Социјалдемократија

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Социјална демократија)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Амблем Социјалистичке интернационале, водеће међународне социјалдемократске организације

Социјалдемократија је политичка филозофија која је настала крајем 19. века као струја у марксистичком покрету. Модерна социјалдемократија се разликује од класичне социјалдемократије или демократског социјализма који заговара као крајњи циљ демократско превазилажење економског капитализма и успостављање друштвено-економског система утемељеног на директној демократији у политици и економији, те на демократски планираној производњи. У питању је, дакле, систем производње и расподеле који би био у складу са потребама сваке појединке и сваког појединца, те друштва као целине, и који би узимао у обзир носиве капацитете и услове регенерације животне средине.

Уместо овога, модерне социјалдемократе настоје да само умерено реформишу капитализам демократским путем кроз државне прописе и стварање програма и организација са подршком државе које раде на умекшавању неправди које наноси нерегулисани модел капитализма (либерални модел капитализма). Социјалдемократија се сматра умереном струјом у социјалистичком покрету.

Умерена левичарска странка у матичном политичком току државе са тржишном економијом и гласачким телом махом у средњој класи могла би бити описана као социјалдемократска странка, док би странка са радикалнијим циљевима и гласачким телом махом међу радничком класом и интелектуалцима и историјом учешћа у еманципаторским покретима ближим крајњој левици могла бити описана као странка демократског социјализма и нео-марксизма.

Социјалистичка интернационала, светска организација социјалдемократских и демократско-левичарских странака истиче следеће принципе:

  • слобода — не само грађанске слободе, већ и слобода од дискриминације и слобода од зависности, како од власника средстава за производњу, тако и од носилаца злоупотребљаване политичке моћи, друго,
  • једнакост и социјална правда — не само пред законом већ и економска и социјално-културна једнакост, и једнаке могућности за све укључујући и оне са физичким, менталним или друштвеним хендикепом, и, треће,
  • солидарност — јединство и саосећање према жртвама неправде и неједнакости. Ови идеали су описани у више појединости у Декларацији принципа Социјалистичке интернационале.

Попис познатих социјалдемократа[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]