Земун Поље

Координате: 44° 52′ 00″ СГШ; 20° 19′ 00″ ИГД / 44.866667° СГШ; 20.316667° ИГД / 44.866667; 20.316667
С Википедије, слободне енциклопедије
Земун Поље
Храм Св. Кнеза Лазара.jpg
Храм Св. Кнеза Лазара у Земун Пољу
Административни подаци
ГрадБеоград
ОпштинаЗемун
Географске карактеристике
Координате44° 52′ 00″ СГШ; 20° 19′ 00″ ИГД / 44.866667° СГШ; 20.316667° ИГД / 44.866667; 20.316667
Земун Поље на мапи Града Београда
Земун Поље
Земун Поље
Земун Поље на мапи Града Београда

Земун Поље је градско насеље у Београду, Србија, лоцирано у општини Земун. Налази се у северозападном делу Земуна, поред ауто-пута Е-75 (Београд - Нови Сад).

Локација[уреди | уреди извор]

Налази се са леве стране ауто-пута за Нови Сад, између насеља Батајница на истоку, Нове Галенике на западу, насеља Плави Хоризонти и Алтина на југу и градске четврти Камендин на северу.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Улица Бертранда Расела у Земун Пољу

Насеље је деценијама било одсечено од урбаног дела Београда, све до 90их година када је проширењем индустријске зоне Земун Поље постало урбано насеље. Земун Поље је тренутно једно од Београдских насеља које се најбрже развија, и у њему, заједно са околним месним заједницама, тренутно живи преко 40.000 становника. Кроз улицу Бертранда Расела пролазе 708 (Нови Београд/Блок 70а/ - Земун Поље) и ноћна линија 704 (Трг Републике - Земун Поље). У насељу се налази Храм Светог Великомученика кнеза Лазара. Такође, у Земун Пољу се налази и ОШ „Илија Бирчанин“, вртић „Бубамара“, Институт за кукуруз „Земун Поље“, ФК „Институт“, Здравствена станица „Камендин“, пошта, бензинска станица, као и самопослуге из ланца „Макси“, „Идеа“, „Аман“, итд. У насељу активно раде секције карате клубова „Јуниор“ и „Јапан“, као и аикидо клуб. Недалеко од самог насеља налази се спортски аеродром „13. мај“.

Са Зеленог Венца у Земун Поље возе две линије ГСП-а тачније једна подељена на две. Обе линије иду истом трасом од Зеленог Венца до саобраћајнице Т-7 и подељене су на линију 704 преко Батајничког пута и на линију 707 преко Алтине и Мале Пруге. Линије ГСП-а које саобраћају кроз Земун Поље су: 704 (Зелени Венац - Земун Поље), 707 (Зелени Венац - Мала Пруга - Земун Поље), 708 (Нови Београд/Блок 70а/ - Земун Поље), 709 (Земун/Нови Град/ - Земун Поље) и ноћна линија 704 (Трг Републике - Земун Поље). Кроз насеље пролази и пруга Београд - Нови Сад. Поред тога, y јужном делу насеља (удаљена око 1,7 км од центра насеља) налази се железничка станица „Земун Поље“ коју користе возови са међуградских линија као и возови градске железнице, БГ Воз-а. У склопу реконструкције пруге за велике брзине Београд - Будимпешта гради се железничко стајалиште „Камендин“, које ће бити ближе самом центру насеља.[1]

Под-насеља[уреди | уреди извор]

Месна заједница Земун-Поље у урбаном делу општине Земун

Школско Добро[уреди | уреди извор]

Насеље се налази у јужном делу Земун Поља и простире се ка насељу Плави Хоризонти на истоку. Ово насеље је релативно старо, али је урбанизацијом временом припојено Земун Пољу и у њему је урађена комунална инфраструктура. На источној страни насеља налази се и трафостаница. Кроз насеље сабраћају линије градског превоза 708 (Земун Поље - Блок 70а) и 709 (Земун Поље - Земун /Нови Град/).

Камендин 2[уреди | уреди извор]

Ово насеље је релативно младо. Изграђено је 2009. године и налази се у јужном делу Земун Поља, тик уз пругу Београд - Нови Сад. Oграничено је улицом „Бродарска“ на западу, улицом „Анке Матић“ на истоку и улицом „Добровољних ватрогасаца“ на северу, док се на југу простире до саме пруге. У насељу се налази неколико стамбених објеката у којима је насељено социјално угрожено становништво, као и расељени Роми. Изградња насеља и даље траје, па је тако предвиђена изградња још неколико стамбених јединица, од којих је за неке већ започета изградња. У склопу реконструкције пруге за велике брзине Београд - Будимпешта, ради се на изградњи железничког стајалишта „Камендин“ које ће се користити за потребе градске железнице БГ Воз.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]