Свирање виолине у Каустинену

С Википедије, слободне енциклопедије
Свирање виолине у Каустинену
Свирање виолине у Каустинену
Нематеријално културно наслеђе
РегионФинска
Светска баштина Унеска
Листа уписаУНЕСКО
Унеско ознака01683
Репрезентативна листа нематеријалног културног наслеђа човеченства
Датум уписа2021
Локација уписаhttps://ich.unesco.org/en/RL/kaustinen-fiddle-playing-and-related-practices-and-expressions-01683

Свирање виолине у Каустинену [1](фин. Kaustislainen viulunsoitto, швед. Fiolspel från Kaustby[2]) – традиција која је део финске традиционалне народне музике, која се гаји првенствено у комуни Каустинену и - у мањој мери - у комунама Ветели и Халсуа у Средишњој Остроботнији у западном делу Финске.

15. децембра 2021. године свирање виолине у Каустинену и пракса и средства изражавања у вези са тим уврштени су на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа [3] [4] [5] . Назив уноса на енглеском језику је Каустинен гуслање и сродне праксе и изрази, а на званичним језицима Финске: Каустизијаново свирање виолине и сродне праксе и изрази (на финском ) и Свирање гусла из Каустинена заједно са обичајима и изразима везаним за ово ( на шведском ) [2] .

Карактеристично[уреди | уреди извор]

Традиција свирања виолине у области Каустинену датира из 19. [5] или чак 18. века [1] [4] [2] и потиче из локалних свадбених ритуала [4] [2] . Репертоар обухвата неколико стотина мелодија насталих на овим просторима, заснованих на свирању по слуху, које карактеришу синкопирани и акцентовани ритмови који се могу певати и плесати уз [4] [1] . Главни, мада не и једини, музички инструмент који се користи у овој традицији је виолина, али се користе и контрабас, хармониј и кантела [2] .

Народна музика из Каустинена изводи се у различитим околностима - у приватним кућама, током јавних свечаности и прослава (укључујући венчања), на концертима и импровизацијама (Jam session), а пре свега током Фестивала у Каустинену који се одржава сваке године од 1968 [5], чиме је започела ренесанса финске народне музике не само у овом региону, већ и широм земље [1] [4] [2].

Уметници који изводе ову врсту музике често носе народне ношње. Становници Каустинена и околних општина, чак и ако сами нису практичари, углавном сматрају да је свирање локалне виолине важан елемент њиховог индивидуалног и колективног идентитета, који такође јача међугенерацијске везе. Значај традиције за локалну заједницу показује чак и лик виолине у Каустиненовом грбу [1] [4] .

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д Finlandia (на језику: пољски)  Непознати параметар |inventor= игнорисан (помоћ)
  2. ^ а б в г д ђ Kaustinen fiddle playing and related practices and expressions – Nomination form (на језику: енглески) 
  3. ^ Wpisy 2021 (на језику: пољски)  Непознати параметар |inventor= игнорисан (помоћ)
  4. ^ а б в г д ђ UNESCO – Kaustinen fiddle playing and related practices and expressions (на језику: енглески) 
  5. ^ а б в Kaustislainen viulunsoittoperinne Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon (на језику: фински), 2021-12-15 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]