Прославе процесија великих структура на раменима

С Википедије, слободне енциклопедије
Прославе процесија великих структура на раменима
Прославе процесија великих структура на раменима
Нематеријално културно наслеђе
РегионИталија
Светска баштина Унеска
Унеско ознака00721
Датум уписа2013
Локација уписаhttps://ich.unesco.org/en/RL/celebrations-of-big-shoulder-borne-processional-structures-00721

Прославе процесија великих структура на раменима (итал . Rete delle grandi macchine a spalla) су католичке прославе које се одржавају широм Италије, али посебно у четири историјска градска средишта: у Ноли, Палми, Сасари и Витербу.[1]

Строј св. Розе - увече
Festa dei Gigli у Ноли 2013. године.

Четири градска средишта[уреди | уреди извор]

слика назив време и место одржавања опис
Varia di Palmi
Последња недеља августa, Палми Varia di Palmi је средишња процесија структура на раменима у Кантабрији у част Госпе од Свете Посланице, заштитнице града.[2] Varia (dijalekt za „lijes”) је огромна конструкција која представља свемир и Узнесење у небо Девице Марије; има висину од 16 метара и у процесији је носи на раменима 200 Mbuttaturi (носача), дан пре процесије Госпе од Посланице с реликвијом Светог скалпа (коса Девице Марије).
Macchina di Santa Rosa (Торањ св. Розе)
вече 3. септембар, Витербо Macchina di Santa Rosa је торањ осветљен бакњама и електричним светиљкама од лаких метала и савремених материјала као што су стаклопластика (пре неколико година су заменили конструкцију од гвожђа, дрва и папир-машеа), висок око 30 метара и тежине 5 тона. Структуру у процесији на раменима носи стотину људи познатих као Facchini Santa Rosa на удаљености од тек нешто више од километар кроз улице и тргове средишта града. Процесија симболично обележава пренос тела Свете Розе, који се догодио у Витербу 1258. године по налогу папе Александра IV, из цркве Santa Maria Poggio до црквеSanta Maria delle Rose (сада светиште Свете Розеs).
Festa dei Gigli (Фестивал св. Паулина)
Четвртак пре и недеља после 22. јуна, Нола Festa dei Gigli слави повратак у град Светог Паулина Пониција Меропиа из заробљеништва у рукама барбара, који се догодио у првој половини 5. века. Легенда каже да је град поздравио повратак бискупа љиљанима, те се због тога у спомен на тај догађај у Ноли одржавају поворке пирамидалних конструкција (cataletti) у облику љиљана украшених свећама које на раменима носе сами грађани, уз много песме и музике.
Faradda di li candareri (Силазак свећњака)
Вече пред празник Велике Госпе, Сасари Састоји се од плесне поворке великих симболичних дрвених стубова који се с висином сужавају као "свећнаци" (sasarski: candareri), који се одржава уз Corso Vittorio Emanuele II до Porta San Antonio i Francesco Vico са завршетком код цркве Santa Maria di Betlem. Процесију прати Festha mana ("велика забава") која према традицији призилази из завета Девици Марији каја је спасила град од куге.

Као израз италијанске културе, ове процесије су уписане на Унескову листу нематеријалне светске баштине у Европи . [1] Координација и подела задатака у организацији заједничког пројекта је основни део прослава које повезују заједнице, јачају самопоштовање, сарадњу и заједништво. Дијалог међу носачима које повезују ове прославе је такође дело развоја мреже сарадње. Прославе захтевају учешће бројних музичара и певача, као и армије мајстора који производе конструкције, ритуалну одећу и предмете. Фестивалске заједнице се ослањају на неформални пренос ових знања и техника како би сваке године поново правили конструкције. Процес који помаже у одржавању и јачању културног идентитета заједнице.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Celebrations of big shoulder-borne processional structures UNESCO-ovim službenim stranicama (језик: енглески) Preuzeto 8. априла 2014.
  2. ^ Francesco Lovecchio, La Varia - Storia e tradizione, GolemSoftware, 2000. ISBN 8887455031.(језик: италијански) Preuzeto 8. априла 2014.