Ђаинизам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Симбол ђаинизма

Ђаинизам односно џаинизам, традицинално познат као ђаина односно џаина дарма,[1] уз хиндуизам и сикизам је једна од три највеће индијске религије. Ђаинизам прописује животни пут ослобођен сваког насиља према било ком живом бићу. Уз то се наглашава духовна независност и једнакост између свих облика живота. Ђаинисти сматрају да су ненасиље и самоконтрола начини којима се постиже ослобођење — ђаина. Постоје две велике струје — дигамбару и светамбару. Обе проповедају строги аскетизам, радикално ослобођење од материјалног и вегетаријанство.

Реч ђаинизам/џаинизам изведена је од санскритског глагола ђајн/џајн (jin) у значењу освојити. Ова игра речи односи се на вечну борбу страсти и телесних ужитака са једне и јаке воље и других позитивних вредности коју верници треба да поседују како би достигли ђаину/џаину са друге стране. Исти назив носе све особе које су у овој верској борби успешно победиле.

Ђаинизам је једна од најстаријих религија света.[2] Верници своју историју рачунају кроз смењивање двадесет и четири првобитна заговорника њихове вере, а које називаји тиртанкарама (tirthankara). Последњи од њих је Махавира, у чијој се ери свет тренутно налази. Дуги низ година ђаинизам је био државна религија индијских држава и свих људи Индијског потконтинента. Од осмог века нове ере број верника је драстично опао, а већинско становништво практикује хиндуизам или ислам.[3]

Данас, ђаинисти су верска мањима у Индији, са 4,2 милиона верника. Мале али значајне мањине односно имигрантске заједнице налазе се у Белгији, Канади, Хонгконгу, Јапану, Сингапуру и Сједињеним Америчким Државама.[4] Ђаинисти су најписменија друштвена заједница у Индији (са чак 94,1% писмених припадника),[5] а њихови списи спадају у најстарије у држави.[6] Махатма Ганди, познат по строгом придржавању ђаинистичке филозофије ненасиља, био је присталица ове религије.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Sangave (2006), стр. 15.
  2. Flügel (2012), стр. 975.
  3. Glasenapp (1999), стр. 74–75.
  4. Glasenapp (1999), стр. 271.
  5. Census 2001 Data 
  6. Dundas (2002), стр. 83.

Спољашње везе[уреди]


Литература[уреди]