Заједничка култура печења пљоснатог хлеба (лаваш, катирма, јупка, јуфка)

С Википедије, слободне енциклопедије
Заједничка култура печења пљоснатог хлеба
Azərbaycan Lavaşı.jpg
Прављење лаваш хлеба
Светска баштина Унеска
Званично имеЗаједничка култура печења пљоснатог хлеба (лаваш, катирма, јупка, јуфка)
Укључује
КритеријумНематеријално културно наслеђе: 
Референца1181
Упис2016. (11. седница)
Веб-сајтhttps://ich.unesco.org/en/RL/flatbread-making-and-sharing-culture-lavash-katyrma-jupka-yufka-01181

Заједничка култура печења пљоснатог хлеба у Азербејџану, Ирану, Киргистану, Казахстану и Турској, носи са собом и друштвене функције које су јој омогућиле да настави са традицијом која се нашироко практикује. Пљоснати лаваш хлеб је заједнички културни елемент у регији Централне Азије који промовише културу гостопримства и афирмацију идентитета. Лаваш хлеб се пече у танком слоју и користи у различитим оброцима и разним пригодама и ритуалима као што су венчања, рођендани, сахране, верске церемоније и гозбе. У неким деловима Ирана и Азербејџана, комад лаваша ставља се на невестина рамена или се мрви и посипа по њеној глави као знак плодности и тражења благослова. У Турској се даје комшијама младожење и невесте. У Казахстану људи верују да лаваш штити мртве, а у Киргизстану се сматра да ће његово давање олакшати загробни живот.

У припреми лаваша учествују најмање три особе, углавном чланови породице, од којих свака има своју улогу у том процесу. У руралним срединама комшије заједно праве хлеб. Лаваш хлеб се, такође, прави у традиционалним пекарама, у тандиру/тануру (земљана или камена пећ), саџ (метална плоча) или казану.

Традиција која се преноси у оквиру породице или са мајстора на шегрта, изражава гостопримство, солидарност и преноси одређена веровања која симболизују заједничке културне корене који јачају припадност заједници. Култура прављења лаваш хлеба је уписана на Унеско листу нематеријалног културног наслеђа 2016. године[1].

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]