Леело

С Википедије, слободне енциклопедије
Леело, традиционално вишегласно певање народа Сета
Нематеријално културно наслеђе
РегионЕстонија
Европа и Северна Америка
Светска баштина Унеска
Листа уписаУНЕСКО
Унеско ознака00173
Репрезентативна листа нематеријалног културног наслеђа човеченства
Датум уписа2009.
Локација уписаhttps://ich.unesco.org/en/RL/seto-leelo-seto-polyphonic-singing-tradition-00173

Леело ( енглески: Seto Leelo) је традиционалнао вишегласно певање балто-финског народа Сета који живе на крејњем југоистоку Естоније (Варска општина у Пилвама округу), познат као Setomaa ( естонском из sota maata, односно "земља у рата" [1] ), и на другој страни границе, на западу руске општине Pečorske у Псковској области. Данас је Леело темељ савременог идентитета Сета, а 2009. године уписан је на УНЕСКО-ву листу нематеријалне светске баштине у Европи [2].

Сети су у својим обичајима сачували многе прехришћанске елементе који се сматрају изворним балтичким, попут шаманизма (Tietäjä) певања о руна - песама (руне) у Калевала скали (Runonlaulaja) или Леело хорског певања. Ове потоње, традиционалне мелодије, изводе певачи у народним ношњама тако што водећи певач (Leelossa) пева стих коме се читав хор придружује у последњем слогу, тзв. певање torro, који затим понавља цео стих, тзв. певање killõ [3] . Иако се песме уче од бивших познатих певача, умеће компоновања и импровизације одлика је изврсности главног вокала (Seto lauluimä). Забележено је да су најбољи главни вокали знали да памте до 20.000 различитих стихова [4] .

Већина хорова састављено је искључиво од жена, па се за "Дан краљева" (Kuniigrii) сваког 1. августа бира најбоља певачица која је крунисана за "Мајку песме" [2]. Леело је некада пратио сваку активност сеоске заједнице Сета, али данас је сачуван само на сценама као централна, живахна и високо цењена традиција културе Сето.

Данас су хорови Леело веома популарни међу туристима, али су и понос заједнице Сета, која их сматра отелотворењем свог идентитета.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ PassportMagazine - The Seto People (језик: енглески) Preuzeto 15. prosinca 2012.
  2. ^ а б Seto Leelo, Seto polyphonic singing tradition na UNESCO-vim službenim stranicama (језик: енглески) Preuzeto 14. prosinca 2012.
  3. ^ Seto mitmehäälsus Архивирано на сајту Wayback Machine (4. март 2016) na setomaa.ee, Preuzeto 14. prosinca 2012.
  4. ^ Seto kultura Архивирано на сајту Wayback Machine (8. децембар 2015) na Setomaalla Visit Estonia, Preuzeto 14. prosinca 2012.