Друштвена контрола

Из Википедије, слободне енциклопедије
Знак забране појединих активности, пример друштвене контроле.

Друштвена контрола је друштвена регулација понашања, ставова и мишљења припадника друштвене заједнице, социјалним притиском и институционалним деловањем државних органа (правосудни систем, полиција, систем казнених мера итд). Остварује се путем посебних делова институционалног система, којима је, делимично или у целини, поверена та функција у складу са постављеним и законски регулисаним друштвеним моделима. Проблем друштвене контроле је веома сложен и често спутавајући за развој личних и групних иницијатива које теже променама.

Механизми друштвене контроле[уреди]

Механизми друштвене контроле су механизми којима друштво регулише индивидуална и групна понашања у смислу општих санкција и награђивања. Друштвена контрола је формализована у облику закона које спроводи власт механизмима силе и другим облицима формалних санкција, укључујући и казне затвора. Поред експлицитних закона, друштвена контрола се остварује и кроз обичајне норме и неформалне санкције, које често могу бити ефикасније.

Литература[уреди]

Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из књиге Ивана Видановића „Речник социјалног рада” уз одобрење аутора.