Задужбина Илије М. Коларца

Из Википедије, слободне енциклопедије
Задужбина Илије М. Коларца
Université Ilija Kolarc Belgrade.jpg
Задужбина Илије М. Коларца
Опште информације
Време настанка 1929.-1932.
Тип споменика Споменик културе
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе
Седиште Београд
Положај и контакт
Место Flag of Belgrade.png Београд
Држава Застава Србије Србија
Телефон (011) 3287-557, 3287-420
Факс (011) 3287-411
Веб-сајт Званични сајт
Имејл [1]
Српска култура
Coat of arms of Serbia.svg
Уметност
Књижевност · Музика · Позоришта
Сликарство · Фотографија
Кинематографија
Традиција
Народни обичаји · Народна ношња · Игре
Кухиња · Сроднички односи · Религија
Хералдика · Епска поезија
Споменици
Непокретна културна добра · Музеји
Архитектура · Тврђаве · Манастири
Светска баштина · Војничка гробља
Разно
Познати Срби · САНУ · Спорт
Дигитализација

Задужбина Илије М. Коларца, позната као и Коларчев универзитет се налази се на Студенском тргу 5, у најстрожем центру Београда, зграда као објекат од великог историјског и културног значаја проглашена за културно добро. [1] Зграда је почела да се зида 1929. године, и то као објекат у дворишту постојећег једноспратног објекта на плацу задужбине Илије Милосављевића Коларца. У току 1930. године подигнута је велика сала са слушаоницама, док је 1931. године је одлучено да се и према улици подигне нови објекат, по Пројекту архитекте Петра Бајаловића (1876-1947). Зграда Коларчевог народног универзитета завршена је 1932. године. Архиктетура зграде се одликује стандардним академизмом, својственим за Београд тог времена, док је права вредност у незаменљивој културној улози.

Коларчев народни универзитет је значајан и као репрезент идеје о задужбинарству која је остала сачувана до нашег времена, а која је Београд обогатила неким од најрепрезентативнијих грађевина. У овој згради се дешавају многе културне манифестације.
Дворана Коларчевог универзитета је позната као најакустичнија ако не и једина стварно акустична сала у Београду. Због тога се у њој редовно одржавају концерти на које долазе најпознатији светски музичари. [2] Осим велике дворане (сале) постоји и мала сала на првом спрату где се свакодневно одржавају разна предавања и промоције. Обично се ова предавања организују у циклусима који се одржавају одређеног дана. У згради се до улице налазе са леве стране Галерија а са десне књижара „Александар Белић“.

Види још[уреди]

Референце[уреди]


Спољашње везе[уреди]