Заједничка култура печења пљоснатог хлеба (лаваш, катирма, јупка, јуфка)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Заједничка култура печења пљоснатог хлеба
Azərbaycan Lavaşı.jpg
Прављење лаваш хлеба
Светска баштина Унеска
Званично имеЗаједничка култура печења пљоснатог хлеба (лаваш, катирма, јупка, јуфка)
Укључује
КритеријумНематеријално културно наслеђе: 
Референца1181
Упис2016. (11. седница)
Веб-сајтhttps://ich.unesco.org/en/RL/flatbread-making-and-sharing-culture-lavash-katyrma-jupka-yufka-01181

Заједничка култура печења пљоснатог хлеба у Азербејџану, Ирану, Киргистану, Казахстану и Турској, носи са собом и друштвене функције које су јој омогућиле да настави са традицијом која се нашироко практикује. Пљоснати лаваш хлеб је заједнички културни елемент у регији Централне Азије који промовише културу гостопримства и афирмацију идентитета. Лаваш хлеб се пече у танком слоју и користи у различитим оброцима и разним пригодама и ритуалима као што су венчања, рођендани, сахране, верске церемоније и гозбе. У неким деловима Ирана и Азербејџана, комад лаваша ставља се на невестина рамена или се мрви и посипа по њеној глави као знак плодности и тражења благослова. У Турској се даје комшијама младожење и невесте. У Казахстану људи верују да лаваш штити мртве, а у Киргизстану се сматра да ће његово давање олакшати загробни живот.

У припреми лаваша учествују најмање три особе, углавном чланови породице, од којих свака има своју улогу у том процесу. У руралним срединама комшије заједно праве хлеб. Лаваш хлеб се, такође, прави у традиционалним пекарама, у тандиру/тануру (земљана или камена пећ), саџ (метална плоча) или казану.

Традиција која се преноси у оквиру породице или са мајстора на шегрта, изражава гостопримство, солидарност и преноси одређена веровања која симболизују заједничке културне корене који јачају припадност заједници. Култура прављења лаваш хлеба је уписана на Унеско листу нематеријалног културног наслеђа 2016. године[1].

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]