Гионг фестивал

С Википедије, слободне енциклопедије
Гионг фестивал
Гионг фестивал (Гиа Лам) 2011.
Нематеријално културно наслеђе
РегионВјетнам
Светска баштина Унеска
Листа уписаУНЕСКО
Унеско ознака00443
Репрезентативна листа нематеријалног културног наслеђа човеченства
Датум уписа2010.
Веб сајтhttps://ich.unesco.org/en/RL/giong-festival-of-phu-djong-and-soc-temples-00443

Гионг фестивали се одржавају у Ханоју у Вијетнаму. Они славе и добру жетву и легендарне подвиге генија Тханг Гионга, који се тамо изводе. УНЕСКО је 2010. године овај фестивал уврстио на репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Легенда[уреди | уреди извор]

Генијални Гионг, рођен у Фу Донгу, одбија освајаче Ан око 1225. године. У почетку као дете од три године, брзо је одрастао и постао храбар човек. Јашући гвозденог коња, долетео је са брда, у Соц Сон према легенди [1]. Тханх Гионг је поштован као заштитник жетве, мира и просперитета [2]. Он је један од Quatre Immortels традиционалне вијетнамске религије [3].

Традиција[уреди | уреди извор]

Годишњи Гионг фестивали одржавају се у Ханоју, у храмовима Пху Ђонг (област Гиа Лам) и Соц Сон. У пролеће се одржава пре жетве пиринча, а Пху Гионг се одржава током четвртог лунарног месеца, у селу где се родио Тханх Гионг. Битка се одвија са јахачем који јаше белог коња и замршеним плесом заставе који представља битку. Да би свирали команданта, различите инструменталисте или децу, обучавају се младићи. Двадесет осам девојчица од 9 до 13 година игра улогу непријатељских генерала. Симболи расејања освајача, папирни лептири лете са заставе. Киша која пада после празника је предмет радости јер обезбеђује добре жетве. Храмски фестивал Сок одржава се у првом лунарном месецу и укључује ритуале као што су купање статуе Ђонга и процесија до храма са цвећем бамбуса који се нуди овом лику [2] .

У XI веку века овај празник је постао државни празник. У часопису за историју религија, Париз 1893, један француски истраживач пише да је Гионг фестивал у покрету и да се у Европи не би славили древни догађаји [3].

Признање[уреди | уреди извор]

2010. године под насловом Гионг фестивали храмова Пху Гоинг и Соц , уврштени су на репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства [2] . Десет година касније, Nguyên Duc Hông, потпредседник Народног одбора Гиа Лам, изјављује да се напори за очување настављају. Циљ је да се Пху Донг учини туристичким [1].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Dix ans de la reconnaissance par l'UNESCO de la fête du Génie Giong”. Le Courrier du Viet Nam (на језику: француски). 12. 12. 2020. 
  2. ^ а б в „Les fêtes de Gióng des temples de Phù Ðông et de Sóc”. ich.unesco.org (на језику: француски). Приступљено 20. 6. 2022. 
  3. ^ а б „La fête de Giong, patrimoine mondial culturel immatériel de l'humanité”. fr.nhandan.vn (на језику: француски). 23. 5. 2014. Приступљено 20. 6. 2022.