Плесна поворка у Ехтернаху

С Википедије, слободне енциклопедије
Плесна поворка у Ехтернаху
Плесна поворка у Ехтернаху 2011. године
Нематеријално културно наслеђе
РегионЛуксембург
Светска баштина Унеска
Листа уписаУНЕСКО
Унеско ознака00392
Репрезентативна листа нематеријалног културног наслеђа човеченства
Датум уписа2010.
Веб сајтhttps://ich.unesco.org/en/RL/hopping-procession-of-echternach-00392

Плесна поворка у Ехтернаху (Iechternacher Sprangprëssioun; немачки: Echternacher Springprozession) је процесија која се одржава сваке године првог уторка после Духова у средњовековном центру Ехтернахану (најстарији град у Луксембургу). [1]

Процесија, документована од 1100. године, посвећен је култу св. Вилиброрда, свештеника који је крајем 7. века основао опатију Ехтерна и која је била позната по својој мисионарској делатности, доброти и способности да лечи одређене болести [2] Упркос негодовању Цркве због својих паганских елемената и неколико црквених забрана, опстала је и чак се проширила по целом крају и међу свим друштвеним слојева.

Данас литија има изразито религиозни карактер и дубоко је укорењена у обичаје који се изводе у молитвама, песмама и играма, као историјском облику богослужења. Поворка почиње рано ујутру у дворишту старе опатије, а присуствују јој највиши црквени представници из града (Willibrordus-Brauverein), земље и иностранства. [3] Пред њима певачи рецитују литаније, након чега око 8.000 плесача, подељених у 45 група, према обредима који се преносе са колена на колено, играју уз звуке полке око Ехтерне базилике, где је гроб св. Вилиброрда. Поворка се наставља улицама од базилике и може се протегнути око 1,5 км док музичари свирају традиционалну музику тзв. Sprangprozessioùn. Плесачи у редовима по четири или пет плесача повезују се тако што у рукама држе један крај беле мараме.И поред секуларизације луксембуршког друштва, ова поворка је изузетно популарна и сваке године у њој учествује око 13.000 учесника из Луксембурга и суседних области.[2]

Година 2010 , плесна поворка у Ехтернаху је уписана на листу нематеријалне светске баштине [2] као последња традиционална плесна поворка у Европи.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Plesna procesija u Echternachu Архивирано 2008-05-14 на сајту Wayback Machine na luxembourg.co.uk (језик: енглески) Preuzeto 5. siječnja 2012.
  2. ^ а б в Hopping procession of Echternach na službenim stranicama UNESCO-a (језик: енглески) Preuzeto 5. siječnja 2013.
  3. ^ Sudjelovanje, tijek procesije i organizacija Архивирано 2010-11-22 на сајту Wayback Machine (језик: енглески) Preuzeto 5. siječnja 2012.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Алекс Лангини, Ла Процессион дансанте д'Ецхтернацх: Сон оригине ет сон хистоире, СИТ Ецхтернацх, 1977.
  • Франк Вилхелм, "Мистериос, еинмалиг унд бунт", Воила Луксембург 2. , април 1992. , стр. 90. – 101. ИССН 1017-2955

Спољашње везе[уреди | уреди извор]