Задужбина Илије М. Коларца

Из Википедије, слободне енциклопедије
Задужбина Илије М. Коларца
Université Ilija Kolarc Belgrade.jpg
Задужбина Илије М. Коларца
Опште информације
Место Flag of Belgrade.png Београд
Општина Стари град
Држава Застава Србије Србија
Време настанка 1929.-1932.
Тип споменика Споменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе
Седиште Београд
Адреса Калемегдан 14 11000
Званични веб-сајт
Српска култура
Coat of arms of Serbia.svg
Уметност
Традиција
Споменици
Разно

Задужбина Илије М. Коларца, позната као и Коларчев универзитет се налази се на Студенском тргу 5, у најстрожем центру Београда, зграда као објекат од великог историјског и културног значаја проглашена за непокретно културно добро. [1]

Историјат[уреди]

Зграда је почела да се зида 1929. године, и то као објекат у дворишту постојећег једноспратног објекта на плацу задужбине Илије Милосављевића Коларца. У току 1930. године подигнута је велика сала са слушаоницама, док је 1931. године је одлучено да се и према улици подигне нови објекат, по Пројекту архитекте Петра Бајаловића (1876-1947). Зграда Коларчевог народног универзитета завршена је 1932. године. Архиктетура зграде се одликује стандардним академизмом, својственим за Београд тог времена, док је права вредност у незаменљивој културној улози.

Коларчев народни универзитет је значајан и као репрезент идеје о задужбинарству која је остала сачувана до нашег времена, а која је Београд обогатила неким од најрепрезентативнијих грађевина. У овој згради се дешавају многе културне манифестације.
Дворана Коларчевог универзитета је позната као најакустичнија ако не и једина стварно акустична сала у Београду. Због тога се у њој редовно одржавају концерти на које долазе најпознатији светски музичари. [2]

Осим велике дворане (сале) постоји и мала сала на првом спрату где се свакодневно одржавају разна предавања и промоције. Обично се ова предавања организују у циклусима који се одржавају одређеног дана.

У згради се до улице налазе са леве стране Галерија а са десне књижара „Александар Белић“.

Види још[уреди]

Референце[уреди]


Спољашње везе[уреди]