Социјалистичка Република Хрватска — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 53: Ред 53:
}}
}}
{{Историје|Хрватске}}
{{Историје|Хрватске}}
'''Социјалистичка Република Хрватска''' је била једна од шест република у [[Социјалистичка Федеративна Република Југославија|Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији]]. На трећем заседању [[ЗАВНОХ|ЗАВНОХ-а]], одржаном 8. и 9. маја [[1944]]. године у [[Топуско]]м основана је Федерална држава Хрватска, одлуком која има уставотворни карактер. Преименована је [[1946]]. године као '''Народна Република Хрватска''', а у „Социјалистичку Републику“ кад и остале југословенске републике, [[Устав Југославије од 1963. године|Уставом из 1963]]. године. Независност је стекла [[25. јун|25. јуна]] [[1991]]. године. Већ [[25. јул|25. јула]] [[1990]]. назив је промењен у '''[[Хрватска|Република Хрватска]]'''.
'''Социјалистичка Република Хрватска''' је била једна од шест република у [[Социјалистичка Федеративна Република Југославија|Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији]]. На трећем заседању [[ЗАВНОХ|ЗАВНОХ-а]], одржаном 8. и 9. маја [[1944]]. године у [[Топуско]]м основана је Федерална држава Хрватска, одлуком која има уставотворни карактер. Преименована је [[1946]]. године као '''Народна Република Хрватска''', а у „Социјалистичку Републику“ кад и остале југословенске републике, [[Устав Југославије од 1963. године|Уставом из 1963]]. године. Независност је стекла [[25. јун|25. јуна]] [[1991]]. године. Већ [[25. јул|25. јула]] [[1990]]. назив је промењен у '''[[Република Хрватска|Република Хрватска]]'''.
*Република Хрватска је од проглашења независности 25.07.1990.до распада СФРЈ 27.04.1992.била део СФРЈ.

Била је друга по величини (после [[Социјалистичка Република Србија|СР Србије]]) република СФРЈ. Главни град је био [[Загреб]].
Била је друга по величини (после [[Социјалистичка Република Србија|СР Србије]]) република СФРЈ. Главни град је био [[Загреб]].



Верзија на датум 27. септембар 2013. у 17:45

Шаблон:Кутијца за републике СФРЈ

Социјалистичка Република Хрватска је била једна од шест република у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији. На трећем заседању ЗАВНОХ-а, одржаном 8. и 9. маја 1944. године у Топуском основана је Федерална држава Хрватска, одлуком која има уставотворни карактер. Преименована је 1946. године као Народна Република Хрватска, а у „Социјалистичку Републику“ кад и остале југословенске републике, Уставом из 1963. године. Независност је стекла 25. јуна 1991. године. Већ 25. јула 1990. назив је промењен у Република Хрватска.

  • Република Хрватска је од проглашења независности 25.07.1990.до распада СФРЈ 27.04.1992.била део СФРЈ.

Била је друга по величини (после СР Србије) република СФРЈ. Главни град је био Загреб.

Конститутивни народи били су Хрвати и Срби, а званичне народности: Мађари, Чеси, Италијани, Словаци, Русини и Украјинци, али само у општинама у којима су представљали значајни део становништва.

Састојала се из Града Загреба, и девет Заједница општина: ЗО Загреб, ЗО Вараждин, ЗО Бјеловар, ЗО Осијек, ЗО Сисак, ЗО Карловац, ЗО Ријека, ЗО Госпић и ЗО Сплит, са седиштима у истоименим градовима.

Пре отцепљења, а у складу са променама привредно-политичког система, из назива је 25. јула 1990. године, избачен придев „социјалистичка“, а промењена су државна обележја - грб и застава. Укинуте су Заједнице општина, укинути су називи бившег друштвено-политичког система, загарантовано је право грађана на пољопривредно земљиште, а Срби су престали да буду конститутиван народ, односно без икакве расправе о променама Устава проглашени су националном мањином.

Историја

Ослобођење од Аустроугарске долази после Првог светског рата али и тада се наставља борба за праведнији живот радника па су познати многи штрајкови и буне од којих треба издвојити штрајк бродоградилишних радника у Лабину. Комунистичка партија је била доста јака и тако је у Загребу одржана Пета партијска конференција која је значајна за борбу народа и народности Југославије против окупатора и домаћих издајника.

У току Другог светског рата територија СР Хрватске и СР БиХ је била под влашћу издајничке Павелићеве НДХ који су начинили огромне злочине према не хрватском становништву и припадницима и симпатизерима КПЈ и НОБ-а.

Са ослобођењем земље почиње обнова СР Хрватске и самим тим бољитак за све њене градане. Ипак почетком 70-тих јављају се покушаји за отцепљење СР Хрватске и укидање права других народа. Те покушаје је СКЈ и влада СФРЈ успешно спречила.

Општине у СР Хрватској

Заједнице општина у СР Хрватској до 1986.
Заједнице општина у СР Хрватској до 1990.

На пописима 1971. и 1981. године СР Хрватска имала је 113 општина. Крајем осамдесетих из састава општине Сплит издвојене су две нове општине: Каштела и Солин, па је на попису из 1991. године, СР Хрватска имала 115 општина:

Имена градова

Кумровец - Титова родна кућа

Имена одређених градова у време постојања СР Хрватске:

Функционери СР Хрватске

Пулска арена
Сплит - Диоклецијанова палата
Дубровник - поглед на стари град

Председници

Премијери

Види још

Референце

Спољашње везе

Шаблон:Портал СФРЈ