Операција Лукавац 93

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Операција Лукавац)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Операција Лукавац '93
Део Рата у Босни и Херцеговини
Map 22 - Bosnia - Gorazde-Trnovo, January-August 1993.jpg
Операција Лукавац 93
Време:љето, 1993.
Место:Трново, Игман, Бјелашница
Узрок:Спајање Источне Херцеговине и Источне Босне, блокада Горажда и Сарајева
Резултат: Српска победа
Сукобљене стране
Република Српска
Војска Републике Српске
Босна и Херцеговина
Армија Босне и Херцеговине
Команданти и вође
Република Српска Ратко Младић Босна и Херцеговина Расим Делић
Јачина
10.000[1] 10.000 - 13.000[2]
Жртве и губици
непознато 470 погинулих, непознат број рањених и заробљених

Операција Лукавац 93 је кодно име за акцију Војске Републике Српске у љето 1993. којом су заузети градић Трново и простори планина Игман и Бјелашница.

Увод[уреди]

Операција Лукавац 93 је био одговор ВРС на муслиманску окупацију Трнова, Рогоја, јужних падина Јахорине и планине Ковач и пресецање комуникација које повезују српску Херцеговину са осталим деловима РС.[3] Операцијом је командовао директно Главни штаб и његов командант генерал-пуковник Ратко Младић, уз садејство Сарајевско-романијског и Херцеговачког корпуса ВРС, те јединица из цијеле РС. Тачније, Сарајевско-романијски и Херцеговачки корпуси учествовали су са следећим јединицама: 1. Сарајевска механизована бригада, 2. Сарајевска лака пјешадијска бригада, 1. Илиџанска пјешадијска бригада, 1. Игманска пјешадијска бригада, 11. Херцеговачка лака пјешадијска бригада, 18. Херцеговачка лака пјешадијска бригада (Гацко) и 7. Извиђачко-диверзантски одред; уз то, ангажоване су и две елитне јединице Главног штаба, 1. Гардијска бригада и 65. Заштитни пук (ове две јединице су имале заједно 3.000-4.000 војника). Свеукупно, у операцији је учествовало на страни ВРС-а око 10.000 војника.[1] Током 27-28. јула, Гарда Пантери (1. Бијељинска лака пјешадијска бригада) послата је на положаје 1. Гардијске и 65. Заштитног пука, ради одмора потоњих. На страни АРБиХ учествовале су следеће јединице (целе или у елементима): 4. Моторизована, 8. Брдска, 9. Брдска, 81. Брдска, 82. Брдска, 43. Брдска и 49. Брдска. Све заједно, у почетку операције Лукавац 93 АРБиХ је имао око 10.000 војника.[2]

Ток операције[уреди]

Непосредно по отпочињању и успјешном спровођењу офанзивних акција ВРС-а, Главни Штаб АРБиХ шаље као појачање елементе 7. Муслиманске и 17. Крајишке бригаде, уз скуп трупа из читавог 1. Корпуса АРБиХ јачине једне бригаде.

Операција Лукавац 93 је завршена потпуном победом ВРС-а. До августа јединице ВРС заузеле су превој Рогој, градић Трново, Гребак, Трескавицу и делове Игмана и Бјелашнице.

Послије војног успјеха ВРС је, под притисцима међународне заједнице и преговора који су се одвијали у Женеви, морала да се повуче са Игмана и Бјелашнице. Те планине су проглашене за демилитаризовану зону, која није никада заживјела.[4]

Референце[уреди]