Патум из Берге

С Википедије, слободне енциклопедије
Патум из Берге
Нематеријално културно наслеђе
РегионШпанија
Светска баштина Унеска
Листа уписаУнеско
Унеско ознакаРепрезентативна листа нематеријалног културног наслеђа човечанства
Датум уписа2008. (3. седница)
Локација уписа00156

Патум из Берге или једноставно Ла Патум је традиционални фестивал који се сваке године слави у каталонском граду Берга током празника Пресветог Тела и Крви Христове (Corpus Christi). Фестивал се састоји од позоришних представа и парада разних ликова који анимирају улице овог каталонског града северно од Барселоне. Прослава се одржава сваке године између краја маја и краја јуна.

Ђенералитат Каталоније га је 1983. године прогласио традиционалним фестивалом од националног интереса. Унеско га је 2005. прогласио ремек-делом усменог и нематеријалног наслеђа човечанства, а 2008. уписао га на своју репрезентативну листу.[1]

О фестивалу[уреди | уреди извор]

Ванредни састанак општинског већа, појављивање Табала (бубањ), и Quatre Fuets (четири бича) најављују свечаности. Табал је гласник фестивала. Звук његовог такта (па-тум, па-тум) је овом фестивалу дао име од касног 18. века.[2] Наредних дана одржавају се бројне прославе, од којих су најзначајније параде, Церемонијалн патум, Дечји патум и Пуни патум. Таба (тамбура), Кавалети (коњи од папир-машеа), Мацас (демони који вуку буздоване и бичеве), Гуите (мазге змајеви), орао, џиновски патуљци, Пленс (ватрени демони) и дивови обучени као Сарацени парадирају, изводе акробатске трикове, пале ватромете и шире музику међу радосном публиком. Сви ови ликови се удружују да изведу последњи плес, Тирабол.[1]

Порекло и значај[уреди | уреди извор]

„Ла Патум“ потиче од прехришћанских прослава летњег солстиција, којима је Католичка црква дала нову симболику у оквиру својих прослава Corpus Christi. У Берги, најраније сачувано спомињање ове прославе је 20. мај 1454. године. Фестивал је еволуирао и укључио више елемената популарног и религиозног позоришта у средњем веку, што је довело до јединствене комбинације дивова, ђавола, анђела и других ликова бизарног изгледа.

Упркос религиозном значају, и Патумовом пореклу од „евхаристијских представа“, у свом садашњем облику то је пре представа популарног позоришта. Јединствена је у Каталонији. За Патум су заинтересовани и антрополози и стручњаци за фолклор.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Patum of Berga”. unesco.org. Приступљено 14. 6. 2022. 
  2. ^ „tabal”. lapatum.cat. Приступљено 21. 6. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]