schmidt  САД
 Канада
за његово мукотрпно креирање Сцхмидтовог индекса бола убода, који описује релативни бол након убода различитих врста инсеката.
Michael L. Smith  Панама
 САД

 Уједињено Краљевство

 Холандија
за његов мукотрпан рад са медоносним пчелама, убоде се више пута на 25 различитих делова тела да би утврдио која места убода су најмање болна (глава, врх средњег прста, надлактица), а која су најболнија (ноздрва, горња усна и осовина пениса).
Посао Метрополитанска полиција Бангкока  Тајланд која својим полицајцима нуди додатну плату ако се уздрже од примања мита.[103]

2016[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Биологија Charles Foster  Уједињено Краљевство за његов живот у дивљини као јазавац, видра, јелен, лисица и птица у различитим временима.
Thomas Thwaites  Уједињено Краљевство за стварање протетских продужетака његових удова који су му омогућавали да се креће попут коза и шета по брдима са њима.
Хемија Волксваген  Немачка да реши проблем прекомерне емисије из аутомобила аутоматским, електромеханичким генерисањем ниже емисије када се возила тестирају. Logo der Volkswagen AG
Репродукција Ахмед Шафик (†) Египат за истраживање ефеката ношења панталона од полиестера, памука и вуне на љубавне животе пацова и спровођење сличних тестова са мушкарцима.
Мир Гордон Пеникук, Џејмс Алан Чејн, Натанијел Бар, Дерек Келер и Џонатан Фугелсанг  Канада
 САД
за њено научно истраживање „Перцепција и откривање псеудоутемељених бесмислица”.
Књижевност Фредрик Сјоберг Шведска за тротомно аутобиографско дело о задовољству сакупљања мртвих мува и оних које још нису мртве. Fredrik Sjöberg (2005)
Лек Christoph Helmchen, Carina Palzer, Thomas Münte, Silke Anders и Andreas Sprenger  Немачка за откривање да се свраб на левој страни тела може ублажити гледањем у огледало и чешањем десне стране тела (и обрнуто).
Перцепција Atsuki Higashiyama и Kohei Adachi Јапан за истраживање да ли ствари изгледају другачије када се нагнете напред и посматрате их кроз сопствене ноге.
Стање Gábor Horváth, Miklós Blahó, György Kriska, Ramón Hegedüs, Balázs Gerics, Róbert Farkas, Susanne Åkesson, Péter Malik и Hansruedi Wildermuth Мађарска
 Шпанија
Шведска
  Швајцарска>
за откривање зашто су белодлаки коњи који су најотпорнији на кочнице и за откривање зашто вретенца фатално привлаче црни надгробни споменици.
Психологија Evelyne Debey, Maarten De Schryver, Gordon Logan, Kristina Suchotzki и Bruno Verschuere  Белгија
 Холандија
 Немачка
 Канада
 САД
за питање 1.000 лажова колико често лажу и одлучивање да ли да верује њиховим одговорима.
Посао Mark Avis, Sarah Forbes и Shelagh Ferguson Нови Зеланд
 Уједињено Краљевство
за процену перципиране личности рока из перспективе продаје и маркетинга.

2017[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Анатомија James Heathcote  Велика Британија за његову медицинску студију „Зашто старци имају велике уши?“
Биологија Kazunori Yoshizawa, Rodrigo Ferreira, Yoshitaka Kamimura и Charles Lienhard  Јапан
 Бразил
  Швајцарска
за њихово откриће женског пениса и мушке вагине у пећинском инсекту (Neotrogla).
Исхрана Fernanda Ito, Enrico Bernard и Rodrigo Torres  Бразил
 Канада
 Шпанија
за прву научну студију о значају људске крви у исхрани вампира са грбом.
Frieden Milo Puhan, Alex Suarez, Christian Lo Cascio, Alfred Zahn, Markus Heitz и Otto Brändli   Швајцарска
 Канада
 Холандија
 САД
за демонстрацију да је редовно свирање диџеридуа ефикасан третман за опструктивну апнеју у сну и хркање.
Акушерство Marisa López-Teijón, Álex García-Faura, Alberto Prats-Galino и Luis Pallarés Aniorte  Шпанија за демонстрацију да растући људски фетус снажније реагује на музику која се пушта електромеханички у мајчиној вагини него када се пушта преко звучника на мајчином стомаку.
Медицина Jean-Pierre Royet, David Meunier, Nicolas Torquet, Anne-Marie Mouly и Tao Jiang  Француска
 Велика Британија
за коришћење функционалне магнетне резонанце за одређивање нивоа несклоности људи према сиру.
Стање Marc-Antoine Fardin  Француска
 Сингапур
 САД
за примену механике флуида да истражи питање да ли мачка може бити и чврста и течна.
Механика флуида Jiwon Han  Јужна Кореја
 САД
за његово проучавање динамике пљускања код особе која се креће уназад уз шољицу кафе.
Перцепција Matteo Martini, Ilaria Bufalari, Maria Antonietta Stazi и Salvatore Maria Aglioti  Италија
 Шпанија
 Велика Британија
за доказивање да се многи идентични близанци не могу визуелно разликовати један од другог.
Посао Matthew Rockloff и Nancy Greer  Аустралија
 САД
за своје експерименте о питању како контакт са живим крокодилом утиче на спремност на коцкање.

2018[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Антропологија Tomas Persson, Gabriela-Alina Sauciuc и Elainie Madsen  Шведска
 Румунија
 Данска
 Холандија
 Немачка
 Велика Британија
 Индонезија
 Италија
за доказивање да шимпанзе у зоолошким вртовима подједнако често и једнако добро имитирају људе.
Биологија Paul Becher, Sebastien Lebreton, Erika Wallin, Erik Hedenstrom, Felipe Borrero-Echeverry, Marie Bengtsson, Volker Jörger и Peter Witzgall  Шведска
 Колумбија
 Немачка
 Француска
  Швајцарска
за доказивање да познаваоци вина могу поуздано да намиришу једну мушицу у винској чаши.
Хемија Paula Romão, Adília Alarcão и César Viana  Португалија за мерење да ли је пљувачка погодна као средство за чишћење.
Исхрана James Cole  Зимбабве
 Танзанија
 Велика Британија
за његов прорачун да канибалистичка људска исхрана садржи знатно мање енергије хране од већине традиционалних дијета које садрже месо.
Мир Francisco Alonso, Cristina Esteban, Andrea Serge, Maria-Luisa Ballestar, Jaime Sanmartín, Constanza Calatayud и Beatriz Alamar  Шпанија
 Колумбија
за мерење учесталости, мотивације и ефеката вриштања и псовки током вожње.
Књижевност Thea Blackler, Rafael Gomez, Vesna Popovic и M. Helen Thompson  Аустралија
 Салвадор
 Велика Британија
за демонстрацију да већина људи који користе компликоване производе не читају приручник.
Медицина Marc Mitchell и David Wartinger  САД због покушаја да се убрза пролаз камена у бубрегу помоћу вожње ролеркостером.
Медицинска настава Akira Horiuchi  Јапан за његов извештај Седећа колоноскопија: Шта можете научити од самоколоноскопије.
Репродуктивна медицина John Barry, Bruce Blank и Michel Boileau  САД
 Јапан
 Саудијска Арабија
 Египат
 Индија
 Бангладеш
за употребу печата као теста да ли мушки полни орган још увек правилно функционише: „Ноћно праћење пениса са печатима“.
Посао Lindie Hanyu Liang, Douglas Brown, Huiwen Lian, Samuel Hanig, D. Lance Ferris и Lisa Keeping  Канада
 Кина
 Сингапур
 САД
за њихову истрагу о томе да ли је употреба вуду лутака погодна за шефове да узврате за своје зле начине.

2019[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Анатомија Roger Mieusset и Bourras Bengoudifa  Француска за њихову детаљну студију о мерењу температурне асиметрије између оба тестиса код голих и одевених поштара у Француској.[104]
Биологија Ling-Jun Kong, Herbert Crepaz, Agnieszka Górecka, Aleksandra Urbanek, Rainer Dumke и Tomasz Paterek  Сингапур
 Кина
 Аустралија
 Пољска
 САД
 Бугарска
за откривање да се мртве магнетизоване бубашвабе понашају другачије од живих магнетизованих бубашваба.
Хемија Shigeru Watanabe, Mineko Ohnishi, Kaori Imai, Eiji Kawano и Seiji Igarashi  Јапан за процену количине пљувачке коју типично петогодишње дете производи дневно.
Мир Ghada A. bin Saif, Alexandru Papoiu, Liliana Banari, Francis McGlone, Shawn G. Kwatra, Yiong-Huak Chan и Gil Yosipovitch  Велика Британија
 Саудијска Арабија
 Сингапур
 САД
за покушај мерења удобности приликом чешања дела тела који сврби.
Инжењеринг Iman Farahbakhsh  Иран за проналазак машине за пресвлачење одојчади.
Медицина Silvano Gallus  Италија
 Холандија
за прикупљање доказа да пица штити од болести и смрти. Под претпоставком да се прави и једе у Италији.
Медицинска настава Karen Pryor и Theresa McKeon  САД за коришћење обуке за кликање у обуци хирурга. Karen Pryor (2006)
Стање Patricia Yang, Alexander Lee, Miles Chan, Alynn Martin, Ashley Edwards, Scott Carver и David Hu  САД
 Република Кина
 Аустралија
 Нови Зеланд
 Шведска
 Велика Британија
за истраживања о томе како и зашто вомбати излучују измет у облику коцке.[105] Würfelförmiger Wombatkot
Психологија Fritz Strack  Немачка за његово откриће да држање оловке међу зубима тера људе да се осмехују и буду срећнији (Хипотеза повратне информације лица), и да се овај ефекат не дешава када се оловка држи између усана. А за поновљене студије које су показале управо супротно (Криза репликације). Fritz Strack (2015)
Посао Habip Gedik, Timothy A. Voss и Andreas Voss  Турска
 Холандија
 Немачка
за студију о томе који папирни новац из које земље најбоље шири опасне бактерије.

2020[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Акустика Stephan Reber, Takeshi Nishimura, Judith Janisch, Mark Robertson, Tecumseh Fitch  Аустрија
 Шведска
 Јапан
 САД
  Швајцарска
за њихов експеримент у којем су навели женку кинеског алигатора да риче у херметички затвореној комори која садржи ваздух обогаћен хелијумом.
Психологија Miranda Giacomin, Nicholas Rule  Канада
 САД
за развој методе за идентификацију нарциса испитивањем њихових обрва.
Мир Владе Индије и Пакистана  Индија
 Пакистан
за међусобне подвале њихових дипломата усред ноћи.[106]
Стање Ivan Maksymov, Andriy Pototsky  Аустралија
 Украјина
 Француска
 Италија
 Немачка
 Велика Британија
 Јужна Африка
за експерименталне доказе шта се дешава са обликом живе земљане глисте када се постави у вибрацију на високој фреквенцији
Рад Christopher Watkins, Juan David Leongómez, Jeanne Bovet, Agnieszka Żelaźniewicz, Max Korbmacher, Marco Antônio Corrêa Varella, Ana Maria Fernandez, Danielle Wagstaff, Samuela Bolgan  Велика Британија
 Пољска
 Француска
 Бразил
 Чиле
 Колумбија
 Аустралија
 Италија
 Норвешка
за покушај да се квантификује однос између националне неједнакости прихода различитих земаља и просечног броја пољубаца уста на уста.
Менанџмент Xi Guang-An, Mo Tian-Xiang, Yang Kang-Sheng, Yang Guang-Sheng, Ling Xian-Si  Кина пет убица по уговору, за комплетирање укупно четири подуговора, од којих је сваки задржао део накнаде, а да није стварно извршио убиство.[107]
Eнтомологија Richard Vetter  САД за прикупљање доказа да многи ентомолози имају страх од паука јер они нису инсекти.
Лек Nienke Vulink, Damiaan Denys, Arnoud van Loon  Холандија
 Белгија
за дијагнозу мизофоније, дуго непрепознатог медицинског стања које узрокује потрес када чују звукове жвакања других људи.
Медицинска настава Jair Bolsonaro,
Boris Johnson,
Narendra Modi,
Andrés Manuel López Obrador,
Aljaksandr Lukaschenka,
Donald Trump,
Recep Tayyip Erdoğan,
Wladimir Wladimirowitsch Putin,
Gurbanguly Berdimuhamedow
 Бразил
 Велика Британија
 Индија
 Мексико
 Белорусија
 САД
 Турска
 Русија
 Туркменистан
за коришћење пандемије КОВИД-19 да покаже свету да политичари могу да имају непосреднији утицај на живот и смрт од научника и лекара Grafik des SARS-CoV-2
Наука о материјалима Metin Eren, Michelle Bebber, James Norris, Alyssa Perrone, Ashley Rutkoski, Michael Wilson, Mary Ann Raghanti  САД
 Велика Британија
за демонстрацију да ножеви направљени од смрзнутог људског измета не функционишу добро.

2021[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Биологија Susanne Schötz, Robert Eklund  Шведска за њен рад на комуникацији између мачака и људи.
Екологија Leila Satari, Alba Guillén, Àngela Vidal-Verdú, Manuel Porcar  Шпанија
 Иран
за њихово поређење бактериома у мрљама жвакаће гуме на улицама различитих земаља.
Хемија Jörg Wicker, Nicolas Krauter, Bettina Derstroff, Christof Stönner, Efstratios Bourtsoukidis, Achim Edtbauer, Jochen Wulf, Thomas Klüpfel, Stefan Kramer, Jonathan Williams  Немачка
 Велика Британија
 Нови Зеланд
 Грчка
 Кипар
 Аустрија
за њихово испитивање ваздуха у биоскопу након представе и покушаје да покажу колико је насиља, секса, асоцијалног понашања, употребе дрога и псовки приказано.
Економија Pavlo Blavatskyy  Француска
  Швајцарска
 Аустралија
 Аустрија
 Чешка
 Велика Британија
за откривање да превласт политичара може послужити као показатељ корупције у земљи.
Лек Olcay Cem Bulut, Dare Oladokun, Burkard Lippert, Ralph Hohenberger  Немачка
 Турска
 Велика Британија
за доказивање да оргазам има једнако добар назални деконгестивни ефекат као и спреј за нос.[108]
Мир Ethan Beseris, Steven Naleway, David Carrier  САД за њихов тест хипотезе да су браде еволуирале код људи јер су штитиле своје носиоце од удараца у лице.
Стање Alessandro Corbetta, Jasper Meeusen, Chung-min Lee, Roberto Benzi, Federico Toschi  Холандија
 Италија
 Република Кина
 САД
за спровођење експеримената како би се открило зашто се пешаци не сударају стално са другим пешацима.[109]
Кинетика Hisashi Murakami, Claudio Feliciani, Yuta Nishiyama, Katsuhiro Nishinari  Јапан
  Швајцарска
 Италија
за спровођење експеримената како би сазнали зашто се пешаци понекад сударају.
Ентимологија John Mulrennan, Jr., Roger Grothaus, Charles Hammond, Jay Lamdin  САД за рад Нова метода контроле бубашваба на подморницама.
Транспорт Robin Radcliffe, Mark Jago, Peter Morkel, Estelle Morkel, Pierre du Preez, Piet Beytell, Birgit Kotting, Bakker Manuel, Jan Hendrik du Preez, Michele Miller, Julia Felippe, Stephen Parry, Robin Gleed  Намибија
 Јужна Африка
 Танзанија
 Зимбабве
 Бразил
 Велика Британија
 САД
за експериментално одређивање да ли се носорог може безбедно транспортовати изнад главе.

2022[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Примењена кардиологија Eliska Prochazkova, Elio Sjak-Shie, Friederike Behrens, Daniel Lindh, Mariska Kret Чешка
 Холандија
 Уједињено Краљевство
Шведска
 Аруба
за тражење и проналажење доказа да се откуцаји срца нових романтичних партнера синхронизују када се први пут сретну и постану привучени једно другом.
Књижевност Eric Martínez, Francis Mollica, Edward Gibson  Канада
 САД
 Уједињено Краљевство
 Аустралија
за анализу, што непотребно отежава разумевање правних докумената.
Биологија Solimary García-Hernández, Glauco Machado Бразил
Колумбија
за проучавање да ли и како констипација утиче на изгледе за парење шкорпиона.
Лек Marcin Jasiński, Martyna Maciejewska, Anna Brodziak, Michał Górka, Kamila Skwierawska, Wiesław Jędrzejczak, Agnieszka Tomaszewska, Grzegorz Basak, Emilian Snarski  Пољска за демонстрацију да пацијенти који су подвргнути одређеним облицима токсичне хемотерапије доживљавају мање штетних нежељених ефеката ако се једе сладолед током терапије.
Инжењеринг Gen Matsuzaki, Kazuo Ohuchi, Masaru Uehara, Yoshiyuki Ueno, Goro Imura Јапан јер покушава да пронађе најефикаснији начин да људи користе своје прсте када окрећу дугме.
Историја уметности Peter de Smet, Nicholas Hellmuth  Холандија
Гватемала
 САД
 Аустрија
за њихову студију „Мултидисциплинарни приступ ритуалним сценама проширења дебелог црева на керамици древних Маја“.
Стање Frank Fish, Zhi-Ming Yuan, Minglu Chen, Laibing Jia, Chunyan Ji, Atilla Incecik Кина
 Уједињено Краљевство
Турска
 САД
јер покушава да схвати како пачићи успевају да пливају у формацији.
Мир Junhui Wu, Szabolcs Számadó, Pat Barclay, Bianca Beersma, Terence Dores Cruz, Sergio Lo Iacono, Annika Nieper, Kim Peters, Wojtek Przepiorka, Leo Tiokhin, Paul Van Lange Кина
Мађарска
 Канада
 Холандија
 Уједињено Краљевство
 Италија<
 Аустралија
  Швајцарска
 САД
за развој алгоритма који помаже базама трачева да одлуче када да кажу истину, а када да лажу.
Посао Alessandro Pluchino, Alessio Emanuele Biondo, Andrea Rapisarda  Италија за математичко објашњење зашто успех обично не долази до најталентованијих људи, већ до оних са највише среће.
Сигурносна технологија Magnus Gens Шведска за развој лутке за Elch-Crashtest-Dummys.

2023[уреди | уреди извор]

Категорија Добитник награде Земља Разлог Слика
Хемија и геологија Jan Zalasiewicz  Пољска за објашњење зашто научници толико воле да лижу камење.
Књижевност Chris Moulin, Nicole Bell, Merita Turunen, Arina Baharin, Akira O’Connor  Француска
 Уједињено Краљевство
 Малезија
 Финска
за проучавање онога што људи осећају када чују одређену реч често, често, често, често, често, често, често понављати.
Израда алата Te Faye Yap, Zhen Liu, Anoop Rajappan, Trevor Shimokusu, Daniel Preston  Индија
 Кина
 Малезија
 САД
за њихово „оживљавање“ мртвих паука као алата за хватање.
Здравствена заштита Seung-min Park  Јужна Кореја
 САД
за проналазак „Станфорд тоалета“, који комбинује различите технологије: траку за тестирање урина, компјутерски потпомогнуту видео анализу дефекације, сензор аналног отиска укључујући личну идентификацију и пренос података за праћење и брзу анализу излучевина.
Комуникација Gen Matsuzaki, Kazuo OhuchiMaría José Torres-Prioris, Diana López-Barroso, Estela Càmara, Sol Fittipaldi, Lucas Sedeño, Agustín Ibáñez, Marcelo Berthier, Adolfo García  Аргентина
 Шпанија
 Колумбија
 Чиле
 Кина
 САД
за проучавање менталне активности људи који су стручњаци за говорење уназад.
Лек Christine Pham, Bobak Hedayati, Kiana Hashemi, Ella Csuka, Tiana Mamaghani, Margit Juhasz, Jamie Wikenheiser, Natasha Mesinkovska  САД
 Канада
Македонија до 1995.
 Иран
 Вијетнам
за преглед лешева да би се утврдило да ли у обе ноздрве има исти број длака у носу.
Исхрана Homei Miyashita, Hiromi Nakamura  Јапан за експерименте који испитују утицај електрично наелектрисаних штапића и сламки на укус.
Образовање Katy Tam, Cyanea Poon, Victoria Hui, Wijnand van Tilburg, Christy Wong, Vivian Kwong, Gigi Yuen, Christian Chan  Кина
 Канада
 Уједињено Краљевство
 Холандија
 Ирска
 САД
 Јапан
за систематско проучавање досаде међу наставницима и ученицима.
Психологија Stanley Milgram, Leonard Bickman, Lawrence Berkowitz  САД за уличне експерименте о томе колико пешака подиже поглед када види да странци гледају горе.
Стање Bieito Fernández Castro, Marian Peña, Enrique Nogueira, Miguel Gilcoto, Esperanza Broullón, Antonio Comesaña, Damien Bouffard, Alberto C. Naveira Garabato, Beatriz Mouriño-Carballido  Шпанија
  Швајцарска
 Француска
 Уједињено Краљевство
за мерење промене састава морске воде у зависности од полне активности инћуна.

Види још[уреди | уреди извор]

Веб линкови[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ E. Davenas, F. Beauvais, J. Amara, M. Oberbaum, B. Robinzon, A. Miadonnai, A. Tedeschi, B. Pomeranz, P. Fortner, P. Belon, J. Sainte-Laudy, B. Poitevin, J. Benveniste: Human basophil degranulation triggered by very dilute antiserum against IgE. In: Nature. Band 333, 30. Juni 1988, S. 816–818, PMID 2455231.
  2. ^ Yuri Timofeevich Struchkov (1926–1995)
  3. ^ Стручков Юрий Тимофеевич
  4. ^ F. Kanda, E. Yagi, M. Fukuda, K. Nakajima, T. Ohta und O. Nakata: Elucidation of Chemical Compounds Responsible for Foot Malodour. In: British Journal of Dermatology. Band 122, Nr. 6, Juni 1990, S. 771–776.
  5. ^ W. Brian Sweeney, Brian Krafte-Jacobs, Jeffrey W. Britton, Wayne Hansen: The Constipated Serviceman. Prevalence Among Deployed US Troops. In: Military Medicine. Band 158, August 1993, S. 346–348, PMID 8414078.
  6. ^ Interim Report: Results of the National Demonstration Project To Reduce Violent Crime and Improve Governmental Effectiveness In Washington, D.C., June 7 to July 30, 1993. Institute of Science, Technology and Public Policy, Fairfield, Iowa.
  7. ^ Robert A. Lopez: Of Mites and Man. In: The Journal of the American Veterinary Medical Association. Band 203, Nr. 5, 1. September 1993, S. 606–607, PMID 8407518.
  8. ^ Dr. Richard C. Dart, Dr. Richard A. Gustafson: Failure of Electric Shock Treatment for Rattlesnake Envenomation. In: Annals of Emergency Medicine. Band 20, Nr. 6, Juni 1991, S. 659–661.
  9. ^ David B. Busch, James R. Starling: Rectal foreign bodies: Case Reports and a Comprehensive Review of the World’s Literature. In: Surgery. September 1986, S. 512–519.
  10. ^ Marcia E. Buebel, David S. Shannahoff-Khalsa, Michael R. Boyle: The Effects of Unilateral Forced Nostril Breathing on Cognition. In: International Journal of Neuroscience, Band 57, 1991, S. 239–249, PMID 1938166.
  11. ^ Martha Kold Bakkevig, Ruth Nielson: Impact of Wet Underwear on Thermoregulatory Responses and Thermal Comfort in the Cold. In: Ergonomics. Band 37, Nr. 8, August 1994, S. 1375–1389, PMID 7925261.
  12. ^ D. M. R. Georget, R. Parker und A. C. Smith: A Study of the Effects of Water Content on the Compaction Behaviour of Breakfast Cereal Flakes. In: Powder Technology. Band 81, Nr. 2, November 1994, S. 189–196.
  13. ^ Shigeru Watanabe, Junko Sakamoto, Masumi Wakita: Pigeons’ Discrimination of Paintings by Monet and Picasso. In: Journal of the Experimental Analysis of Behavior. Band 63, 1995, S. 165–174, PMC 1334394
  14. ^ Robert H. Beaumont: Patient Preference for Waxed or Unwaxed Dental Floss. In: Journal of Periodontology. Band 61, Nr. 2, Februar 1990, S. 123–125, PMID 2313529.
  15. ^ Chonosuke Okamura: Serie Reports of the Okamura Fossil Laboratory. Okamura Fossil Laboratory in Nagoya, 1970er und 1980er Jahre.
  16. ^ Anders Barheim und Hogne Sandvik: Effect of Ale, Garlic, and Soured Cream on the Appetite of Leeches. In: BMJ (British Medical Journal). Band 309, 24.–31. Dezember 1994, S. 1689.
  17. ^ Youtube-Video des Weltrekordversuchs
  18. ^ Alan Sokal: Transgressing the Boundaries: Toward a Transformative Hermeneutics of Quantum Gravity. In: Social Text. Spring/Summer 1996, S. 217–252.
  19. ^ Nicotine and Cigarettes. Hearing of the House Energy & Commerce Committee Subcomitee on Health and the Environment. 14. April 1994.
  20. ^ Ellen Kleist und Harald Moi: Transmission of Gonorrhea Through an Inflatable Doll. In: Genitourinary Medicine. Band 69, Nr. 4, August 1993, S. 322.
  21. ^ Robert Matthews: Tumbling toast, Murphy’s Law and the fundamental constants. In: European Journal of Physics. Band 16, Nr. 4, 18. Juli 1995, S. 172–176.
  22. ^ Richard C. Hoagland: The Monuments of Mars. A City on the Edge of Forever. North Atlantic Books, Berkeley 1996, ISBN 1-883319-30-7.
  23. ^ T. Yagyu et al.: Chewing gum flavor affects measures of global complexity of multichannel EEG. In: Neuropsychobiology. Band 35, 1997, S. 46–50, PMID 9018023.
  24. ^ Harold Hillman: Архивирано [Date missing] на сајту mac.com [Error: unknown archive URL] In: Perception. Band 22, 1993, S. 745–753.
  25. ^ Mark Hostetler: That Gunk on Your Car. A unique guide to insects of North America. Ten Speed Press, Berkeley, California 1997, ISBN 0-89815-961-X.
  26. ^ Doron Witztum, Eliyahu Rips und Yoav Rosenberg: Equidistant Letter Sequences in the Book of Genesis. In: Statistical Science. Band 9, Nr. 3, 1994, S. 429–438; Michael Drosnin: The Bible Code. Simon & Schuster, New York 1997, ISBN 0-684-81079-4.
  27. ^ Bernard Vonnegut: Chicken Plucking as Measure of Tornado Wind Speed. In: Weatherwise. October 1975, S. 217.
  28. ^ Peter F. Fong, Peter T. Huminski und Lynette M. D’urso: Induction and Potentiation of Parturition in Fingernail Clams (Sphaerium striatinum) by Selective Serotonin Re-Uptake Inhibitors (SSRIs). In: Journal of Experimental Zoology. Band 280, 1998, S. 260–264.
  29. ^ Jacques Benveniste, P. Jurgens, W. Hsueh und J. Aissa: Transatlantic Transfer of Digitized Antigen Signal by Telephone Link. In: Journal of Allergy and Clinical Immunology – Program and abstracts of papers to be presented during scientific sessions AAAAI/AAI.CIS Joint Meeting February 21–26, 1997.
  30. ^ Mara Sidoli: Farting as a Defence Against Unspeakable Dread. In: Journal of Analytical Psychology. Band 41, Nr. 2, 1996, S. 165–178.
  31. ^ Caroline Mills, Meirion Llewelyn, David Kelly und Peter Holt: A Man Who Pricked His Finger and Smelled Putrid for 5 Years. In: The Lancet. Band 348, 9. November 1996, S. 1282.
  32. ^ Jerald Bain und Kerry Siminoski: The Relationship Among Height, Penile Length, and Foot Size. In: Annals of Sex Research. Band 6, Nr. 3, 1993, S. 231–235.
  33. ^ Arvid Vatle: Unyttig om urinprøver. In: Tidsskift for Den norske laegeforening. Nr. 8, 20. März 1999, S. 1178.
  34. ^ später veröffentlicht als: Steven Penfold: The social life of donuts. Commodity and community in postwar Canada. Thesis (Ph. D.), York University, 2002.
  35. ^ Richard Wassersug: On the Comparative Palatability of Some Dry-Season Tadpoles from Costa Rica. In: The American Midland Naturalist. Band 86, Nr. 1, Juli 1971, S. 101–109.
  36. ^ Donatella Marazziti, Hagop S. Akiskal, Alessandra Rossi, Giovanni B. Cassano: Alteration of the platelet serotonin transporter in romantic love. In: Psychological Medicine. Band 29, Nr. 3, Mai 1999, S. 741–745.
  37. ^ Jonathan Wyatt, Gordon McNaughton, William Tullet: The Collapse of Toilets in Glasgow. In: Scottish Medical Journal, Band 38, 1993, S. 185, PMID 8146638.
  38. ^ Willibrord Weijmar Schultz, Pek van Andel, Eduard Mooyaart, Ida Sabelis: Magnetic Resonance Imaging of Male and Female Genitals During Coitus and Female Sexual Arousal. In: British Medical Journal. Band 319, 1999, S. 1596–1600.
  39. ^ Andre Geim, Michael Berry: Of Flying Frogs and Levitrons. (PDF; 223 kB) In: European Journal of Physics. Band 18, 1997, S. 307–313.
  40. ^ David Dunning, Justin Kruger: Unskilled and Unaware of It. How Difficulties in Recognizing One’s Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments. In: Journal of Personality and Social Psychology. Band 77, Nr. 6, Dezember 1999, S. 1121–1134.
  41. ^ Peter Barss: Injuries Due to Falling Coconuts.
  42. ^ Lawrence W. Sherman: An Ecological Study of Glee in Small Groups of Preschool Children. In: Child Development, Band 46, Nr. 1, März 1975, S. 53–61, PMID 1132281.
  43. ^ Joel Slemrod, Wojciech Kopczuk: Dying to Save Taxes.
  44. ^ Norma E. Bubier, Charles G. M. Paxton, Phil Bowers, D. Charles Deeming: Courtship Behaviour of Ostriches (Struthio camelus) Towards Humans Under Farming Conditions in Britain.
  45. ^ The Wooden Periodic Table Table.
  46. ^ Vicki Silvers Gier, David S. Kreiner: The Effects of Pre-Existing Inappropriate Highlighting on Reading Comprehension Архивирано на сајту Wayback Machine (11. новембар 2012).
  47. ^ K. P. Sreekumar, G. Nirmalan: Estimation of the Total Surface Area in Indian Elephants (Elephas maximus indicus).
  48. ^ Chris McManus: Scrotal Asymmetry in Man and in Ancient Sculpture (PDF; 231 kB).
  49. ^ Arnd Leike: Demonstration of the Exponential Decay Law Using Beer Froth.
  50. ^ Stefano Ghirlanda, Liselotte Jansson, Magnus Enquist: Chickens Prefer Beautiful Humans (PDF; 43 kB).
  51. ^ Eleanor Maguire, David Gadian, Ingrid Johnsrude, Catriona Good, John Ashburner, Richard Frackowiak, Christopher Frith: Navigation-Related Structural Change In the Hippocampi of Taxi Drivers.
  52. ^ Jack Harvey, John Culvenor, Warren Payne, Steve Cowley, Michael Lawrance, David Stuart, Robyn Williams: An Analysis of the Forces Required to Drag Sheep over Various Surfaces.
  53. ^ Gian Vittorio Caprara, Claudio Barbaranelli, Philip Zimbardo: Politicians’ Uniquely Simple Personalities.
  54. ^ Magnus Wahlberg, Håkan Westerberg: Sounds Produced by Herring (Clupea harengus) Bubble Release.
  55. ^ Steven Stack, James Gundlach: The Effect of Country Music on Suicide Архивирано на сајту Wayback Machine (16. октобар 2004).
  56. ^ Архивирано [Date missing] на сајту aces.uiuc.edu [Error: unknown archive URL], abgerufen am 27. März 2015
  57. ^ Daniel J. Simons, Christopher F. Chabris: Архивирано [Date missing] на сајту wjh.harvard.edu [Error: unknown archive URL] (PDF; 291 kB).
  58. ^ Edward L. Cussler, Brian Gettelfinger: Will Humans Swim Faster or Slower in Syrup?
  59. ^ F. Claire Rind, Peter J. Simmons: Orthopteran DCMD Neuron.
  60. ^ Nigerian Fraud Email Gallery.
  61. ^ Gregg A. Miller: Going Going NUTS!
  62. ^ R. Edgeworth, B. J. Dalton, T. Parnell: The Pitch Drop Experiment.
  63. ^ Victor Benno Meyer-Rochow, Jozsef Gal: Pressures Produced When Penguins Pooh.
  64. ^ D. Lynn Halpern, Randolph Blake, James Hillenbrand: Psychoacoustics of a Chilling Sound. In: Perception and Psychophysics, Band 39, 1986, S. 77–80, PMID 3725541.
  65. ^ Bart. G. J. Knols: On Human Odour, Malaria Mosquitoes, and Limburger Cheese. In: The Lancet. Band 348, 9. November 1996, S. 1322, doi:10.1016/S0140-6736(05)65812-6.
  66. ^ B. G. J. Knols, J. J. A. van Loon, A. Cork, R. D. Robinson et al.: Behavioural and electrophysiological responses of the female malaria mosquito Anopheles gambiae (Diptera: Culicidae) to Limburger cheese volatiles. In: Bulletin of Entomological Research. Band 87, 1997, S. 151–159.
  67. ^ B. G. J. Knols, R. De Jong: Limburger Cheese as an Attractant for the Malaria Mosquito Anopheles gambiae s.s. In: Parasitology Today. Band 12, Nr. 4, 1996, S. 159–161, doi:10.1016/0169-4758(96)10002-8
  68. ^ R. De Jong, B. G. J. Knols: Selection of Biting Sites on Man by Two Malaria Mosquito Species. In: Experientia. Band 51, 1995, S. 80–84, doi:10.1007/BF01964925.
  69. ^ Antonio Mulet, José Javier Benedito, José Bon, Carmen Rosselló: Ultrasonic Velocity in Cheddar Cheese as Affected by Temperature. In: Journal of Food Science. Band 64, Nr. 6, 1999, S. 1038–1041, doi:10.1111/j.1365-2621.1999.tb12277.x.
  70. ^ Wasmia Al-Houty, Faten Al-Mussalam: Dung Preference of the Dung Beetle Scarabaeus cristatus Fab (Coleoptera-Scarabaeidae) from Kuwait. In: Journal of Arid Environments. Band 35, Nr. 3, 1997, S. 511–516, doi:10.1006/jare.1996.0179.
  71. ^ Daniel M. Oppenheimer: Consequences of Erudite Vernacular Utilized Irrespective of Necessity. Problems with Using Long Words Needlessly. In: Applied Cognitive Psychology. Band 20, Nr. 2, März 2006, S. 139–156.
  72. ^ Nic Svenson, Piers Barnes: Архивирано [Date missing] на сајту velocity.ansto.gov.au [Error: unknown archive URL]. In: Velocity. June 2006 (archiviert in archive.is).
  73. ^ Francis M. Fesmire: Termination of Intractable Hiccups with Digital Rectal Massage. In: Annals of Emergency Medicine. Band 17, Nr. 8, August 1988, S. 872, PMID 3395000. Majed Odeh, Harry Bassan, Arie Oliven: Termination of Intractable Hiccups with Digital Rectal Massage. In: Journal of Internal Medicine. Band 227, Nr. 2, Februar 1990, S. 145–146, PMID 2299306. M. Odeh, A. Oliven: Hiccups and Digital Rectal Massage. In: Archives of Otolaryngology. Head and Neck Surgery. Band 119, 1993, S. 1383.
  74. ^ Ivan R. Schwab: Cure for a Headache. In: British Journal of Ophthalmology. Band 86, 2002, S. 843. Philip R. A. May, Joaquin M. Fuster, Paul Newman, Ada Hirschman: Woodpeckers and Head Injury. In: Lancet, Band 307, Nr. 7957, 28. Februar 1976, S. 454–455 und Band 307, Nr. 7973, 19. Juni 1976, S. 1347–1348, PMID 58330, PMID 55721.
  75. ^ Basile Audoly, Sebastien Neukirch: Fragmentation of Rods by Cascading Cracks. Why Spaghetti Does Not Break in Half Архивирано на сајту Wayback Machine (11. мај 2023) (PDF; 366 kB). In: Physical Review Letters. Band 95, Nr. 9, 26. August 2005, S. 95505–1.
  76. ^ Архивирано [Date missing] на сајту improbable.com [Error: unknown archive URL]
  77. ^ Johanna E. M. H. van Bronswijk: Huis, bed en beestjes (PDF; 2,4 MB).
  78. ^ Mayu Yamamoto: Novel Production Method for Plant Polyphenol from Livestock Excrement Using Subcritical Water Reaction.
  79. ^ Brian Wansink, James E. Painter, Jill North: Bottomless Bowls.
  80. ^ Juan Manuel Toro, Josep B. Trobalon, Núria Sebastián-Gallés: Effects of Backward Speech and Speaker Variability in Language Discrimination by Rats.
  81. ^ Brian Witcombe, Dan Meyer: Sword Swallowing and Its Side Effects.
  82. ^ E. Cerda, K. Ravi-Chandar, L. Mahadevan: Wrinkling of an Elastic Sheet Under Tension.
  83. ^ Astolfo G. Mello Araujo, José Carlos Marcelino: The Role of Armadillos in the Movement of Archaeological Materials.
  84. ^ Marie-Christine Cadiergues, Christel Joubert, Michel Franc: A Comparison of Jump Performances of the Dog Flea, Ctenocephalides canis (Curtis, 1826) and the Cat Flea, Ctenocephalides felis felis (Bouche, 1835).
  85. ^ Sharee A. Umpierre, Joseph A. Hill, Deborah J. Anderson: Effect of „Coke“ on Sperm Motility.
  86. ^ Massimiliano Zampini, Charles Spence: The Role of Auditory Cues in Modulating the Perceived Crispness and Staleness of Potato Chips.
  87. ^ Архивирано [Date missing] на сајту ekah.admin.ch [Error: unknown archive URL]
  88. ^ Toshiyuki Nakagaki, Hiroyasu Yamada, Ágota Tóth: Intelligence.
  89. ^ Rebecca L. Waber, Baba Shiv, Ziv Carmon, Dan Ariely: Commercial Features of Placebo and Therapeutic Efficacy.
  90. ^ Dorian M. Raymer, Douglas E. Smith: Spontaneous Knotting of an Agitated String.
  91. ^ Geoffrey Miller, Joshua M. Tybur, Brent D. Jordan: Ovulatory Cycle Effects on Tip Earnings by Lap Dancers.
  92. ^ Klaus Taschner (2009-10-02). „Warum volle Bierflaschen für den Kopf besser sind”. Der Standard. 
  93. ^ Donald L. Unger: Does knuckle cracking lead to arthritis of the fingers?
  94. ^ D. T. Gwynne, D. C. F. Rentz: Beetles on the bottle: male buprestids mistake stubbies for females (Coleoptera).
  95. ^ Sex mit Bierflaschen Архивирано на сајту Wayback Machine (2. октобар 2011), science.orf.at, 30. September 2011
  96. ^ ‘New homes’ turn Swedes’ hair green The Local – Sweden’s News in English vom 17. Dezember 2011, abgerufen am 3. Oktober 2012.
  97. ^ Actions Needed to Evaluate the Impact of Efforts to Estimate Costs of Reports and Studies GAO-12-480R, May 10, 2012
  98. ^ E. Ben-Soussan, M. Antonietti, G. Savoye, S. Herve, P. Ducrotté, E. Lerebours: Argon plasma coagulation in the treatment of hemorrhagic radiation proctitis is efficient but requires a perfect colonic cleansing to be safe.
  99. ^ SD Ladas, G. Karamanolis, E. Ben-Soussan: Colonic gas explosion during therapeutic colonoscopy with electrocautery.
  100. ^ Craig M. Bennett, Abigail A. Baird, Michael B. Miller, George L. Wolford: Neural Correlates of Interspecies Perspective Taking in the Post-Mortem Atlantic Salmon: An Argument For Proper Multiple Comparisons Correction, Journal of Serendipitous and Unexpected Results, 1(1):1-5 (2010) Архивирано [Date missing] на сајту labs.psych.ucsb.edu [Error: unknown archive URL]
  101. ^ Wie der Kaffee nicht mehr überschwappt In: Süddeutsche Zeitung, 7. Mai 2012.
  102. ^ Rouslan Krechetnikov, Hans C. Mayer: Walking with coffee: Why does it spill?
  103. ^ Архивирано [Date missing] на сајту reuters.com [Error: unknown archive URL]
  104. ^ [1]
  105. ^ Warum Wombats Würfel koten
  106. ^ Ring the doorbell and run: How nuclear rivals India, Pakistan harass each other. In: indiatimes.com (16. März 2018).
  107. ^ Hesitant hitmen jailed over botched assassination in China. In: bbc.com (22. Oktober 2019).
  108. ^ Can Sex Improve Nasal Function?—An Exploration of the Link Between Sex and Nasal Function (на језику: немачки), doi:10.1177/0145561320981441 
  109. ^ Alessandro Corbetta, Jasper A. Meeusen, Chung-min Lee, Roberto Benzi, Federico Toschi (2018-12-14), „Physics-based modeling and data representation of pairwise interactions among pedestrians”, Physical Review E (на језику: немачки), 98 (6), p. 062310, doi:10.1103/PhysRevE.98.062310, Приступљено 2021-09-10