Оскар за најбољи страни филм

Из Википедије, слободне енциклопедије

Оскар за најбољи страни филм једна је од важнијих награда које додељује америчка Академија филмских уметности и наука (Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Додељује се играном филму произведеном ван САД, са дијалозима који су претежно на неком другом језику осим енглеског.

Историјат[уреди]

На почетним доделама Оскара није било награде за најбољи страни филм.

До прве промене дошло је између 20. доделе (1947) и 28. доделе (1955), када је Академија додељивала почасне награде за најбољи страни филм приказан у САД. Међутим, ове награде не само да нису биле сталне (на 26. додели 1953. награда није додељена), већ нису биле ни резултат такмичења, будући да није било номинација и да је Академија једноставно објављивала име победника.

Тек од 29. доделе (1954) установљен је Оскар за најбољи страни филм, после чега је ова награда редовно додељивана, у стандардној процедури, након номинација и гласања.

Коме се додељује[уреди]

За разлику од осталих Академијиних награда, Оскар за најбољи страни филм се не додељује појединцу (чак ни редитељу или продуценту), већ одређеној земљи у целини.

Током година, од 59 Оскара (рачунајући и почасне награде додељиване до 1955.) чак 50 су додељени европским земљама, у шта се рачунају и 4 награде додељене Совјетском Савезу и његовим земљама наследницама. Осим Европе, добитници по континентима били су: Азија (4 Оскара, од чега три Јапану), Африка (3 Оскара) а два Оскара су додељена другим државама са америчког континента (Аргентина и Канада).

У једном случају награда је била подељена између две државе (награду за 1950. за филм “Зидови Малапаге” поделиле су Француска и Италија.

Инаке, Федерико Фелини држи незванични рекорд, будући да је режирао чак 4 филма који су награђени Оскаром за најбољи страни филм.

Ко може бити кандидат[уреди]

Други изузетак од осталих Оскара је и тај што филм не мора бити приказиван у САД да би конкурисао за награду. Уместо тога, филм мора бити приказан у некој земљи током одређеног временског периода дефинисаног правилима Академије, с тим да бар седам дана буде комерцијално приказиван у биоскопима. Период у којем филм мора бити приказиван није увек исти, с тим да је за 80. доделу Оскара (2007) тај период био закључно са 30. септембром 2007.

Додатни услов је и да већина дијалога у филму не сме бити на енглеском језику. Ово правило се ригорозно примењује и дешавало се да филм буде дисквалификован зато што има превише дијалога на енглеском (последњи такав случај био је израелски филм “The Band's Visit” (2007). С друге стране, италијанском филму без икаквог дијалога “Бал” (1983), номинација није била оспорена.

Додатни дисквалификујући фактори могу бити то што је филм приказан на ТВ или видеу пре него у биоскопима (случај холандског филма из 2004. ”Плава птица”), или процена Академије да земља која је номиновала филм није имала довољно удела у његовом стварању. Овај потоњи случај није тако редак, а последњи пут је забележен 2007. када је одбијена кандидатура тајванског филма “Lust, Caution”. Случај је изазвао изненађење на Тајвану, где су сматрали да је тајвански утицај био исто толики и у случају филма “Притајени тигар, скривени змај”, који је неку годину пре тога добио Оскара за најбољи страни филм. Након неприхватања кандидатуре овог филма, Тајвану је дозвољено да кандидује други филм. Иначе, дисквалификације по овом основу по правилу се дешавају у предноминационој фази, а једини случај да је филм дисквалификован након номинације био је уругвајски филм “Место у свету” (1992).

Почев од 79. доделе (2006) филм може бити на језику који није домаћи у одређеној земљи. До ове измене правила је дошло након дисквалификације италијанског филма “Private” (2004), до које је дошло јер главни језици у филму (арапски и хебрејски) нису домаћи језици у Италији. На овај начин омогућено је Канади да добије номинацију за филм “Вода” (2005), снимљеном на хинди језику. До тада је Канада могла да конкурише само са филмовима снимљеним на француском, јер други домаћи језик (енглески) не долази у обзир за кандидатуру за страни филм. Измена овог правила и даље не омогућује америчким филмовима снимљеним на не-енглеском језику да конкуришу, зато јер ови филмови не испуњавају други услов (земља порекла не сме бити С. А. Д.), па тако у обзир за награду нису дошли филмови “Писма са Иво Џиме” (2006), снимљен на јапанском, или “Апокалипто” (2006), снимљен на мајатан језику.

Изузетак од последњег правила су прекоморске територије САД, тако да је један филм са Порторика чак био и номинован на додели за 1989., иако становници Порторика од 1971. имају америчко држављанство.

Поступак кандидатуре и номиновања[уреди]

Свака земља има право да кандидује један (и само један) филм. Избор филма мора да изврши тело састављено од припадника филмске индустрије, чија имена морају бити достављена Академији.

Након што филм са енглеским титловима буде достављен Академији, чланови Комитета за награду за страни филм тајним гласањем бирају пет филмова који ће бити номиновани за награду. Победник се бира између номинованих филмова а право гласа имају сви чланови Академије који су присуствовали пројекцијама свих пет номинованих филмова. Члановима који су номиноване филмове гледали на видео-касети или ДВД, није дозвољено да гласају.

Ова процедура је донекле измењена за 79. доделу (2006), утолико што је процес номиновања постао двостепен и по први пут је листа од девет предноминованих филмова објављена недељу дана пре званичне објаве номинација. Након тога, 30-члани комитет (који обавезно укључује и 10 чланова са пребивалиштем у Њујорку) проводи три дана гледајући девет номинованих филмова, да би затим коначно изабрао пет филмова коју стичу статус номинованих.

Прималац награде[уреди]

Као што је већ речено, за разлику од Оскара за најбољи филм (који се додељује продуценту), Оскар за најбољи страни филм се не додељује ниједном конкретном појединцу, већ земљи у целини. У складу с тим, Оскар додељен канадском филм “Инвазија варвара” (2003) је све до недавно био изложен у Музеју цивилизације у Квебеку.

Тренутно важећа правила Академије кажу да се награда додељује филму а да је “прима” редитељ “у име креативних талената филма”. У складу с тим, не сматра се да је награда додељена редитељу.

Ипак, постојао је и један изузетак од овог правила. На 29. додели (1956) у номинације у овој категорији била су укључена и имена продуцената. У складу са тим, не сматра се да је Федерико Фелини добио такмичарског Оскара (иако су 4 његова филма добили Оскар за најбољи страни филм), док се продуценти његовог филма “Улица” (1954), Дино де Лаурентис и Карло Понти, сматрају добитницима Оскара за овај филм, будући да су им имена била изричито наведена уз номинацију.

Критике и контроверзе[уреди]

Будући да свака земља самостално одређује кандидата у складу са сопственим правилима, дешава се да национални избор прате оптужбе за пристрасност.

Друга контроверза и чест предмет критике је правило “једна држава, један филм”, посебно често нападан од филмских стваралаца. Иако ово правило омогућава малим државама да буду примећене на великој филмској сцени, оно истовремено онемогућава велике кинематографије да конкуришу са више остварења, посебно у годинама када се истовремено појави неколико одличних филмова. На пример, Француска је 2007. морала да бира између филма “Живот у ружичастом” (за који је Марион Котијар чак добила Оскар за најбољу главну улогу) и филма “Персеполис”, који су оба побрали скоро једнака признања.

Постоји и проблем са филмовима у чије стварање је укључен већи број држава, тако да се не може одредити ни једна која је претежна. Из ових разлога филм “Дневник мотоциклисте” (2004) није могао да буде номинован за најбољи страни филм, иако је добио велики број других награда, укључујући и Оскаре за најбољу песму и најбољи адаптирани сценарио.

Задњих година постоје полемике и око појма “држава”. На пример палестински филм “Божанска интервенција” (2002), који је побрао велика признања критике, није могао да буде кандидован зато јер Палестина није држава према правилима Академије. Будући да се раније дешавало да буду номиновани филмови чије су земље порекла били Хонгконг или Порторико, следиле су оптужбе за двоструке стандарде од стране пропалестинских активиста. Ствари чини још занимљивијим то што је три године касније други палестински филм “Paradise Now” (2005), успео да добије номинацију за најбољи страни филм, после чега су следили протести јеврејског лобија, који се противио употреби речи Палестина, након чега је Академија као државу порекла уместо Палестине означила “Палестинску самоуправу”, што је било осуђено од редитеља Хани Абу-Асада. Штавише, на самој церемонији доделе, најављивач Вил Смит је рекао да је филм са “Територије Палестине”.

Добитници и номиновани[уреди]

Објашњења у вези листе[уреди]

У табели која следи, године су означене у складу са конвенцијом коју примењује Академија и углавном се поклапају са годином у којој је филм први пут приказан. Церемоније доделе су одржаване наредне године од наведене.

Филмови чији су називи болдирани и у тамно плавој боји су они који су добили почасну награду. Они који су пак болдирани и у светло плавој боји су добитници такмичарског Оскара у овој категорији.

Филмови који нису ни болдирани ни са обојеном подлогом су они који су били номиновани. Табела увек показује добитника Оскара на почетку, после чега следе номиновани.

Држава означава земљу која је службено кандидовала филм, при чему ова земља није нужно и земља која је имала највећи удео у производњи филма. Застава која се налази поред назива државе је важећа застава у време церемоније доделе.

У табели су дата и имена редитеља и језик којим се доминантно говори у филму, иако ови елементи нису били укључени у званичне номинације. Када има неколико језика у филму, поређани су тако што се најпре наводи најдоминантнији и тако редом.

Када оригинални назив садржи нероманска слова, називи су најпре транскрибовани у латинични алфабет, после чега се наводи у оригиналу. Филмови из СФРЈ имају називе дате и латиницом и ћирилицом, будући да су то била равноправна писма у земљи. Кинески филмски наслови су романизовани по пинјин систему, да би се потом користила слова земље која је кандидовала филм (традиционални кинески за филмове из Хонгконга и Тајвана, а упроштени кинески за филмове из Кине).

Листа добитника и номинованих[уреди]

  Специјални/Почасни Оскар
  Такмичарски Оскар
Година
(ред. бр. доделе)
Наслов филма на номинацији
Наслов филма на српском
Оригинални наслов Земља кандидовања Редитељ(и) Језик(ци)
1947
(20.)
Shoe-Shine
Чистачи ципела
Sciuscià Италија Италија Виторио Де Сика Италијански
(делови на енглеском)
1948
(21.)
Monsieur Vincent
Господин Венсан
Monsieur Vincent Француска Француска Морис Клош Француски
1949
(22.)
The Bicycle Thief
Крадљивци бицикла
Ladri di biciclette Италија Италија Виторио Де Сика Италијански
1950
(23.)
The Walls of Malapaga
Зидови Малапаге
Француски:
Au-delà des grilles
Италијански:
Le mura di Malapaga
{co-production}
Француска Француска
Италија Италија
Рене Клеман Француски
(делови на италијанском)
1951
(24.)
Rashomon
Рашомон
Rashômon
羅生門
Јапан Јапан Акира Куросава Јапански
1952
(25.)
Forbidden Games
Забрањене игре
Jeux interdits Француска Француска Рене Клеман Француски
1953
(26.)
(награда није додељена) (награда није додељена) (награда није додељена) (награда није додељена) (награда није додељена)
1954
(27.)
Gate of Hell
Врата пакла
Jigokumon
地獄門
Јапан Јапан Теиносуке Кинугаса Јапански
1955
(28.)
Samurai, The Legend of Musashi
Самурај
Miyamoto Musashi
宮本武蔵
Јапан Јапан Хироши Инагаки Јапански
1956
(29.)
La strada
Улица
La strada Италија Италија Федерико Фелини Италијански
1956
(29.)
The Captain of Köpenick Der Hauptmann von Köpenick Западна Немачка Западна Немачка Хелмут Којтнер Немачки
1956
(29.)
Gervaise
Жервез
Gervaise Француска Француска Рене Клеман Француски
1956
(29.)
Harp of Burma
Бурманска харфа
Biruma no tategoto
ビルマの竪琴
Јапан Јапан Кон Ичикава Јапански
1956
(29.)
Qivitoq Qivitoq Данска Данска Ерик Балинг Дански
1957
(30.)
The Nights of Cabiria
Кабиријине ноћи
Le notti di Cabiria Италија Италија Федерико Фелини Италијански
1957
(30.)
The Devil Came at Night Nachts, wenn der Teufel kam Западна Немачка Западна Немачка Роберт Сиодмак Немачки
1957
(30.)
Gates of Paris Porte des Lilas Француска Француска Рене Клер Француски
1957
(30.)
Mother India Bharat Mata
भारत माता
Индија Индија Мебуб Кан Хинди
1957
(30.)
Nine Lives Ni liv Норвешка Норвешка Арне Скуен Норвешки
1958
(31.)
My Uncle
Мој ујак
Mon oncle Француска Француска Жак Тати Француски
1958
(31.)
Arms and the Man Helden Западна Немачка Западна Немачка Франц Петер Вирт Немачки
1958
(31.)
La Venganza La venganza Шпанија Шпанија Хуан Антонио Бардем Шпански
1958
(31.)
The Road a Year Long
Цеста дуга годину дана
Италијански:
La strada lunga un anno
Српскохрватски:
Cesta duga godinu dana
Цеста дуга годину дана
Југославија Југославија Ђузепе Де Сантис Италијански
1958
(31.)
The Usual Unidentified Thieves
Обично непознати лопови
I soliti ignoti Италија Италија Марио Моничели Италијански
1959
(32.)
Black Orpheus
Црни Орфеј
Orfeu Negro Француска Француска Марсел Ками Португалски
1959
(32.)
The Bridge Die Brücke Западна Немачка Западна Немачка Бернард Вики Немачки
(делови на енглеском)
1959
(32.)
The Great War La grande guerra Италија Италија Марио Моничели Италијански
1959
(32.)
Paw Paw Данска Данска Астрид Хенинг-Јенсен Дански
1959
(32.)
The Village on the River Dorp aan de rivier Холандија Холандија Фонс Радемакерс Холандски
1960
(33.)
The Virgin Spring
Девичански извор
Jungfrukällan Шведска Шведска Ингмар Бергман Шведски
(делови на немачком)
1960
(33.)
Kapò Kapò Италија Италија Ђило Понтекорво Италијански
1960
(33.)
La Vérité
Истина
La Vérité Француска Француска Анри-Жорж Клузо Француски
1960
(33.)
Macario Macario Мексико Мексико Роберто Гавалдон Шпански
1960
(33.)
The Ninth Circle
Девети круг
Deveti krug
Девети круг
Југославија Југославија Франце Штиглиц Српскохрватски
1961
(34.)
Through a Glass Darkly
Кроз тамно огледало
Såsom i en spegel Шведска Шведска Ингмар Бергман Шведски
1961
(34.)
Harry and the Butler Harry og kammertjeneren Данска Данска Бент Кристенсен Дански
1961
(34.)
Immortal Love Eien no hito
永遠の人
Јапан Јапан Кеисуке Киношита Јапански
1961
(34.)
The Important Man Ánimas Trujano (El hombre importante) Мексико Мексико Исмаел Родригез Шпански
1961
(34.)
Plácido Plácido Шпанија Шпанија Луис Гарсија Берланга Шпански
1962
(35.)
Sundays and Cybele
Недеље у граду Аврају
Les Dimanches de Ville d'Avray Француска Француска Серж Бургињон Француски
1962
(35.)
Electra Ilektra
Ηλέκτρα
Краљевина Грчка Грчка Михаел Какојанис Грчки
1962
(35.)
The Four Days of Naples Le quattro giornate di Napoli Италија Италија Нани Лој Италијански
1962
(35.)
Keeper of Promises (The Given Word) O Pagador de Promessas Бразил Бразил Анселмо Дуарте Португалски
1962
(35.)
Tlayucan Tlayucan Мексико Мексико Луис Алкориза Шпански
1963
(36.)
Federico Fellini's 8½
Осам и по
Италија Италија Федерико Фелини Италијански
(делови на енглеском, француском & немачком)
1963
(36.)
Knife in the Water
Нож у води
Nóż w wodzie Пољска Пољска Роман Полански Пољски
1963
(36.)
Los Tarantos Los Tarantos Шпанија Шпанија Франсиско Ровира Белета Шпански
1963
(36.)
The Red Lanterns Ta Kokkina fanaria
Τα κόκκινα φανάρια
Краљевина Грчка Грчка Василис Јоргадис Грчки
1963
(36.)
Twin Sisters of Kyoto Koto
古都
Јапан Јапан Нобору Накамура Јапански
1964
(37.)
Yesterday, Today and Tomorrow
Јуче, данас, сутра
Ieri, oggi, domani Италија Италија Виторио Де Сика Италијански
1964
(37.)
Raven's End Kvarteret Korpen Шведска Шведска Бо Видерберг Шведски
1964
(37.)
Sallah Sallah Shabati
סאלח שבתי
Израел Израел Ефраим Кишон Хебрејски
1964
(37.)
The Umbrellas of Cherbourg
Шербуршки кишобрани
Les Parapluies de Cherbourg Француска Француска Жак Деми Француски
1964
(37.)
Woman in the Dunes
Жена на песку
Suna no onna
砂の女
Јапан Јапан Хироши Тешигахара Јапански
1965
(38.)
The Shop on Main Street
Трговина на корзу
Obchod na korze Чехословачка Чехословачка Корежисери:
Јан Кадар
Елмар Клос
Словачки
(делови на немачком)
1965
(38.)
Blood on the Land To Homa vaftike kokkino
Το χώμα βάφτηκε κόκκινο
Краљевина Грчка Грчка Василис Јоргадис Грчки
1965
(38.)
Dear John Käre John Шведска Шведска Ларс-Магнус Линдгрен Шведски
1965
(38.)
Kwaidan
Страшне приче
Kaidan
怪談
Јапан Јапан Масаки Кобајаши Јапански
1965
(38.)
Marriage Italian Style
Брак на италијански начин
Matrimonio all'italiana Италија Италија Виторио Де Сика Италијански
1966
(39.)
A Man and a Woman
Један човек и једна жена
Un homme et une femme Француска Француска Клод Лелуш Француски
1966
(39.)
The Battle of Algiers
Битка за Алжир
Француски:
La Bataille d'Alger
Италијански:
La battaglia di Algeri
Италија Италија Ђило Пинтекорво Француски
(делови на арапском, енглеском & италијанском)
1966
(39.)
Loves of a Blonde
Љубави једне плавуше
Lásky jedné plavovlásky Чехословачка Чехословачка Милош Форман Чешки
1966
(39.)
Pharaoh
Фараон
Faraon Пољска Пољска Јержи Кавалерович Пољски
1966
(39.)
Three
Три
Tri
Три
Југославија Југославија Александар Петровић Српскохрватски
1967
(40.)
Closely Watched Trains
Строго контролисани возови
Ostře sledované vlaky Чехословачка Чехословачка Јиржи Менцел Чешки
(делови на немачком)
1967
(40.)
El Amor Brujo El amor brujo Шпанија Шпанија Франсиско Ровира Белета Шпански
1967
(40.)
I Even Met Happy Gypsies
Скупљачи перја
Skupljači perja
Скупљачи перја
Југославија Југославија Александар Петровић Српскохрватски
(делови на ромском)
1967
(40.)
Live for Life
Живети ради живота
Vivre pour vivre Француска Француска Клод Лелуш Француски
1967
(40.)
Portrait of Chieko Chieko-sho
智恵子抄
Јапан Јапан Нобору Накамура Јапански
1968
(41.)
War and Peace
Рат и мир
Voyna i mir
Война и мир
Савез Совјетских Социјалистичких Република С. С. С. Р. Сергеј Бондарчук Руски
1968
(41.)
The Boys of Paul Street
Дечаци Павлове улице
A Pál-utcai fiúk Мађарска Мађарска Золтан Фабри Мађарски
1968
(41.)
The Firemen's Ball
Гори, моја госпођице
Hoří, má panenko Чехословачка Чехословачка Милош Форман Чешки
1968
(41.)
The Girl with the Pistol La ragazza con la pistola Италија Италија Марио Моничели Италијански
(делови на енглеском)
1968
(41.)
Stolen Kisses
Украдени пољупци
Baisers volés Француска Француска Франсоа Трифо Француски
1969
(42.)
Z
Зед
Z Алжир Алжир Коста-Гаврас Француски
1969
(42.)
Ådalen '31 Ådalen 31 Шведска Шведска Бо Видерберг Шведски
1969
(42.)
The Battle of Neretva
Битка на Неретви
Bitka na Neretvi
Битка на Неретви
Југославија Југославија Вељко Булајић Српскохрватски
(делови на енглеском)
1969
(42.)
The Brothers Karamazov
Браћа Карамазови
Bratya Karamazovy
Братья Карамазовы
Савез Совјетских Социјалистичких Република С. С. С. Р. Корежисери:
Кирил Лавров
Иван Пирјев
Михаил Уљанов
Руски
1969
(42.)
My Night with Maud
Ноћ код госпођице Мод
Ma nuit chez Maud Француска Француска Ерик Ремер Француски
1970
(43.)
Investigation of a Citizen Above Suspicion
Истрага над беспрекорним грађанином
Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto Италија Италија Елио Петри Италијански
1970
(43.)
First Love Erste Liebe Швајцарска Швајцарска Максимилијан Шел Немачки
1970
(43.)
Hoa-Binh Hoa-Binh Француска Француска Раул Кутар Француски
1970
(43.)
Paix Sur Les Champs Paix sur les champs Белгија Белгија Жаук Боажло Француски
1970
(43.)
Tristana
Тристана
Tristana Шпанија Шпанија Луис Буњуел Шпански
1971
(44.)
The Garden of the Finzi Continis
Врт Финци-Континијевих
Il giardino dei Finzi-Contini Италија Италија Виторио Де Сика Италијански
1971
(44.)
Dodes'ka-Den
Додескаден
Dodesukaden
どですかでん
Јапан Јапан Акира Куросава Јапански
1971
(44.)
The Emigrants
Емигранти
Utvandrarna Шведска Шведска Јан Троел Шведски
1971
(44.)
The Policeman Ha-Shoter Azulai
השוטר אזולאי
Израел Израел Ефраим Кишон Хебрејски
1971
(44.)
Tchaikovsky Chaykovskiy
Чайковский
Савез Совјетских Социјалистичких Република С. С. С. Р. Игор Таланкин Руски
1972
(45.)
The Discreet Charm of the Bourgeoisie
Дискретни шарм буржоазије
Le Charme discret de la bourgeoisie Француска Француска Луис Буњуел Француски
(делови на шпанском)
1972
(45.)
The Dawns Here Are Quiet A zori zdes tikhie
А зори здесь тихие
Савез Совјетских Социјалистичких Република С. С. С. Р. Станислав Ростоцки Руски
1972
(45.)
I Love You Rosa Ani Ohev Otach Rosa
אני אוהב אותך רוזה
Израел Израел Моше Мизрахи Хебрејски
1972
(45.)
My Dearest Señorita Mi querida señorita Шпанија Шпанија Хаиме де Армињан Шпански
1972
(45.)
The New Land Nybyggarna Шведска Шведска Јан Троел Шведски
(делови на енглеском)
1973
(46.)
Day for Night
Америчка ноћ
La Nuit américaine Француска Француска Франсоа Трифо Француски
(делови на енглеском)
1973
(46.)
The House on Chelouche Street Ha-Bayit Berechov Chelouche
הבית ברחוב שלוש
Израел Израел Моше Мизрахи Хебрејски
1973
(46.)
The Invitation L'Invitation Швајцарска Швајцарска Клод Горета Француски
1973
(46.)
The Pedestrian Der Fußgänger Западна Немачка Западна Немачка Максимилијан Шел Немачки
(делови на енглеском & француском)
1973
(46.)
Turkish Delight
Турско воће
Turks Fruit Холандија Холандија Паул Ферхуфен Холандски
1974
(47.)
Amarcord
Амаркорд
Amarcord Италија Италија Федерико Фелини Италијански
(делови на грчком)
1974
(47.)
Cats' Play Macskajáték Мађарска Мађарска Карољ Мак Мађарски
1974
(47.)
The Deluge Potop Пољска Пољска Јержи Хофман Пољски
1974
(47.)
Lacombe, Lucien
Лакомб Лисијен
Lacombe Lucien Француска Француска Луј Мал Француски
(делови на енглеском & немачком)
1974
(47.)
The Truce La tregua Аргентина Аргентина Серхио Ренан Шпански
1975
(48.)
Dersu Uzala
Дерсу Узала
Dersu Uzala
Дерсу Узала
Савез Совјетских Социјалистичких Република С. С. С. Р. Акира Куросава Руски
1975
(48.)
Land of Promise
Обећана земља
Ziemia obiecana Пољска Пољска Анджеј Вајда Пољски
(делови на немачком)
1975
(48.)
Letters from Marusia Actas de Marusia Мексико Мексико Мигел Литин Шпански
1975
(48.)
Sandakan No. 8 Sandakan hachibanshokan bohkyo
サンダカン八番娼館 望郷
Јапан Јапан Кеи Кумаи Јапански
(делови на малајском)
1975
(48.)
Scent of a Woman
Мирис жене
Profumo di donna Италија Италија Дино Ризи Италијански
1976
(49.)
Black and White in Color
Црно-бело у колору
La Victoire en chantant Обала Слоноваче Обала Слоноваче Жан-Жак Ано Француски
1976
(49.)
Cousin, Cousine
Рођак, рођака
Cousin, cousine Француска Француска Жан-Шарл Ташела Француски
1976
(49.)
Jacob, the Liar Jakob, der Lügner Источна Немачка Источна Немачка Франк Бејер Немачки
1976
(49.)
Nights and Days Noce i dnie Пољска Пољска Јержи Анчак Пољски
1976
(49.)
Seven Beauties
Пасквалино лепотан
Pasqualino Settebellezze Италија Италија Лина Вертмилер Италијански
1977
(50.)
Madame Rosa
Мадам Роза
La Vie devant soi Француска Француска Моше Мизрахи Француски
1977
(50.)
Iphigenia Ifigeneia
Ιφιγένεια
Краљевина Грчка Грчка Михаел Какојанис Грчки
1977
(50.)
Operation Thunderbolt Mivtsa Yonatan
מבצע יונתן
Израел Израел Менахем Голан Хебрејски
(делови на арапском, енглеском & немачком)
1977
(50.)
A Special Day
Један изузетан дан
Una giornata particolare Италија Италија Еторе Скола Италијански
1977
(50.)
That Obscure Object of Desire
Тај мрачни предмет жеља
француски:
Cet obscur objet du désir
Шпански:
Ese oscuro objeto del deseo
Шпанија Шпанија Луис Буњуел Француски
(делови на шпанском)
1978
(51.)
Get Out Your Handkerchiefs
Припремите марамице
Préparez vos mouchoirs Француска Француска Бертран Блије Француски
1978
(51.)
The Glass Cell Die gläserne Zelle Западна Немачка Западна Немачка Ханс В. Гајсендерфер Немачки
1978
(51.)
Hungarians Magyarok Мађарска Мађарска Золтан Фабри Мађарски
1978
(51.)
Viva Italia! I nuovi mostri Италија Италија Корежисери:
Марио Моничели
Дино Ризи
Еторе Скола
Италијански
1978
(51.)
White Bim Black Ear Belyy Bim - Chyornoe ukho
Белый Бим Чёрное ухо
Савез Совјетских Социјалистичких Република С. С. С. Р. Станислав Ростоцки Руски
1979
(52.)
The Tin Drum
Лимени добош
Die Blechtrommel Западна Немачка Западна Немачка Фолкер Шлендорф Немачки
(делови на хебрејском, италијанском, пољском & руском)
1979
(52.)
The Maids of Wilko
Госпођице из Вилка
Panny z Wilka Пољска Пољска Анджеј Вајда Пољски
1979
(52.)
Mama Turns a Hundred Mamá cumple cien años Шпанија Шпанија Карлос Саура Шпански
1979
(52.)
A Simple Story
Сасвим обична прича
Une histoire simple Француска Француска Клод Соте Француски
(делови на енглеском)
1979
(52.)
To Forget Venice Dimenticare Venezia Италија Италија Франко Брусати Италијански
1980
(53.)
Moscow Does Not Believe in Tears
Москва сузама не верује
Moskva slezam ne verit
Москва слезам не верит
Савез Совјетских Социјалистичких Република С. С. С. Р. Владимир Мењшов Руски
1980
(53.)
Confidence Bizalom Мађарска Мађарска Иштван Сабо Мађарски
1980
(53.)
Kagemusha (The Shadow Warrior)
Кагемуша
Kagemusha
影武者
Јапан Јапан Акира Куросава Јапански
1980
(53.)
The Last Metro
Последњи метро
Le Dernier Métro Француска Француска Франсоа Трифо Француски
(делови на немачком)
1980
(53.)
The Nest El nido Шпанија Шпанија Хаиме де Армињан Шпански
(делови на енглеском)
1981
(54.)
Mephisto
Мефисто
Mephisto Мађарска Мађарска Иштван Сабо Немачки
(делови на енглеском & мађарском)
1981
(54.)
The Boat Is Full
Чамац је пун
Das Boot ist voll Швајцарска Швајцарска Маркус Имхоф Немачки
1981
(54.)
Man of Iron
Човек од гвожђа
Człowiek z żelaza Пољска Пољска Анджеј Вајда Пољски
1981
(54.)
Muddy River Doro no kawa
泥の河
Јапан Јапан Кохеи Огури Јапански
1981
(54.)
Three Brothers
Три брата
Tre fratelli Италија Италија Франческо Роси Италијански
1982
(55.)
Volver a Empezar ('To Begin Again')
Почети изнова
Volver a empezar Шпанија Шпанија Хосе Луис Гарси Шпански
(делови на енглеском)
1982
(55.)
Alsino and the Condor Alsino y el cóndor Никарагва Никарагва Мигел Литин Шпански
1982
(55.)
Coup de Torchon ('Clean Slate')
Млаћење
Coup de torchon Француска Француска Бертран Таверније Француски
(делови на енглеском)
1982
(55.)
The Flight of the Eagle Ingenjör Andrées luftfärd Шведска Шведска Јан Троел Шведски
(делови на енглеском & француском)
1982
(55.)
Private Life
Приватни живот
Chastnaya zhizn
Частная жизнь
Савез Совјетских Социјалистичких Република С. С. С. Р. Јулиј Рајзман Руски
1983
(56.)
Fanny & Alexander
Фани и Александар
Fanny och Alexander Шведска Шведска Ингмар Бергман Шведски
(делови на енглеском, немачком & јидишу)
1983
(56.)
Carmen Carmen Шпанија Шпанија Карлос Саура Шпански
1983
(56.)
Entre Nous Coup de foudre Француска Француска Дијане Кирис Француски
1983
(56.)
Job's Revolt Jób lázadása Мађарска Мађарска Корежисери:
Имре Ђенђеши
Барна Кабај
Мађарски
1983
(56.)
Le Bal
Бал
Le Bal Алжир Алжир Еторе Скола
(без дијалога)
1984
(57.)
Dangerous Moves
Опасни потези
La Diagonale du fou Швајцарска Швајцарска Ришар Дембо Француски
1984
(57.)
Beyond the Walls Me'Ahorei Hasoragim
מאחורי הסורגים
Израел Израел Ури Барбаш Хебрејски
1984
(57.)
Camila Camila Аргентина Аргентина Марија Луиса Бемберг Шпански
1984
(57.)
Double Feature Sesión continua Шпанија Шпанија Хосе Луис Гарси Шпански
1984
(57.)
Wartime Romance
Ратна романса
Voenno-polevoy roman
Военно-полевой роман
Савез Совјетских Социјалистичких Република С. С. С. Р. Пјотр Тодоровски Руски
1985
(58.)
The Official Story
Званична верзија
La historia oficial Аргентина Аргентина Луис Пуензо Шпански
1985
(58.)
Angry Harvest Bittere Ernte Западна Немачка Западна Немачка Ањешка Холанд Немачки
1985
(58.)
Colonel Redl
Пуковник Редл
Redl ezredes Мађарска Мађарска Иштван Сабо Немачки
1985
(58.)
Three Men and a Cradle
Три мушкарца и колевка
Trois Hommes et un couffin Француска Француска Колин Серо Француски
1985
(58.)
When Father Was Away on Business
Отац на службеном путу
Otac na službenom putu
Отац на службеном путу
Југославија Југославија Емир Кустурица Српскохрватски
1986
(59.)
The Assault
Напад
De Aanslag Холандија Холандија Фонс Радемакерс Холандски
(делови на енглеском & немачком)
1986
(59.)
Betty Blue
Бети Блу
37°2 le matin Француска Француска Жан-Жак Бенекс Француски
1986
(59.)
The Decline of the American Empire
Пад америчког царства
Le Déclin de l'empire américain Канада Канада Дени Аркан Француски
1986
(59.)
My Sweet Little Village
Село моје мало
Vesničko má středisková Чехословачка Чехословачка Јиржи Менцел Чешки
1986
(59.)
'38' 38 – Auch das war Wien Аустрија Аустрија Волфганг Глик Немачки
1987
(60.)
Babette's Feast
Бабетина гозба
Babettes gæstebud Данска Данска Габријел Аксел Дански
(делови на француском & шведском)
1987
(60.)
Au Revoir Les Enfants (Goodbye, Children)
До виђења, децо
Au revoir les enfants Француска Француска Луј Мал Француски
(делови на енглеском & немачком)
1987
(60.)
Course Completed Asignatura aprobada Шпанија Шпанија Хосе Луис Гарси Шпански
1987
(60.)
The Family La famiglia Италија Италија Еторе Скола Италијански
(делови на енглеском)
1987
(60.)
Pathfinder Лапонски:
Ofelaš
Норвешки:
Veiviseren
Норвешка Норвешка Нилс Гауп Лапонски
1988
(61.)
Pelle the Conqueror
Пеле освајач
Pelle Erobreren Данска Данска Биле Аугуст Дански
(делови на сканијском & шведском)
1988
(61.)
Hanussen Hanussen Мађарска Мађарска Иштван Сабо Мађарски
(делови на немачком)
1988
(61.)
The Music Teacher Le maître de musique Белгија Белгија Жерар Корбије Немачки
(делови на енглеском, француском & италијанском)
1988
(61.)
Salaam Bombay!
Салам, Бомбај!
Salaam Bombay!
सलाम बॉम्बे
Индија Индија Мира Наир Хинди
(делови на енглеском)
1988
(61.)
Women on the Verge of a Nervous Breakdown
Жене на ивици нервног слома
Mujeres al borde de un ataque de nervios Шпанија Шпанија Педро Алмодовар Шпански
1989
(62.)
Cinema Paradiso
Нови биоскоп Рај
Nuovo cinema Paradiso Италија Италија Ђузепе Торнаторе Италијански
(делови на енглеском & португалском)
1989
(62.)
Camille Claudel Camille Claudel Француска Француска Бруно Нитен Француски
1989
(62.)
Jesus of Montreal
Исус из Монтреала
Jésus de Montréal Канада Канада Дени Аркан Француски
1989
(62.)
Waltzing Regitze Dansen med Regitze Данска Данска Каспар Роструп Дански
1989
(62.)
What Happened to Santiago Lo que le pasó a Santiago Порторико Порторико Jacobo Morales Шпански
1990
(63.)
Journey of Hope
Пут наде
Reise der Hoffnung Швајцарска Швајцарска Ксавијер Колер Немачки
(делови на турском)
1990
(63.)
Cyrano de Bergerac
Сирано де Бержерак
Cyrano de Bergerac Француска Француска Жан-Пол Рапно Француски
1990
(63.)
Ju Dou
Џу Доу
Jú Dòu
菊豆
Кина China Корежисери:
Zhang Yimou
Yang Fengliang
Мандарински
1990
(63.)
The Nasty Girl Das schreckliche Mädchen Немачка Немачка Михаел Ферхофен Немачки
1990
(63.)
Open Doors Porte aperte Италија Италија Ђани Амелио Италијански
1991
(64.)
Mediterraneo
Медитеранео
Mediterraneo Италија Италија Габријеле Салваторес Италијански
(делови на енглеском, грчком & турском)
1991
(64.)
Children of Nature Börn náttúrunnar Исланд Исланд Friðrik Þór Friðriksson Icelandic
(делови на енглеском)
1991
(64.)
The Elementary School Obecná škola Чехословачка Чехословачка Јан Сверак Чешки
1991
(64.)
The Ox Oxen Шведска Шведска Свен Никвист Шведски
1991
(64.)
Raise the Red Lantern Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà
大紅燈籠高高掛
Хонгконг Хонгконг Zhang Yimou Мандарински
1992
(65.)
Indochine
Индокина
Indochine Француска Француска Режис Варњије Француски
(делови на вијетнамском)
1992
(65.)
Close to Eden
Урга
Urga
Урга
Русија Русија Никита Михалков Руски
(делови на мандаринском & монголском)
1992
(65.)
Daens Daens Белгија Белгија Стајн Конинкс Холандски
(делови на француском, латинском & шпанском)
1992
(65.)
A Place in the World Un lugar en el mundo Уругвај Уругвај Адолфо Аристараин Шпански
1992
(65.)
Schtonk! Schtonk! Немачка Немачка Хелмут Дитл Немачки
1993
(66.)
Belle Époque
Златно доба
Belle Époque Шпанија Шпанија Фернандо Труеба Шпански
1993
(66.)
Farewell My Concubine
Збогом, моја конкубино
Bàwáng Bié Jī
霸王別姬
Хонгконг Хонгконг Чен Кајге Мандарински
1993
(66.)
Hedd Wyn Hedd Wyn Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство Пол Тернер Велшки
(делови на енглеском)
1993
(66.)
The Scent of Green Papaya Mùi đu đủ xanh Вијетнам Вијетнам Trần Anh Hùng Вијетнамски
1993
(66.)
The Wedding Banquet
Свадбени банкет
Xǐyàn
喜宴
Република Кина Тајван Анг Ли Мандарински
(делови на енглеском)
1994
(67.)
Burnt by the Sun
Варљиво сунце
Utomlyonnye solntsem
Утомлённые солнцем
Русија Русија Никита Михалков Руски
(делови на француском)
1994
(67.)
Before the Rain
Пре кише
Pred dozhdot
Пред дождот
Република Македонија Македонија Милчо Манчевски Македонски
(делови на албанском & енглеском)
1994
(67.)
Eat Drink Man Woman
Храна, пиће, човек, жена
yǐn shí nán nǚ
飲食男女
Република Кина Тајван Анг Ли Мандарински
1994
(67.)
Farinelli: Il Castrato
Кастрат Фаринели
Farinelli Белгија Белгија Жерар Корбије Француски
(делови на италијанском)
1994
(67.)
Strawberry and Chocolate
Јагоде и чоколада
Fresa y chocolate Куба Куба Корежисери:
Томас Гутиерез Алеа
Хуан Карлос Табио
Шпански
1995
(68.)
Antonia's Line
Антонијина линија
Antonia Холандија Холандија Марлен Горис Холандски
1995
(68.)
All Things Fair Lust och fägring stor Шведска Шведска Бо Видерберг Шведски
(делови на енглеском, португалском & шпанском)
1995
(68.)
Dust of Life Poussières de vie Алжир Алжир Рашис Бушареб Француски
1995
(68.)
O Quatrilho O Quatrilho Бразил Бразил Фабио Барето Португалски
(делови на италијанском)
1995
(68.)
The Star Maker L'uomo delle stelle Италија Италија Ђузепе Торнаторе Италијански
1996
(69.)
Kolya
Коља
Kolja Чешка Чешка Јан Сверак Чешки
(делови на руском & словачком)
1996
(69.)
A Chef in Love
Заљубљени кувар
Shekvarebuli kulinaris ataserti retsepti
შეყვარებული კულინარის 1001 რეცეპტი
Грузија Грузија Нана Дзордзадзе Грузијски
(делови на француском & руском)
1996
(69.)
The Other Side of Sunday Søndagsengler Норвешка Норвешка Berit Nesheim Норвешки
1996
(69.)
Prisoner of the Mountains Kavkazskiy plennik
Кавказский пленник
Русија Русија Сергеј Бодров Руски
(делови на чеченском & турском)
1996
(69.)
Ridicule Ridicule Француска Француска Патрис Леконт Француски
1997
(70.)
Character
Карактер
Karakter Холандија Холандија Mike van Diem Холандски
(делови на енглеском, француском & немачком)
1997
(70.)
Beyond Silence Jenseits der Stille Немачка Немачка Каролине Линк Немачки
(делови на енглеском, немачком језику глувонемих & шпанском)
1997
(70.)
Four Days in September O que É Isso, Companheiro? Бразил Бразил Бруно Барето Португалски
(делови на енглеском)
1997
(70.)
Secrets of the Heart Secretos del corazón Шпанија Шпанија Мончо Армендариз Шпански
1997
(70.)
The Thief
Лопов
Vor
Вор
Русија Русија Павел Чухрај Руски
1998
(71.)
Life Is Beautiful
Живот је леп
La vita è bella Италија Италија Роберто Бенињи Италијански
(делови на енглеском & немачком)
1998
(71.)
Central Station Central do Brasil Бразил Бразил Валтер Салес Португалски
(делови на немачком)
1998
(71.)
Children of Heaven Bacheha-Ye aseman
بچه های آسمان
Иран Иран Маџид Маџиди Персијски
1998
(71.)
The Grandfather El abuelo Шпанија Шпанија Хосе Луис Гарси Шпански
1998
(71.)
Tango Tango, no me dejes nunca Аргентина Аргентина Карлос Саура Шпански
1999
(72.)
All About My Mother
Све о мојој мајци
Todo sobre mi madre Шпанија Шпанија Педро Алмодовар Шпански
(делови на каталонском & енглеском)
1999
(72.)
Caravan Himalaya, l'enfance d'un chef Непал Непал Ерик Вали Тибетански
(делови на немачком)
1999
(72.)
East/West
Исток-Запад
Est-Ouest Француска Француска Режис Варњије Француски
(делови на руском)
1999
(72.)
Solomon and Gaenor Solomon a Gaenor Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство Пол Морисон Велшки
(делови на јидишу)
1999
(72.)
Under the Sun Under solen Шведска Шведска Колин Натли Шведски
2000
(73.)
Crouching Tiger, Hidden Dragon
Притајени тигар, скривени змај
Wòhǔ Cánglóng
臥虎藏龍
Република Кина Тајван Анг Ли Мандарински
2000
(73.)
Amores Perros Amores perros Мексико Мексико Алехандро Гонзалез Ињариту Шпански
2000
(73.)
Divided We Fall Musíme si pomáhat Чешка Чешка Jan Hřebejk Чешки
(делови на немачком)
2000
(73.)
Everybody Famous! Iedereen beroemd! Белгија Белгија Доминик Деридер Холандски
(делови на енглеском & шпанском)
2000
(73.)
The Taste of Others Le Goût des autres Француска Француска Agnès Jaoui Француски
2001
(74.)
No Man's Land
Ничија земља
Ničija zemlja Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина Данис Тановић Бошњачки
(делови на српском, енглеском, француском & немачком)
2001
(74.)
Amélie
Чудесна судбина Амелије Пулен
Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain Француска Француска Жан-Пјер Жене Француски
2001
(74.)
Elling Elling Норвешка Норвешка Петер Нес Норвешки
2001
(74.)
Lagaan Lagaan
लगान
Индија Индија Ашутош Говарикер Хинди
(делови на авадхи језику & енглеском)
2001
(74.)
Son of the Bride El hijo de la novia Аргентина Аргентина Хуан Х. Кампанела Шпански
2002
(75.)
Nowhere in Africa
Нигде у Африци
Nirgendwo in Afrika Немачка Немачка Каролине Линк Немачки
(делови на енглеском & свахилију)
2002
(75.)
El Crimen del Padre Amaro El crimen del padre Amaro Мексико Мексико Карлос Карера Шпански
2002
(75.)
Hero Yīngxióng
英雄
Кина Кина Zhang Yimou Мандарински
2002
(75.)
The Man Without a Past Mies vailla menneisyyttä Финска Финска Аки Каурисмаки Фински
2002
(75.)
Zus & Zo Zus & Zo Холандија Холандија Паула ван дер Ест Холандски
(делови на енглеском, француском & португалском)
2003
(76.)
The Barbarian Invasions
Инвазија варвара
Les Invasions barbares Канада Канада Дени Аркан Француски
(делови на енглеском)
2003
(76.)
Evil Ondskan Шведска Шведска Микаел Хофстрем Шведски
(делови на финском)
2003
(76.)
The Twilight Samurai Tasogare Seibei
たそがれ清兵衛
Јапан Јапан Јоџи Јамада Јапански
2003
(76.)
Twin Sisters De Tweeling Холандија Холандија Бен Сомбогарт Холандски
(делови на енглеском, француском & немачком)
2003
(76.)
Želary Želary Чешка Чешка Онджеј Тројан Чешки
(делови на немачком & руском)
2004
(77.)
The Sea Inside
Унутрашње море
Mar adentro Шпанија Шпанија Алехандро Аменабар Шпански
(делови на каталонском & галицијском)
2004
(77.)
As It Is in Heaven Så som i himmelen Шведска Шведска Кај Полак Шведски
(делови на енглеском & италијанском)
2004
(77.)
The Chorus (Les Choristes) Les Choristes Француска Француска Кристоф Баратје Француски
2004
(77.)
Downfall Der Untergang Немачка Немачка Оливер Хиршбигел Немачки
(делови на руском)
2004
(77.)
Yesterday Yesterday Јужноафричка Република Јужна Африка Дарел Рот Зулу
2005
(78.)
Tsotsi
Цоци
Tsotsi Јужноафричка Република Јужна Африка Гејвин Худ Цоцитал
(делови на африкансу & енглеском)
2005
(78.)
Don't Tell La bestia nel cuore Италија Италија Кристина Коменчини Италијански
(делови на енглеском)
2005
(78.)
Joyeux Noël Joyeux Noël Француска Француска Кристијан Карион Француски
(делови на енглеском, немачком & латинском)
2005
(78.)
Paradise Now Al-Jannah al'ān
الجنة الآن
Палестина (држава) Палестина Хани Абу Асад Арапски
2005
(78.)
Sophie Scholl – The Final Days Sophie Scholl - Die letzten Tage Немачка Немачка Марк Ротемунд Немачки
2006
(79.)
The Lives of Others
Туђи животи
Das Leben der Anderen Немачка Немачка Флоријан Хенкел фон Донерсмарк Немачки
2006
(79.)
After the Wedding Efter brylluppet Данска Данска Сузан Бир Дански
(делови на енглеском, Хинди & шведском)
2006
(79.)
Days of Glory (Indigènes) Indigènes Алжир Алжир Рашид Бушареб Француски
(делови на арапском)
2006
(79.)
Pan's Labyrinth
Панов лавиринт
El laberinto del fauno Мексико Мексико Гиљермо дел Торо Шпански
2006
(79.)
Water Water
वाटर
Канада Канада Дипа Мехта Хинди
2007
(80.)
The Counterfeiters
Фалсификатори
Die Fälscher Аустрија Аустрија Штефан Рузовицки Немачки
2007
(80.)
12 12 Русија Русија Никита Михалков Руски
2007
(80.)
Beaufort Beaufort
בופור
Израел Израел Joseph Cedar Хебрејски
2007
(80.)
Katyń Katyń Пољска Пољска Анджеј Вајда Пољски
2007
(80.)
Mongol Mongol
Монгол
Казахстан Казахстан Сергеј Бодров Монголски
2008
(81.)
Departures
Одласци
Okuribito
おくりびと
Јапан Јапан Јоџиро Такита Јапански
2008
(81.)
The Baader Meinhof Complex
Комплекс Бадер Мајнхоф
Der Baader Meinhof Komplex Немачка Немачка Ули Едел Немачки
(Неки делови су на енглеском, француском и шведском.)
2008
(81.)
The Class Entre les murs Француска Француска Лоран Канте Француски
2008
(81.)
Revanche Revanche Аустрија Аустрија Гец Шпилман Немачки
(Неки делови су на руском.)
2008
(81.)
Waltz with Bashir
Валцер са Баширом
Vals Im Bashir
ואלס עם באשיר
Израел Израел Ари Фолман Хебрејски
(неки делови су на немачком и енглеском.)
2009
(82.)
The Secret in Their Eyes
Тајна у њиховим очима
El secreto en sus ojos Аргентина Аргентина Хуан Хосе Кампанеља Шпански
2009
(82.)
Ajami Ajami
عجمي
עג'מי
Израел Израел Скандар Копти
Јарон Шани
Арапски
(Неки делови су на хебрејском.)
2009
(82.)
The Milk of Sorrow La teta asustada Перу Перу Клаудија Љоса Шпански
(Неки делови су на језику кечуа.)
2009
(82.)
A Prophet Un prophète Француска Француска Жак Одијар Француски
(Неки делови су на корзиканском и арапском.)
2009
(82.)
The White Ribbon
Бела трака
Das weiße Band Немачка Немачка Михаел Ханеке Немачки
2010
(83.)
In a Better World
У бољем свету
Hævnen Данска Данска Сузане Бријер Дански
(Неки делови су на шведском и енглеском.)
2010
(83.)
Biutiful
Прелепо
Biutiful Мексико Мексико Алехандро Гонзалез Ињариту Шпански
(Неки делови су на мандаринском и језику волоф.)
2010
(83.)
Dogtooth Kynodontas
Κυνόδοντας
Грчка Грчка Јоргос Лантимос Грчки
2010
(83.)
Incendies Incendies Канада Канада Дени Вијнев Француски
(Неки делови су на арапском.)
2010
(83.)
Outside the Law Hors-la-loi Алжир Алжир Рашир Букаред Арапски
(Неки делови су на француском.)

Сумарни успех појединих земаља[уреди]

СФРЈ[уреди]

Шест филмова из СФРЈ је номиновано за ову награду, али ниједан филм је није добио. То су филмови:

1958: Цеста дуга годину дана

1960: Девети круг

1966: Три

1967: Скупљачи перја

1969: Битка на Неретви

1985: Отац на службеном путу

Александар Петровић је једини редитељ са ових простора са два филма на овој листи: "Три" и "Скупљачи перја").

Учешће свих земаља (територија)[уреди]

Следећа табела показује укупан број награда и номинација за сваку земљу, односно територију. Табела је у складу са Академијином конвенцијом да се не сабира учинак земаља претходница и наследница, тако да је њихов учинак исказан одвојено.

Земља Укупно добитника Укупно номинованих Примедбе
Италија Италија 13 27 рачунат и "Зидови Малапаге"
Француска Француска 12 34 рачунат и "Зидови Малапаге"
Шпанија Шпанија 4 19
Шведска Шведска 3 14
Јапан Јапан 3 11 сва три добитника почасни Оскари
Савез Совјетских Социјалистичких Република С. С. С. Р. 3 9
Холандија Холандија 3 7
Данска Данска 2 7
Немачка Немачка 2 7
Чехословачка Чехословачка 2 6
Швајцарска Швајцарска 2 5
Западна Немачка Западна Немачка 1 8
Мађарска Мађарска 1 8
Аргентина Аргентина 1 5
Русија Русија 1 5
Алжир Алжир 1 4
Канада Канада 1 4
Чешка Чешка 1 3
Република Кина Тајван 1 3
Аустрија Аустрија 1 2
Јужноафричка Република Јужна Африка 1 2
Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина 1 1
Обала Слоноваче Обала Слоноваче 1 1
Пољска Пољска 0 8
Израел Израел 0 7
Мексико Мексико 0 7
Југославија Југославија 0 6
Белгија Белгија 0 5
Бразил Бразил 0 4
Краљевина Грчка Грчка 0 4
Норвешка Норвешка 0 4
Индија Индија 0 3
Кина Кина 0 2
Хонгконг Хонгконг 0 2
Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство 0 2 оба филма су на велшком језику
Куба Куба 0 1
Финска Финска 0 1
Грузија Грузија 0 1
Источна Немачка Источна Немачка 0 1
Исланд Исланд 0 1
Иран Иран 0 1
Казахстан Казахстан 0 1
Република Македонија Македонија 0 1
Непал Непал 0 1
Никарагва Никарагва 0 1
Палестина (држава) Палестина 0 1 као Територија Палестине
Порторико Порторико 0 1 прекоморска територија САД
Вијетнам Вијетнам 0 1
Уругвај Уругвај 0 1 филм номинован па дисквалификован
Земље које су имале номинацију или добиле Оскар за најбољи страни филм.
  Добитници Оскара (такмичарских или специјалних)
  Номиновани
  С. А. Д. (ван конкуренције)

Спољашње везе[уреди]

Оскар
Тренутне награде
Најбољи филм | Најбољи главни глумац | Најбоља главна глумица | Најбољи споредни глумац | Најбоља споредна глумица
Best Animated Feature | Best Art Direction | Best Cinematography | Најоља костимографија | Најбољи режисер
Најбољи документарни филм | Најбољи кратки документарни филм | Најбоља монтажа | Најбољи страни филм | Најбоља шмикна
Најбоља оригинална музика | Најбоља песма | Најбољи кратки анимирани филм | Best Live Action Short Film | Најбољи звук
Најбољи звучни ефекти | Најбољи визуелни ефекти | Најбољи адаптирани сценарио | Најбољи оригинални сценарио
Старе награде
Најбољи помоћник режисера | Најбољи плесни режисер | Најбољи инжињерски ефекти | Најбољи кратки филм у боји
Best Short Film - Live Action - 2 Reels | Best Short Film - Novelty | Best Original Story
Најбољи испис титлова | Најбоља уметничка и артистичка продукција
Посебне награде : Тренутне награде
Academy Honorary Award | Academy Special Achievement Award | Academy Award, Scientific or Technical
The Irving G. Thalberg Memorial Award | Хуманитарна награда Џина Хершолта | Gordon E. Sawyer Award
Посебне награде : Старе награде
Academy Juvenile Award