Пређи на садржај

Липов Лад

С Википедије, слободне енциклопедије

Липов Лад је један од београдских крајева и једна од 17 звездарских месних заједница.

Ресторан „Липов Лад“ (зими, нова зграда на месту старе)

Крај је добио име по кафани „Липов Лад“ (липов хлад), око које расту липе.

Крај се налази на око 2,5 километра од центра Београда. Границе месне заједнице (МЗ) „Липов Лад“ су: Булевар Краља Александра, раније Револуције (према североистоку и звездарској МЗ „Славујев Поток“ одн. Лиону), ул. Станислава Сремчевића (југоисток, МЗ Врачарско Поље), ул. Војислава Илића (југозапад, општина Врачар одн. крај Црвени Крст) и ул. Брегалничка (северозапад, МЗ Смедеревски Ђерам).

Карактеристике

[уреди | уреди извор]

Крај је углавном стамбени, са вишим зградама и комерцијалним садржајима углавном уз Булевар. Према попису из 2002., МЗ је имала 5162 становника. Крај је углавном изграђен 1960-их, са травњацима, игралиштима и зеленилом између зграда. Кафана „Липов Лад“ (нова зграда), по којој је крај добио име, налази се у западном делу МЗ, уз Булевар.

Пети Парк

[уреди | уреди извор]

Пети Парк или Паркић је мала зелена површина у североисточном куту МЗ, на углу улица Станислава Сремчевића и Деспота Оливера, бивша Тонета Томшича. Градска влада је ту средином 2005. исекла дрвеће због градње тржног центра. Локално становништво је протестовало, желећи да сачува зелену површину, тако да је и полиција морала уредовати. Градска влада је тврдила да је површина била намењена за градњу још 1980-их а да је мини-парк био само привремено решење. Локално становништво је добило подршку осталих Београђана и неких славних личности и рок група. У јануару 2008. звездарска општина је посадила 31 јелу у покушају да очува парк.