Крњача (Београд)

Из Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Крњача (вишезначна одредница).
Крњача
Црква светог Луке, поред Зрењанинског пута
Црква светог Луке, поред Зрењанинског пута
Град Београд
Општина Палилула
Крњача на мапи Београда
Крњача
Крњача
Крњача на мапи Београда


Координате: 44° 50′ 29" СГШ, 20° 30′ 01" ИГД

Месне заједнице Крњаче

Крњача је градско насеље које се налази у Београдској општини Палилула, на левој обали Дунава. „Старим Београдом“ је повезана Панчевачким мостом.

Локација и становништво[уреди]

Крњача се налази на левој обали Дунава. Насеље је изграђено иза дугог насипа дуж Дунава, али се и даље често дешава да буде поплављено. Крњача је доста разбацано насеље и протеже се дуж две главне саобраћајнице у овој области, Панчевачког пута који повезује Панчево и Београд и Зрењанинског пута који повезује Београд и Зрењанин. На јужној страни Крњача се граничи са Дунавом, на западу са каналом „Јојкићев Дунавац“, на северу са каналом „Морки Себеш“ и мочваром „Велико Блато“ док се на истоку простире до потока „Себеш“. Канал „Каловита“ протиче кроз средиште насеља. Кроз своје сверно продужење Дунавског венца, Крњача чини урбану везу са Борчом, док се на истоку протеже у правцу Панчева.

По попису из 1971, последњем који Крњачу бележи као засебан град, било је 11.834 становника. Према попису из 2002, Крњача је имала 23.509 становника (Крњача и Дунавски Венац - 13.414, Рева - 2.808 и Котеж - 7.287)

Историја[уреди]

Први пут се спомиње 1832. под називом „Нова Борча“. Године 1945. је постала засебно село, а од 1952. и део посебне општине. Године 1955. су прикључена места Борча, Овча и Падинска Скела. Године 1965. општина је укинута а њена територија прикључена Палилули. Покрет за одвајање овог подручја бивше општине од Палилуе био је јако активан у последњих 10 година, и као резултат тога, 2005. године Скупштина општина Палилула је предложила Скупштини града Београда формирање нове градске општине, Дунавски Венац. Међутим, до сада још увек нема конкретних планова за спровођење ове иницијативе у дело.

Насеља[уреди]

Крњача има много под-насеља и то су Дунавски Венац, Рева, Котеж, Кожара, Мика Алас и кластер блокова у свом централном делу. За разлику од новобеоградских блокова, блокови у Крњачи нису блокови зграда правилних геометријских и географских облика.

Блокови[уреди]

Лука Крњача[уреди]

У новембру 2007. године објављени су планови за изградњу луке „Крњача“. [1] Ово би требало да буде међународна транспорт лука, која би се налазила низводно од Панчевачког моста. Пројектована је тако да заузима 434 хектара, са додатних 170 хектара за изградњу хангара, складишта и приближавање пруге и путева. Планирано је да лука буде комплетно завршена у периоду од 20 година. [2]

Демографија[уреди]

На територији која обухвата делове Крњаче пре 1970-их, 2002. године живело је 23.509 становника (Крњача и Дунавски венац 13.414, Рева 2.808 и Котеж 7.287) у Крњачи живи 0,2% Рома, 1,2% Хрвата 3,0% остале националне мањине док је 95,6% Срба.

Извори[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]