Операција Звезда

С Википедије, слободне енциклопедије
Операција „Звезда“
Део рата у БиХ

Операција Звезда 94
Време618. април 1994.[1]
Место
Исход Српска победа
Територијалне
промене
Горажде
Сукобљене стране
Република Српска
Војска Републике Српске
Босна и Херцеговина
Армија РБиХ
НАТО
НАТО
Команданти и вође
Република Српска Радован Грубач Босна и Херцеговина Ферид Буљубашић
Јачина
13.000 – 14.000[2] 8.000[2]
Жртве и губици
100 погинулих, 300 рањених[3] 300 погинулих и 1.000 рањених[3]

Операција Звезда 94 је кодни назив за операцију Војске Републике Српске у пролеће 1994. године, у Горњем Подрињу. Циљ операције је био да се заузимањем Горажда натера политичко руководство РБиХ на преговоре о потписивању примирја.[2]

Увод[уреди | уреди извор]

Шири рејон Горажда, идући у смеру казаљке на сату, држале су бригаде сарајевско-романијског, дринског и херцеговачког корпуса. На главном, југоисточном правцу, налазила се мешовита херцеговачка бригада (по један батаљон из сваке бригаде херцеговачког корпуса) и два одреда бригаде Специјалне бригаде полиције; резерва и бок су биле 3. и 4. подрињска бригада, те 11. херцеговачка бригада.[4] Комуникацију Сарајево – Горажде надгледао је 7. извиђачко-диверзантски одред. Ватрену подршку су пружали један оклопни батаљон и два артиљеријска дивизиона. Са северног правца нападала је дринска тактичка група, коју су чинили Рогатичка, 3. и 5. подрињска бригада, као и јединице мешовитог састав извучене из осталих бригада дринског корпуса.[4] На западној страни, линију према фронту су држала четири батаљона сарајевско-романијског корпуса (са Пала, Јахорине и Праче). Све заједно, ВРС је имао на располагању 13.000 – 14.000 бораца. Командовање операцијом је поверено заповеднику Херцеговачког корпуса, генерал-мајору Радовану Грубачу. Са друге стране, пуковник Ферид Буљубашић, заповедник Источнобосанске оперативне групе АРБиХ, командовао је са око 8.000 војника наоружаних углавном пешадијским оружјем.

Ток операције[уреди | уреди извор]

На северном правцу, дринска тактичка група пробила се 7. априла око два километра у дубину.[3] На југоисточном правцу, херцеговачка тактичка група успела је 8. априла да заузме село Зупчићи, продревши шест километара у непријатељеву позадину.[4] У наредних 5-7 дана, ВРС привремено зауставља операцију због НАТО ваздушних напада.[4] 15. априла операција се наставља, и за три дана ВРС успева да сломи линију одбране АРБиХ и осваја најважније коте око Горажда.[4] У преговорима са УНПРОФОР-ом договорена је демилитаризација Горажда.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Операција Звијезда 94 - Горажде 1994., Приступљено 18. 9. 2021.
  2. ^ а б в Balkan Battlegrounds Vol. 2, стр. 459
  3. ^ а б в Balkan Battlegrounds Vol. 2, стр. 461
  4. ^ а б в г д Balkan Battlegrounds Vol. 2, стр. 460

Литература[уреди | уреди извор]

  • Balkan Battlegrounds: A Military History of the Yugoslav Conflict, 1990–1995. Central Intelligence Agency, Office of Russian and European Analysis. Washington. 1, 2.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]