Петлово брдо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Петлово брдо
Административни подаци
ГрадБеоград
ОпштинаРаковица
Географске карактеристике
Координате44°43′12″ СГШ; 20°25′23″ ИГД / 44.72° СГШ; 20.423° ИГД / 44.72; 20.423Координате: 44°43′12″ СГШ; 20°25′23″ ИГД / 44.72° СГШ; 20.423° ИГД / 44.72; 20.423
Петлово брдо на мапи Града Београда
Петлово брдо
Петлово брдо
Петлово брдо на мапи Града Београда

Петлово брдо је београдско насеље које припада градској општини Раковица.

Географија[уреди]

Налази се у централном делу општине на источним падинама 205 метара високог, истоименог брда. Насеље се развило на укрштању два велика приградска пута, Ибарске магистрале и Кружног пута Кијево. Линије која повезују Славију и Петлово брдо су 42 и 59 и линија која повезује Зелени Венац и Петлово брдо је 56. Граничи се са насељима Лабудово брдо на северу, Кијевом на истоку док се делови западно и јужно од насеља још неурбанизована. Даље у правцу запада се налази насеље Железник док се на југу налази београдско гробље Орловача. Насеље Железник и поменуто гробље припадају општини Чукарица. Петлово брдо припада месној заједници „Кијево“ која се и налази у насељу. Најпознатија грађевина су такозвани Плави солитери.

Образовање[уреди]

На Петловом брду се налази основна школа Владимир Роловић.

Природа[уреди]

На Петловом брду се налази шума која се простире од запада до југоистока Петловог брда. Зачуђујуће, у овој шуми се могу наћи занимљиви примерци фауне какви су кртице, лисице, творови, зечеви заједно са жабама, слепићима и корњачама и поред тога што шума и није много велика. Шума је прави рај за гљиве-многе врсте гљива ретке у Београду па чак и у Шумадији се могу срести овде. Неке врсте као што је рани хрчак су ретке и у Србији, а овде се могу срести. Типичне врсте су: зелена пупавка, мухара, разни вргањи, смрчкови, харингача, разне јетрењаче, дивљи шампињон, лисичарка. Њихово јављање зависи од количине кише која падне. Од биљака у шуми највише има трава и лековитог биља. Дрвеће највише чине црни и бели бор, кедер, смрча, храст, липа итд. И поред тога што је шума пошумљена белим бором, кедером и смрчом још у прошлом веку, ово је једино место у Београду где можете наћи природно насталу популацију црног бора, и четинара уопште.

Спољашње везе[уреди]