Operacija Sadejstvo

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Sadejstvo 93
Deo rata u BiH
Map 19 - Bosnia - Brcko, July 1993.jpg
Operacija Sadejstvo 93
Vreme:2027. jul 1993.
Mesto:Bosanska Posavina
Ishod: Srpska pobeda
Sukobljene strane
Republika Srpska
Vojska Republike Srpske

Bosna i Hercegovina
Armija Republike Bosne i Hercegovine
Komandanti i vođe
Republika Srpska Momir Talić
Republika Srpska Novica Simić
nepoznato
Jačina
10.000 [1] 12.000 [2]

Operacija Sadejstvo 93 je kodni naziv za operaciju Vojske Republike Srpske u leto 1993. godine, u Bosanskoj Posavini. Operacija je još poznata i kao bitka za „Strujni koridor”.

Uvod[уреди | уреди извор]

Budući da je stabilno i adekvatno snabdevanje električnom energijom Bosanske Krajine zbog ratnog stanja bilo ugroženo, VRS se odlučuje da proširi koridor kod Brčkog kako bi uključio i popravio električnu liniju koja je prolazila kroz sela Brod, Donja Brka, Kolonija, Lipovac, Đukići i Bajići.[2]

VRS je u operaciji angažovao jedinice Prvog krajiškog korpusa i Istočnobosanskog korpusa, raspoređene u dve taktičke grupe. Prva taktička grupa (TG-1) se oslanjala na Pantere, specijalni odred „Peša“ 1. posavske brigade, 4. bataljon 43. prijedorske mtbr, kao i na delove elitnog 1. bataljona vojne policije;[1] TG-1 je napredovala na pravcu s. Brod i s. Brka. Drugu taktičku grupu (TG-2) su predvodili 16. krajiška mtbr. i 5. kozarska lpbr.[2] na pravcu s. Bajići, s. Lipovac i s. Đukići. U operaciji je još učestvovao i jedan oklopni bataljon Prve oklopne brigade; artiljerijsku podršku su davali 1. i 3. mešoviti artiljerijski pukovi.

ARBiH se tokom operacije oslonila na sledeće brigade: 21. brigada Srebrenik, 108. motorizovana brigada i 108. HVO brigada; sve zajedno 12.000 vojnika.[2] Prednost odbrane se ogledala u tenkovski neprohodnom terenu (isprepletan kanalima) i ravnom području (laka kontrola pešadijskih napada neprijatelja). To je značilo da su oklop i manevar elitnim pešadijskim jedinicama, jedne od glavnih prednosti VRS — bili od početka malo ili nimalo upotrebljivi.[3] Uz to, veliko preimućstvo u artiljeriji VRS nije mogao da iskoristi zbog gustine neprijateljeve odbrane (dužina fronta je bila oko 15 kilometara, što znači da je ARBiH imao skoro jednog čoveka po metru u odbrani); velika gustina je dopuštala odbranu po dubini, to jest, više linija. Sa druge strane, osnovni hendikep ARBiH bio je u nedostatku teškog naoružanja (oko 6.000 vojnika posedovalo je samo pešadijsko naoružanje), što je osuđivalo ARBiH da, u ravnici, inicijativu prepusti napadaču.

Ofanziva[уреди | уреди извор]

Operacija je trajala sedam dana, od 20. do 27. jula, i završila se uspešno. VRS je osvojila mesta Dizdarušu, Brod, Lipovac, Omerbegovaču i Brku. Time je strujni koridor bio osiguran.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Balkan Battlegrounds Vol.2, str. 380
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Balkan Battlegrounds Vol.2, str. 379
  3. ^ Balkan Battlegrounds Vol.2, стр. 382

Literatura[уреди | уреди извор]

  • Žigić, Radmila (1995). Peša. Jedna Ratna Legenda. Beograd.
  • Balkan Battlegrounds: A Military History of the Yugoslav Conflict, 1990–1995. Central Intelligence Agency, Office of Russian and European Analysis. Washington. 1, 2.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]