Пређи на садржај

Милан Обреновић — разлика између измена

нема резимеа измене
(/* Страна одликовања)
Нема описа измене
== Биографија ==
=== Младост ===
Рођен је на велепоседу свога оца [[Милош Обреновић (син Јеврема Обреновића)|Милоша]], сина [[Јеврем Обреновић|Јеврема Обреновића]] рођеног брата кнеза [[Милош Обреновић|Милоша Обреновића]]. ОтацМиланова Миланамајка Обреновића[[Марија Обреновић|Елена Марија Катарџи]] била је каоћерка странирумунског најамникгрофа служио[[Константин уКатарџи|Константина румунскојКатарџија]]. војсциМилан је био једини њихов син, и погинуоимали јесу уи борбићерку саТоманију Турцимакоја кодје [[Букурешт]]апрерано 20преминула. новембраБрак [[1861]].Миланових Милановародитеља мајкабио [[Маријаје Обреновић|Еленанескладан, Маријаа Катарџи]]супружници биласу брзо почели да живе одвојено. Отац Милош је ћеркаумро румунскогод грофатуберкулозе у Београду [[Константин20. Катарџиновембар|Константина20. Катарџијановембра [[]]1861]]. Пошто рођењује Милановом,била његовиделимично родитељи супоследица сенеуредног разишлиживота.
 
Милан је био једини њихов син, и имао је једну сестру, Томанију. После погибијесмрти оца, о њемуМилану се старала мајка која је водила раскошни живот аристократкиње. Милановом васпитању није поклањала нарочито пажњу. Бригу о младом Милану је преузео његов рођак[[стри]]ц, кнез [[Михаило Обреновић]], кнез Србије. Милан Обреновић долази са шест година у [[Крагујевац]] код кнеза Михаила који води рачуна о њему. Кнез му је обезбедио изврсну [[гувернанта|гувернанту]] која га је васпитавала и подучавала.
 
По сазревању, кнез Михаило шаље Милана на школовање у париски лицеј [[:en:Lycée Louis-le-Grand|Луј ле Гран]]. Васпитање које је Милан добио у Србији било је доста оскудно. Околина Миланова је код њега је врло рано уоче две карактерне црте: рану необичну умну бистрину као и нервозни страх. Страх је проистицао из свести да је његов претходник био убијен. Био је окружен непријатним и нерасположеним људима у Крагујевцу, који су покушавали на све могуће начине да га уназаде. Васпитач Хиет је био можда једини човек кога је он у свом животу поштовао и којег се бојао.<ref>"Политика", Београд 1925. године</ref> Као један од главних васпитача младог Милана Обреновића нашао је познати дубровачки песник и племић нежења [[Медо Пуцић]]. Његов избор, после смрти Хиета био је изгледа најгори могући, јер ма колико учен и искусан био, показао се као обична приморска "левента". Био је добар забављач и дружбеник младог владара, али не и васпитач.